A székely nem revíziót, „csak” autonómiát akar – az SZNT folytatná a Székelyföldhöz csatlakozást kimondó határozatok elfogadását

Makkay József 2019. február 04., 09:26 utolsó módosítás: 2019. február 04., 09:31

A Székely Nemzeti Tanács újrakezdené öt évvel ezelőtt elindított akcióját, miszerint az önkormányzatok határozatban nyilvánítsák ki csatlakozásukat a történelmi Székelyföldhöz. Az SZNT képviselői azzal érvelnek, hogy a Moldovai Köztársasággal való egyesülést sürgető román önkormányzati döntésekhez képest a székelyek autonómiát akarnak, azaz nem revizionisták.

A székely nem revíziót, „csak” autonómiát akar – az SZNT folytatná a Székelyföldhöz csatlakozást kimondó határozatok elfogadását
galéria
Új úton. SZNT: amelyik önkormányzatban még nem fogadták el a határozatot, ezúttal egy petíció formájában terjesszék be

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) öt évvel ezelőtt, 2014 elején azzal a kéréssel fordult a székelyföldi önkormányzatokhoz, a helyi tanácsokban fogadjanak el határozatot arról, hogy a történelmi Székelyföld része akarnak lenni. 2014 és 2016 között összesen 63 helyi önkormányzat szavazott erről: ezt elsőként Gyergyószentmiklós helyi tanácsa fogadta el 2014. február 20-án, utolsóként pedig a háromszéki Torja önkormányzata hozott erről döntést 2016. december 19-én.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, több SZNT-rendezvény főszervezője a Krónikának úgy fogalmazott: a 63 önkormányzat első látásra kevésnek tűnhet – a történelmi Székelyföldön összesen 149 önkormányzat működik –, de ha figyelembe vesszük, hogy a városok közül csak Marosvásárhely nem fogadta el, és Székelyföld 799 340 lakosa közül 376 617 főt képviselő önkormányzat döntött a határozat mellett, akkor „a 47,11 százalékos arány nem rossz”. Gazda szerint lehetett volna sokkal több is, de az SZNT csak ötletgazda, a végrehajtói szerepkör nem tartozik rá. Ebben nagyon fontos szerepe lehetne a politikumnak, mert

a polgármesterek jelentős része még mindig bátortalan az önálló lépések megtételében,

„felsőbb utasítást” vagy bátorítást vár, ami elmaradt. „Háromszéken minden önkormányzatot meglátogattunk Izsák Balázs elnökkel, Hargita és Maros megyében is igen sok helyen megfordultunk, de majdnem minden alkalommal azzal a kérdéssel szembesültünk, hogy ők nyitottak, de miként viszonyulnak hozzá a politikai vezetők? Elmondtuk, hogy velük is egyeztettünk, de a rábólintás és a feladatul tűzés között igen nagy a távolság” – fogalmazott Gazda Zoltán.

Bírósági elutasítások

Az önkormányzatok tanácstalanságában az is szerepet játszott, hogy Maros, Hargita, illetve Kovászna megye prefektusa minden határozatot sikeresen megtámadott a közigazgatási bíróságon. Az SZNT több perbe is bekapcsolódott, és elküldte a jogászok által előre elkészített anyagokat. Voltak önkormányzatok, amelyek végigjárták a román törvénykezés minden lépcsőfokát, s olyanok is, akik ódzkodtak a hosszas pereskedéstől. Gazda abszurdnak tartja a helyzetet, mert a bíróságnak nem kellett volna foglalkoznia az üggyel, mivel pusztán egy szándék kinyilvánításáról van szó. Sokatmondó a román bírói gyakorlatra nézve, hogy

kivétel nélkül minden önkormányzat elveszítette a pert.

A határozatok elfogadásának és azok bírósági ellehetetlenítésének volt nemzetközi visszhangja is. Több székelyföldi önkormányzat továbbította a határozatot az Európa Tanács keretében működő Regionális és Helyi Önkormányzatok Bürójának, és a szervezet elnöke, Andreas Kiefer válaszolt a megkeresésekre. „A témát – Románia tiltakozása ellenére – chișinăui kihelyezett ülésén tűzte napirendre és tárgyalta a szervezet. Románia persze nem vette figyelembe a megfogalmazott ajánlásokat” – hangsúlyozta Gazda, aki szerint sokkal hatásosabb lett volna a nemzetközi fellépés, ha nem csupán pár önkormányzat keresi meg a brüsszeli szervezetet, hanem mind a 63.

Továbblépne az SZNT

Tavaly az SZNT újra kezdeményezte, hogy amelyik önkormányzatban még nem fogadták el a határozatot, ezúttal egy petíció formájában terjesszék be, melyet minden tanácstag írjon alá. Az ötlet onnan származik, hogy

a román parlament és pár megyei önkormányzat is petíciót fogadott el, melyben kinyilvánították szándékukat, hogy Románia szeretne egyesülni a Moldovai Köztársasággal.

„Ezt nem támadta meg sem prefektus, sem alkotmányossági óvás nem történt ellene, miközben revizionista törekvésről, határmódosításról van szó” – magyarázta az SZNT tisztségviselője, aki nehezményezi, hogy levélben történt felkérésük nyomán eddig egyetlen önkormányzat sem írta alá a petíciót. „Most elkerülhető lenne a pereskedés, ha csak nem mérnek itt is kettős mércével a prefektusok. Olyan precedensről van szó, melyet ki kell használnunk, idén is szorgalmazni fogjuk meglépését” – jelentette ki Gazda Zoltán. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a mindennapi vesződés, kínlódás, a pénzügyi nehézségek, a hatóságok zaklatásától való félelem háttérbe szorítják ezeket a kezdeményezéseket, mivel a hatalommal ajánlatos jóban lenni, s ezeket a törekvéseket nem nézik jó szemmel. „De ha tudatosodik bennük, hogy ők a székelység törvényesen megválasztott képviselői, és felelősséggel tartoznak a közösségnek, akkor belátják, hogy bizonyos lépések megtétele a feladatuk” – magyarázza Gazda Zoltán.

A sikert összefogás garantálhatja

Uzon polgármestere, Ráduly István szerint akkor is értelme van az akciónak, ha a román hivatalosságok lecsaptak a határozatot elfogadó önkormányzatokra, és bírósági úton semmisítették meg a helyi tanácsok döntését.

Minden olyan lépés, amivel fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, ki tudjuk fejezni autonómiatörekvéseinket, az hozzájárul a közös célhoz, amely előbb vagy utóbb elvezet Székelyföld autonómiájához”

– szögezte le a háromszéki község RMDSZ-es polgármestere, aki szerint mára valamelyest változott a helyzet, és ritkábban fordul elő, hogy a prefektus bizonyos önkormányzati döntések megsemmisítését kéri. „Olyan időszak van, hogy ha problémák támadnak a közigazgatás területén, azt meg tudjuk tárgyalni. Nem feltétlenül jutunk el a közigazgatási bíróságig” – fejtette ki. Ráduly a kiutat ezen a területen is a pártok közötti összefogásban látja, amely nemcsak a választások idején fontos, hanem valamennyi közös cél, elsősorban az autonómia elérésében is.

A polgármester pozitívan értékeli az SZNT szerepvállalását: szerinte a nemzeti tanácsnak nagyon sok olyan kezdeményezése volt, amelyeket sokszor önállóan kellett kiviteleznie, mert az erdélyi politikusok nem mindig álltak mellé.

A székelyek nagy menetelése éppen amiatt volt sikertörténet, mert minden párt támogatta,

és ez mutatja az autonómiaküzdelem lehetséges jövőjét is – véli Uzon polgármestere.

Gyergyószentmiklós egykori polgármestere, Mezei János 2014-ben elsőként szavaztatta meg a helyi önkormányzatban a székely autonómiát előrevetítő határozatot, és Székelyföld települései közül elsőként került ki az általa vezetett polgármesteri hivatalra a székely zászló. Mezei szerint a prefektusoknak akkor sikerült mind a 63 elfogadott határozatot megsemmisíteni, de ez a lényegen aligha változtat, hiszen az önkormányzatok ma is magukénak vallják az abban foglaltakat.

A hogyan tovább kérdésére Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a Krónikának úgy fogalmazott,

autonómiaügyben sokkal tágabb konzultációra van szükség.

„Amikor beterjesztettük a parlamentben is a kezdeményezést, azt láttuk, hogy a románok nem ismerik szándékunkat. Nem tudják, mit jelent az autonómia, és nem tudják, hogy az mivel jár. Ezért egy szélesebb körű konzultációt kell folytatnunk a többségi nemzettel” – véli Mezei. A politikus szerint elsősorban gazdaságilag kell megerősíteni a Székelyföldet, és gazdasági stratégiával, felmérésekkel kell bizonyítani, hogy az autonómiának milyen pozitív hozadékai vannak. Ezt nemcsak a többségi románságnak, hanem a Székelyföldön élő lakosságnak is be kell bizonyítani. Sokan a székelyek közül sem értik, hogy az autonómia miért lenne jó nekik, vagy miért kell érte harcolni – fogalmazott Mezei János.

Mezei megfenyegette az RMDSZ-t

Az MPP-s politikus arról is beszélt, hogy pártja – képviselőin keresztül – ezután minden évben be szeretné terjeszteni a román parlamentben az autonómiatervezetet. Ezt azért is tartja fontosnak, hogy az összes erdélyi magyar párt, valamint az SZNT és az EMNT képviselői is egy emberként álljanak az ügy mellé. Mezei a legnagyobb visszahúzó erőt az RMDSZ hozzáállásában látja: szerinte a szövetség elzárkózik az alulról jövő kezdeményezésektől, és nehezen nyit más pártok és szervezetek felé. Példaként az EP-választások legújabb forgatókönyvét említette, amely szerint

az RMDSZ elzárkózik a kompromisszumoktól, miközben elvárja, hogy a másik két magyar párt kompromisszumkész legyen,

azaz támogassa az RMDSZ listáját.

„Mi lenne, ha mi sem tanúsítanánk irányukba kompromisszumot, és az Erdélyi Magyar Néppárt a Magyar Polgári Párttal közösen – egy reális forgatókönyv szerint – független jelöltet támogatna a májusi EP-választáson?! Garantálom, hogy az RMDSZ-nek egy képviselője sem jutna ki Brüsszelbe” – summázta az MPP elnöke. Mezei szerint az RMDSZ-nek ilyen kérdésekben is sokkal racionálisabban kellene hozzájuk viszonyulnia, mert a szövetség szavazótábora egymagában már nehezen éri el az ötszázalékos küszöböt.


Gagauz politológus a székely önrendelkezésről

Serghei Manastîrlî Chișinăuban dolgozó gagauz politikai elemző szerint a Romániában tevékenykedő, és a Moldovai Köztársaságot bomlasztani akaró unionisták kettős mércét alkalmaznak, amikor a Moldáviával való egyesülést szorgalmazzák, miközben elvitatják a székelyek autonómtörekvéseit. A Krónikának nyilatkozó politológus szerint nem lehet párhuzamba helyezni néhány unionista által feltüzelt moldvai önkormányzatot, ahol a Romániához való csatlakozásról fogadtak el határozatot, illetve a székely önkormányzatok autonómiadöntését. „A székelyek nem akarnak elszakadni az országtól, szülőföldjükön szeretnének autonómiát, ahogyan azt a gagauzok is kiharcolták, míg a román unionisták egy független államot szeretnének szétszedni” – fogalmazott Serghei Manastîrlî. A politológus szerint az unionista törekvéseket látszólag támogató Demokrata Párt csak elrettentésként használja fel az unionistákat az oroszok és más kisebbség fegyelmezésére, hogy jelezze nekik, mi vár rájuk, ha a mai politikai berendezkedéssel elégedetlenek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport