„A nemzetiséget nem lehet csak úgy megváltoztatni” – Zakariás Zoltán a romániai gyermekvédelmi törvény módosításáról

„A nemzetiséget nem lehet csak úgy megváltoztatni” – Zakariás Zoltán a romániai gyermekvédelmi törvény módosításáról

Zakariás Zoltán: bármikor készek vagyunk tárgyalni azokkal, akiknek komoly ellenvetésük van

Fotó: Gábos Albin

Elsősorban a gyermekek születési önazonosságát védené az Erdélyi Magyar Szövetség RMDSZ-es színekben mandátumot szerzett parlamenti képviselőinek – Kulcsár-Terza Józsefnek és Zakariás Zoltánnak – a gyermekvédelmi törvény módosításáról szóló törvénykezdeményezése. Ennek lényegét Zakariás Zoltán ismertette a Krónikával.

Pap Melinda

2022. január 25., 14:532022. január 25., 14:53

– Mi késztette arra, hogy kidolgozzák a román gyermekvédelmi törvényt módosító kezdeményezésüket? Hol szorul korrigálásra a romániai jogszabály?

– A nyáron megvizsgáltuk a román gyermekvédelmi törvényi hátteret, hogy mennyire védi a gyermek születési önazonosságát. Kiderült, hogy egyetlen jogszabályt kell módosítani, a gyermekvédelmi törvényt, a 2004/272-es számút. Ebben le van írva, hogy a gyermeknek joga van azonossága megállapítására és megőrzésére.

Idézet
A hiányosságot abban láttuk, hogy nincsenek meghatározva azok az elemek, amelyek az önazonosságot felépítik, és az is csak részben van megállapítva, hogy ezeket hogyan határozzák meg. Ezt pótoltuk.

Abból indultunk ki, hogy a születési okiratba – az első civil okirat, mely a gyerekről készül – milyen elemeket írnak be. Négy ilyen elem van: a gyerek neve, neme, állampolgársága és nemzetisége.

Gyakorlatilag kimondtuk, hogy ezek alkotják a gyermek születési önazonosságát, és azt is, hogy ezeket hogyan határozzák meg. Az eddig is benne volt, hogy a gyermek nevét a szülők adják, ez így maradt. Újdonságként beírtuk, hogy a nemét az az orvos állapítja meg, aki levezette és megállapította a születést. Ha nem szülészeten történik, akkor általában a háziorvosnak kell megállapítania a születést.

Idézet
Beírtuk, hogy a gyermek neme férfi vagy nő lehet. Továbbá a nemzetiség kapcsán javasoljuk, hogy azt a szülők határozzák meg. Ha elfogadják, a törvény ezután ezeket az elemeket kifejezetten védeni fogja.

– Az önazonosság kérdésénél a négy elem között szerepel a nemzetiség kérdése is. Ez jelenleg nincs iktatva születés után?

– Van itt egy félreértés, ugyanis elsőre mindenki a születési bizonyítványra gondol. A születési bizonyítvány (certificat de naștere) a születési okirat (act de naștere) kivonata. Ez két különböző okmány, az előzőben nem szerepel minden elem, ami az utóbbiban igen. A születési okirat a lakosság-nyilvántartónál van archiválva, erről készítenek egy kivonatot, amikor a születési bizonyítványt kérjük. Utóbbiban a nemzetiség már nem szerepel, csak a születési okiratban.

Idézet
Ezért tartottuk fontosnak, hogy mikor bekerül a nemzetiség, legyen meghatározva, hogy ezt ki dönti el: a szülők. Innentől a gyermekvédelmi törvény értelmében ez az elem is védelmet élvez, a gyermek nemzetiségét nem lehet csak úgy megváltoztatni.

– Nem szülhet vitát vegyes házasság esetén, hogy a gyerek milyen nemzetiségű legyen?

– Létezhet ilyen eset, de ez már egy másodlagos szabályozás tárgya. Ha ez a kérdés felmerül, a kormánynak végrehajtási utasításként el kell fogadnia egy procedúrát erre. A törvény az ilyen esetekre nem tér ki.

Galéria

Amikor a születési okiratba bekerül a nemzetiség, legyen meghatározva, hogy ezt ki dönti el: a szülők

Fotó: Haáz Vince

– Milyen további módosításokat tartalmaz a kezdeményezés a szexuális nevelésre vonatkozóan?

– Az előbb említett a legfontosabb módosítás, de még van kettő: az egyik a szexuális egészségneveléssel kapcsolatos. Erről vita zajlik a parlamentben, mivel jelenleg az szerepel a törvényben, hogy az iskolai programban félévente legalább egyszer szerepelnie kell szexuális nevelési órának a szexuális úton terjedő betegségek és a kiskorúak terhességének megelőzése érdekében. Létezik egy törvénytervezet a képviselőházban, mely kiveszi a cikkelyből a szexuális szót és általános megfogalmazást alkalmaz. Egyszer átment, de az államelnök visszaküldte újratárgyalásra, többek között az említett okból.

Nem tudjuk, mikor lesz napirendre tűzve, és mi lesz a végső döntés. Ettől függetlenül azt javasoljuk, hogy szexuális egészségnevelésnek nevezzük, s azt is, hogy amennyiben a szülők úgy gondolják, legyen joguk kivenni a gyereket erről az óráról, mivel ennek a felelőssége elsősorban rájuk tartozik.

Idézet
Egy utolsó módosító javaslat arra a cikkelyre vonatkozik, amelyben fel van sorolva, hogy a gyereket mitől kell védeni: mindenféle túlkapás, elhanyagolás, erőszak, elrablás, internetes pornográfia.

Ezt a cikkelyt kiegészítettük azzal, hogy védeni kell minden olyan tartalomtól, amely a születéskor megállapított nem megváltoztatására, illetve a homoszexualitás népszerűsítésére vonatkozik.

– Utóbbi módosítás kapcsán olyan vádak érték a kezdeményezést, hogy a sokak által „homofóbnak” nyilvánított magyar gyermekvédelmi törvény mása. Volt egyfajta inspirálódás a magyar jogszabályból?

– Nem tagadtuk soha, hogy az ötlet a magyar törvény elfogadása kapcsán született. Viszont már többször leszögeztük, hogy ez nem a magyar törvény másolata, hiszen teljesen más törvényi környezetben van, sok új elemet tartalmaz – például az önazonosság kérdését.

Idézet
Elsősorban a nemzetiség kérdése az új elem, erről eddig nem beszélt senki. Úgy gondoljuk, fontos, hogy a gyermeknek a szülei állapítsák meg a nemzetiségét, és az védve legyen.

Az utolsó rész megfogalmazása hasonlíthat ugyan, de nem másolata a magyar törvénynek: egy meglévő cikkelyt egészítettünk ki.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

– Kiknek mutatták be eddig a kezdeményezést, kiknek a támogatására számítanak?

– A törvénykezdeményezést tavaly december 23-án iktattuk, egyelőre az RMDSZ-frakcióban lett bemutatva. Nem született konkrét döntés, hogy frakciószinten támogatják, vagy nem, mindenkinek saját belátására lett bízva, hogy aláírja, vagy sem, így iktatáskor hét aláírás lett. Innentől elkezdődött a támogatásszerzés.

Úgy értékeljük, a szenátus lesz az első ház, amely tárgyalhatja. Amikor február elsején megkezdődik az ülésszak, elkezdünk egyeztetni a felsőház frakcióival, szenátorokkal, hogy megszerezzük a támogatásukat. Nem tudok előrejelzésekbe bocsátkozni, de az eddigi nyilatkozatok alapján mindkét nagy pártban, a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) és a Szociáldemokrata Pártban (PSD) is van valószínűleg egy többség, mely támogatná. Sok függ attól is, hogy az Európai Bizottság reagál-e, vagy sem a törvénykezdeményezésre. Ha reagál, nem tudni, követi-e visszalépés, meghátrálás. Bízunk benne, hogy többséget fog szerezni, hiszen a kezdeményezés legnagyobb része teljesen logikus és hiánypótló a részletezésben.

– Tehát számítanak arra, hogy Brüsszel részéről érkezik egyfajta állásfoglalás ezzel kapcsolatban?

– Magamtól nem számítanék, de miután láttam, hogy a magyar törvény kapcsán milyen vehemens reakciók születtek, nem tudom kizárni. Ha bizonyos körök, csoportok, társaságok érzékenyítik az Európai Uniót, az Európai Bizottságot, elképzelhető. Tudjuk, az EB többször elmarasztalta Romániát, hiszen az LMBTQ-közösségek szempontjából nem megengedő a hazai törvényalkotás. Mi is többször kifejtettük, hogy ezt rendezni kell, de ezek a jogszabályok a felnőttekre vonatkoznak. A mi kezdeményezésünknek nincs köze ehhez, hiszen 18 éven aluli gyerekekről van szó és azok védelméről.

Idézet
18 éven felül az embernek joga van dönteni saját magáról, és egyetértek azzal, hogy az azonos nemű párok helyzetét rendezni kell. Többször is volt próbálkozás erre a parlamentben, most is van legalább két kezdeményezés a civil partneri kapcsolatokról, ott hevernek valamelyik bizottság fiókjában. Eddig igazából nem volt politikai akarat, hogy ezt a kérdést rendezzék.

– Ebben a kérdésben elég nagy a befolyásuk a civil szervezeteknek, egyházaknak. Részükről számítanak-e támogatásra, vagy akár ellenállásra?

– Ha az ortodox egyházra gondolunk, mely eléggé konzervatív nézeteket vall ezekben a kérdésekben, nem hiszem, hogy lenne különösebb állásfoglalás. A többi egyház részéről nem tudom. De ha felmerülne, készek vagyunk bárkivel leülni, megbeszélni a kezdeményezés lényegét. Mert ha valamilyen ellenvetés születik, azt véleményem szerint csak a szöveg felületes kezelése vagy nem megfelelő ismerete okozhatja. Bármikor készek vagyunk tárgyalni azokkal, akiknek komoly ellenvetésük van.

– Hogy látja, mikor kerülhet a plénum elé a kezdeményezés?

– Egyelőre be van jegyezve a képviselőház iktatójába, de nem lett még bejegyezve a törvényhozási folyamatba. Ez a következő napokban, hetekben megtörténik. Ha jól sejtjük, a szenátus lesz az első ház, mely tárgyalja. A felsőházban limitált az idő, 30 munkanap. Amennyiben ennyi idő alatt nem kerül a plénum elé, hallgatólagosan elfogadódik. Utána átkerül a képviselőházba, ahol viszont nincs terminus; annak függvényében, hogy milyen támogatást sikerül összeszedni, napirendre kerül a bizottságokban. Elképzelhető, hogy a tavaszi ülésszak idején a képviselőházban is haladhat a kezdeményezés, melynek elfogadásához egyszerű többségre van szükség.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 19., vasárnap

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE

Őrizetbe vették azt a 24 éves Szeben megyei fiatalembert, akit barátnője megölésével gyanúsítanak – közölte vasárnap Elena Welter, a Szeben megyei rendőrség szóvivője.

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE
2024. május 18., szombat

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)

Átadták szombaton a nagyváradi repülőtér új, 40 millió eurós beruházással épült utasterminálját.

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)
2024. május 18., szombat

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra – mondta Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke.

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak
2024. május 18., szombat

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron

A kolozsvári regionális sürgősségi kórház építési munkálatainak hivatalos avatóünnepségén vett részt szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki ez alkalomból kijelentette: érezhetően javulni fog az egészségügyi ellátás minősége Romániában.

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron
2024. május 18., szombat

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén

Csak néhány hétig élvezhették az aradiak a volt Nagypiac helyén kialakított park díszszökőkútjának sugár- és fényjátékát, pénteken az esti tűzijátékot szervező cég mikrobusza ráhajtott a járdaszinten lévő létesítményre, amely beszakadt a jármű alatt.

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén
2024. május 17., péntek

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyot fog lendíteni Magyarország európai uniós elnöksége Romániának a schengeni övezethez történő teljes körű csatlakozásán Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását
2024. május 17., péntek

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt

Életre kelt Erdély főnixmadara, megannyi erdélyi és magyarországi notabilitás jelenlétében pénteken átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta.

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt
2024. május 17., péntek

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben

Egy hároméves gyermek meghalt, másik két személy megsérült egy közlekedési balesetben pénteken a 19-es országúton, a Szatmár megyei Gombáspusztán.

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben
2024. május 17., péntek

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra

Nyolcvannégy százalékban elkészült és idén júliusban át is adják a forgalomnak Temesvár déli, Szerbia felé kivezető körgyűrűjét – jelentette ki pénteken Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.

Alakul Temesvár déli körgyűrűje, de még várni kell a szalagvágásra
2024. május 17., péntek

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat

Több év kihagyás után idén Aradon állt meg a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesülésével kialakított Össznemzeti Zarándokvonat, amely péntek hajnalban indult a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba.

Aradiak könyörgéseit, volt szövetségi kapitányt is visz Csíksomlyóra az Össznemzeti Zarándokvonat