II. Erzsébet halála ismertebbé tette Rhé­dey Claudiát – Az erdőszentgyörgyiek még mindig hazavárják a brit királyi családot

Szucher Ervin 2022. szeptember 20., 08:16 utolsó módosítás: 2022. szeptember 20., 11:02

Miközben szeptember 8. óta a fél világ II. Erzsébet angol királynőt gyászolja, és a hétfői temetésig százezrek rótták le kegyeletüket a ravatalánál, a Westminster Hallhoz hasonlóan az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély is egyfajta zarándokhellyé vált. Itt, a család nyári rezidenciáján született gróf kisrédei Rhédey Claudia Zsuzsánna, a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. A trónörökös Károly herceg, immár III. Károly király szépanyja a kastéllyal szemben, a helyi református templom kriptájában alussza örök álmát.

II. Erzsébet halála ismertebbé tette Rhé­dey Claudiát – Az erdőszentgyörgyiek még mindig hazavárják a brit királyi családot
galéria
Idegenforgalmi nagyüzem. Sokakat vonz a Rhédey famíliát az erdőszentgyörgyi kastélyban bemutató interaktív tárlat Fotó: Szucher Ervin

Ha szeptember 8-án Isten nem szólítja magához az angol királynőt, talán ünnepi hangulat lengné be Erdőszentgyörgyöt. Szeptember 17-én a kis székelyföldi városka legismertebb személyisége, gróf kisrédei Rhédey Claudia születésének 210. évfordulóját ünnepelné. A kitartóan esős, hűvös, zord időben azonban a Rhédey-kastély homlokzatán fekete zászló fogad. Az egyre szeszélyesebb évszakokban előbbire nincs miért magyarázatot keresni, a gyászlobogót illetően pedig nem nehéz kitalálni, hogy a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynő előtti főhajtás jeléül tűzték ki.

Várnunk kell, hisz a kastély idegenvezetője, Gáspár Péter éppen foglalt; egy nagybusznyi vâlceai turistacsoportot kalauzol teremről teremre. Az oltyán vendégek jelenléte két héttel ezelőtt jókora meglepetésnek számított volna, amióta azonban 97. életévében az angol királynő elszenderült, már egyáltalán nem az. Mindez a sajtónak, egészen pontosan az román nyelvű országos médiának köszönhető, amely szinte kivétel nélkül, a tőle megszokott módon fedezte fel magának az évszázados témát, majd kifacsarva és megfűszerezve tálalta a halálhír Erdőszentgyörgyhöz köthető részét.

Fotó: Szucher Ervin

A bukaresti újságírók legújabb aranyköpése arról szól, hogy Rhédey Claudia személyében „román felmenője” volt a megboldogult királynőnek.

Hiába hangsúlyozta a Rhédey-kutató idegenvezető, hogy sem 1812-ben, amikor Claudia született, sem pedig 1841-ben, amikor fiatalon elhunyt, Románia még csak nem is létezett, legutóbb az Erdőszentgyörgyön forgató egyik hírtelevízió tudósítója éppen azt domborította ki, hogy az erdőszentgyörgyiek mennyire büszkék településük szülöttjének román eredetére. És mindezt – a még csak nem is bulvártévé – egy gyanútlan helybéli magyar asszony szájába adva mondta el.

Aki Vlad Ţepeşt keresi, rossz helyen jár

Már a nyári hónapokban rengeteg turista volt kíváncsi a Maros megyei városka kastélyában berendezett interaktív tárlatra, aztán a vakáció lejártával és az ősz beköszöntével teljesen lecsengett az addig mutatott érdeklődés. A pangásnak a királynő halálhíre vetett véget; szeptember 8. óta ismét nagyüzem van a városközpontban található kastélyban. Már nem csak az anyaországi csoportok vagy nyugat-európai turisták állnak meg egy órára a Marosvásárhely, Segesvár és Szováta háromszög közepén fekvő kisvárosban.

Az utóbbi napokban egymásnak adták a kilincset a megboldogult uralkodó „román eredetét” kereső, Kárpáton túli román vendégek.

Gáspár Péter meséli, hogy olyan is akadt közöttük, aki nekiszögezte a kérdést: miként tudja bizonyítani, hogy Rhédey Claudia valóban Károlynak az őse lett volna? „Fel kell hívni őt telefonon, biztos, hogy nem fogja letagadni!” – jött az idegenvezető szellemes replikája. Az egyébként közgazdászi diplomával rendelkező, de a történelmi kutatás terén igencsak otthonosan mozgó fiatalember akkor sem jött zavarba, amikor a pandémia közepette az Activistul buzoian nevet viselő hivatásos provokátor vlogger beállított a kastélyba. A „Miért vannak idegen nyelvű feliratok?” és „Miért van annyiféle zászló?” típusú kérdésekre Gáspár Péter higgadtan elmagyarázta, hogy az éppen kifogásolt felirat az latin, a lobogók meg a Rhédey Claudia magyar, a férje, Alexander von Württenberg német, továbbá a királyi család angol eredetére utal.

Gáspár Péter idegenvezető teremről teremre kíséri a megsokasodott látogatókat a Rhédey-kastélyban Fotó: Szucher Ervin

Amúgy a szépséges grófnő „román” eredetén a brit királyi család Vlad Ţepeş havasalföldi fejedelemhez köthető rokoni szála is túltesz. Az utóbbi tíz napban a szolgálatos észosztó hazafik internetes felületét különbnél különb családfák lepték el, amelyek Károly eredetét a havasalföldi véreskezű uralkodóig vezették vissza.

„Nem titok, az angoloknak is van vagy négy különböző elméletük arról, miként kötődhet a jelenlegi uralkodói család Vlad Ţepeşhez. Egyelőre csak az bizonyított, hogy az Inczédy-ág rokonságban állt a Raţiu családdal. Kérdem én, Kis-Rhédében miféle Ţepeş-leszármazott élhetett? Claudia erdélyi magyar nemzetiségű grófkisasszony volt, akinek apai ága Aba Sámuelig, a harmadik magyar királyig vezethető vissza. Annak, aki Vladot vagy Drakulát keresi az erdőszentgyörgyi kastélyban, el szoktam mondani, hogy rossz helyen jár” – állítja Gáspár Péter, aki szerint a történelmet nem meseként kell tálalni, hanem tényként felvázolni.

Viszonzatlan szerelem

Míg Claudia és Alexander egy bécsi sétalovaglás alatti első találkozásuk után tudta, hogy a Fennvaló is egymásnak teremtette őket, Károly számára negyed évszázad sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy viszonozza az erdőszentgyörgyiek királyi család iránti tiszteletét és ragaszkodását. Jó barátja, Kálnoky Tibor gróf Erdély-szeretőnek tartja az új uralkodót, amit az erdőszentgyörgyiek nem is vitatnak, ám úgy érzik, hogy településük őfelsége számára mintha egy más világrészen lenne. Károly mindössze a sokadik erdélyi látogatása során, a helybéliek ki tudja hányadik meghívásának, 2008. május 8-án tett eleget. Az eseményt megelőzően a látogatást előkészítő előfutárok állítólag le akarták beszélni a Szászkézd felé tartó akkori trónörököst a néhány kilométeres szentgyörgyi kitérőről. „Ott nincs mit látni!” – mondhatták a bizalmasai. Vagy legalábbis így tartja a kisvárosi legenda.

Amely szerint ha nincs az Erdélybe visszatelepedett Kálnoky gróf, Károly az életben nem látogat szépanyja városi rangra emelt szülőfalujába.

Visszavárják. Károly 2008-ban trónörökösként járt erdélyi ősei földjén, Erdőszentgyörgyön Fotó: Ifj. Fekete Zsolt

Tény, hogy ezelőtt tizenhárom esztendővel az 1200-as évek vége felé épült templomban és az akkor még iskolának helyet adó kastélyban a herceg először szembesült istenigazából erdélyi kötődéseivel. Úgy tűnt, rendkívül meghatották a látottak és hallottak, a fogadtatás, az erdélyi nemes családok képviselőivel való találkozás, szépanyja templom alatti nyughelye, a falon elhelyezett márványtáblák.

„Akkor azt ígérte, hogy visszajön. Ő is, a családja is...” – idézi fel a szűk körű találkozó egyik fontosnak vélt momentumát Gáspár György református lelkipásztor. Az erdőszentgyörgyiek azóta is várják… Úgy vélik, a múzeumavatás remek alkalom lett volna a Dâmboviţa-parti politikai tereferék, a szászföldi lekvárok és szörpök kóstolgatása mellett egy félórás „hazalátogatásra” is. Károly azonban beérte egy néhány perces videoüzenettel, amelyben, többek közt, a „Romániához való kötődéséről” biztosítja a helyieket. „Maradjunk annyiban, hogy nagyobb élmény lehetett számunkra a trónörökössel találkozni, mint a leendő királynak velünk. Az is lehet, hogy máshol jobban érzi magát, nem tudhatjuk.

De egy biztos: Erdőszentgyörgy és Rhédey Claudia nélkül III. Károly nem létezne

– fogalmazza meg a lényeget a sok mindent látott és megélt lelkipásztor.

Tény, hogy elődeihez képest Gáspár György még szerencsésnek mondhatja magát, hisz az idők során az angol királyi család mindössze egyszer mutatkozott meg Erdőszentgyörgyön; akkor sem személyesen, hanem emléktáblák, illetve némi anyagi segély formájában. Nagyanyja emlékére, a múlt század első felében Mary Victoria két márványlapot állíttatott a templom falára. Az elsőt walesi hercegnőként 1904-ben, a másodikat V. György angol király feleségeként 1935-ben emeltette. Ez volt az az év, amikor hosszas levelezés után a királyi család 200 angol fontot utalt ki a templom renoválására. Az összeg mindössze a munkálatok egy részét fedezte. Gáspár Györgytől 2008-tól errefelé most is meg szokták kérdezni, Károly vajon mennyivel támogatja az egyházat. Erre a lelkész a hasára csap és egy szép nagy kerek számot vág rá, hadd irigykedjenek a kíváncsiskodók. Valójában a 2008-as látogatást követően a postás mindössze egyszer csengetett a parókia ajtaján, amikor egy rövid köszönőlevelet hozott Albionból.

Az erdőszentgyörgyiek azt tartják: nagyobb élmény lehetett számukra a walesi herceggel találkozni 14 évvel ezelőtt, mint a leendő királynak velük Fotó: Ifj. Fekete Zsolt

Lenne mire elkölteni a pénzt

Bár a templom újabb főjavításra, a domboldalon lévő kriptamaradvány meg újjáépítésre szorul, a református egyház már rég lemondott arról, hogy a királyi családtól várja a támogatást. Pedig a gótikus stílusban épült, középkori istenháza alatt alussza örök álmát Rhédey Claudia, szülei és két testvére. A mindössze 29 esztendősen elhunyt hercegnő üvegablakkal ellátott ólomkoporsóját a szószék melletti rész alá helyezték. Azok közül, akik az 1935-ös felújítás során látták a felbontott padlózat alatt, már senki nem él. Ezért a jelöletlen helyet a lelkész is, ahogyan fogalmaz, csak 80 százalékos pontossággal képes beazonosítani. A templomban egy jóval régebbi kripta is található, amelyet 1614-ben a pestisjárvány miatt befalaztak. A domboldalon lévő kriptát még a múlt század derekán kifosztották, falait elhordták. Még ma is él pár személy, aki gyerekként szemtanúja volt a sírgyalázásnak.

A Rhédey-kriptának ma már csak a homlokzata dacol az idővel. Az oda vezető kacskaringós utat benőtte a gaz, a kegyhelyet a szentgyörgyiek helyett ma már jobbára csak a hegyekből lehúzódó medvék látogatják.

Fotó: Haáz Vince

Felmerül bennem, hogy a templom alatt feltárt kripta a Rhédey-kultusz újabb pillére lehetne. A kérdést már más is megfogalmazta, ám a gyülekezet ódzkodik egy ilyen lépés megtételétől. Mint Gáspár György lelkész magyarázza, ennek több oka is van.

Egyrészt a hívek nem szeretnék, ha a templomuk tömegek egyszerű kirándulóhelyévé válna, másrészt a munkálat valószínűleg sokba kerülne. Harmadsorban pedig egyetlen régész sem jelezte, hogy különösebben foglalkoztatná a feltárás gondolata.

A lelkész fia, Péter és annak szintén idegenvezető kolléganője, Nagy Andrea beérik a levéltárak nem kevésbé fontos kutatásával. Sikerült kideríteniük, hogy Claudia egyik unokája, a nagyapja nevét viselő Alexander egy időben Kanada kormányzója volt, a másik, Mary Victoria pedig V. György angol király felesége. Nemrég egy németországi antikvárium honlapján sikerült rábukkanniuk Claudia személyes címerére, amit nyomban meg is vásároltak. Aminek viszont ennél is jobban örülnének, az az lenne, ha a volt trónörökös immár III. Károly királyként még egyszer személyesen visszatérne ősei szülőföldjére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport