A jó döntés alapja a reális énkép – Erdei Ildikó temesvári pályaválasztási tanácsadó a diákok életpálya-építéséről

A jó döntés alapja a reális énkép – Erdei Ildikó temesvári pályaválasztási tanácsadó a diákok életpálya-építéséről

A végzős középiskolások esetében különösen fontos az önismeret és a döntéshozatali képesség fejlesztése

Fotó: Gábos Albin

Azok a diákok, akik a pályaorientációs foglalkozások során fejlesztik önismeretüket, fejlettebb szociális készségekkel rendelkeznek, megtanulnak helyzetértékelő technikákat alkalmazni, célokat körvonalazni, tudatosabban dönteni – vallja Erdei Ildikó pszichológus, pályaválasztási tanácsadó. A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója az életpálya megtervezéséhez szükséges ismeretekről és készségekről, az önismeret fontosságáról, az erdélyi diákok, tanárok számára kínálkozó képzési lehetőségekről beszélt a Krónikának.

Bede Laura

2024. április 21., 18:062024. április 21., 18:06

– A megfelelő vizsgaeredmények elérésén kívül az egyetem, vagy szakma megválasztásának terhe is ránehezedik a végzős diákokra. Milyen sajátos ismeretek és készségek szükségesek a továbbtanulással kapcsolatos döntések meghozatalához, az életpálya megtervezéséhez?

– A pályaorientációs folyamat sokszereplős. Nagy szerepe van benne a családnak, az iskolának, ezen belül a szaktanároknak, osztályfőnöknek és nyilván az iskolapszichológusnak (azaz az iskolai tanácsadónak, hiszen az iskolapszichológusok elsősorban ebben a munkakörben dolgozhatnak a mi iskolarendszerünkben). Vannak igen intenzív időszakok – ilyen a záróvizsgák környéke –, de a témával a teljes iskolai időszak alatt foglalkozhatunk. Ilyenkor valamilyen döntést hoznak a diákok, de a döntés azokra az ismeretekre, készségekre épül, amelyeket már korábban megszereztek. Ha a fő témákat nézzük,

mindenképpen foglalkoznunk kell az önismerettel, hiszen a reális énkép alapja a jó döntésnek, ezen kívül fontosak a munkapiaci alapismeretek és a szakmákhoz vezető képzési útvonalak.

Az ismeretek mellett a pályaorientációs munka során számos készséget, kompetenciát is igyekszünk kialakítani: helyzetértékelés, döntés, tervezés, valamint egomarketing. Egyes témák hangsúlyosabbá válnak aszerint, hogy milyen életkorú fiatalokkal dolgozunk. Nyilván a középiskolások esetében az önismeret fejlesztése a legfontosabb: melyek a fiatal erősségei, melyek a gyenge pontjai, milyen érdeklődési köre fejlettebb, mi vonzotta már korábban és mi iránt nyitott jelenleg, milyen értékrendje van alakulóban, milyen munkaértékek mentén látja saját későbbi életpályáját.

Ugyanakkor fontos a pályaismeret is, hiszen az árnyaltabb, tágabb kép több lehetőséget jelent, alaposabb döntést készít elő.

Közben fejlesztjük az önreflexió és az önértékelés képességét, valamint a döntéshozatali képességet. Számos pályaorientációs modell létezik, minden intézmény, szakember valamelyik mentén és a saját tapasztalatán átszűrve felépíthet egy folyamatot, amelyet követ.

– Hogyan és miben segíti a tanulókat a pályaorientációs foglalkozás, illetve mennyire elterjedt ez a romániai, főként erdélyi magyar középiskolákban?

– A pályaorientációs foglalkozás elnevezés éppen azt jelzi, hogy nem előregyártott tartalmat tanítunk, hanem keretet teremtünk arra, hogy a csoport résztvevői a saját helyzetüknek megfelelő témákkal olyan szinten foglalkozzanak, amelyre figyelni tudnak, akarnak. Az életpálya nem választott, hanem konstruált, azaz folyamatosan épül a környezet és a személy interakcióinak hatására. A pályaorientáció, életpálya-építés állandó folyamat, amelyben folyamatos az önismeret-pályaismeret fejlesztése, valamint azoknak a készségeknek a kialakítása, gyakorlása, folyamatos fejlesztése, amelyeket az életpálya során előálló döntési helyzetekben az egyén önállóan használni tud.

A pályaorientációs foglalkozás során a pályaválasztás szempontjából lényeges önismereti elemeket azonosítjuk, fejlesztjük, a résztvevők elemezhetik korábbi választásaikat, jövőbeli terveket alkotnak.

A csoport visszajelzése, a gondolatok, kérdések megosztása segítheti a megértést, a perspektívák bővülését, és mindez csökkentheti a pályaválasztás sürgetésével kapcsolatos nyomást, a témával kapcsolatos szorongást.

A foglalkozások elterjedéséről nincs pontos adatom. A pályaorientációs foglalkozások sokfélék lehetnek, függ az iskola ez irányú céljaitól, az osztályfőnökök és a szaktanárok téma iránti nyitottságától, az iskolapszichológus jelenlététől az iskolában és nyilván attól is, hogy milyen jellegű gondokkal küzd az iskola. Bár a pályaorientáció rendkívül fontos téma, amely minden diák számára hasznos, a kollégák napirendjét gyakran krízishelyzetek uralják az iskolákban.

Galéria

Erdei Ildikó pszichológus szerint a pályaorientáció rendkívül fontos téma, amely minden diák számára hasznos

Fotó: Facebook/Erdei Ildikó

– A Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatójaként és a temesvári Nyugati Tudományegyetem óraadó tanáraként mit tapasztal, milyen nehézségekkel szembesülnek a középiskolai diákok, illetve az egyetemi hallgatók pályaválasztás tekintetében?

– Ez nagyon átfogó kérdés, hiszen számos nehézségnek más oka is lehet, de a pályaorientációs folyamatot is érinti.

A vizsgaeredményekre építő számítógépes elosztáson alapuló beiratkozás általában nem segíti a valós pályaorientációt.

Ebből számos nehézség adódik. Ugyanakkor az új oktatási szint alkalmazkodási nehézségei mögött is sokféle ok húzódik, gondolhatunk például a megváltozott generációs jellemzőkre vagy az iskolarendszer jelenlegi kihívásaira. Azt mindenképpen elmondhatom, hogy azok a diákok, akik a pályaorientációs foglalkozások során fejlesztik önismeretüket (megismerik képességeiket, azonosítják az érdeklődési típusukat, felmérik tanulási stílusukat, tisztázzák a munkával kapcsolatos értékeket), fejlettebb szociális készségekkel rendelkeznek, megtanulnak helyzetértékelő technikákat alkalmazni, célokat körvonalazni, tudatosabban dönteni. Számukra könnyebb a változás kezelése is, hiszen ismerik a folyamat jellemzőit.

– Milyen pályaorientációs képzési lehetőségek kínálkoznak a diákok, tanárok részére Erdélyben?

– A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az elmúlt években többször is hirdetett pályaorientációs képzéseket tanároknak. Egy átfogó, magyar nyelvű képzési program kidolgozása gyakori témája a szakmai műhelyeknek, de tudomásom szerint ez csak terv. Vannak megyei kezdeményezések, amelyekbe a magyar iskolák is bekapcsolódhattak, jó Erasmus-programok, amelyek a pályaorientációt is érintik. Helyi kezdeményezések is bizonyára léteznek, hiszen sok tanácsadó kolléga tart az iskola diákjai számára ilyen irányú programokat.

Vannak iskolák, amelyek a digitális eszközök lehetőségével élnek, és magyar nyelven is elérhető online teszteket építenek be a pályaorientációs folyamatba.

Ugyanakkor a pályaorientációnak számos olyan területe van, amellyel civil szervezetek, egyetemek rendszeresen foglalkoznak, mint például a felsőoktatási intézmények vagy a középiskolák bemutatói.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 22., szerda

Manele-videóklipet forgattak a frissen felújított válaszúti Bánffy-kastélyban

Megosztó véleményeket szülhet, hogy három maneleénekes épp a frissen felújított, Erdély egyik építészeti ékkövének számító válaszúti Bánffy-kastélyt választotta videóklipjének forgatási helyszínéül.

Manele-videóklipet forgattak a frissen felújított válaszúti Bánffy-kastélyban
2024. május 22., szerda

Félmilliárd euróból csiszolnának modern kisvárost a kincses városban

A területrendezési terv jóváhagyására vár Románia egyik legnagyobb vegyes rendeltetésű ingatlanberuházása, melyet mintegy 500 millió euróból valósítanának meg a kolozsvári Carbochim csiszolóanyaggyár 14 hektáros ipartelepén.

Félmilliárd euróból csiszolnának modern kisvárost a kincses városban
2024. május 22., szerda

„Nem csak falak, hanem szellemiség is”: több mint félszáz gyermeknek ad otthont a Máramarosszigeten felavatott magyar kisdedóvó

„Az, hogy Magyarország kormánya a határon túli magyarokat támogatja, majdnem olyan természetes, mint ahogy levegőt veszünk, ez kötelessége is” – fejtette ki Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Máramarosszigeten.

„Nem csak falak, hanem szellemiség is”: több mint félszáz gyermeknek ad otthont a Máramarosszigeten felavatott magyar kisdedóvó
2024. május 22., szerda

Iohannis védelmébe vette a medvék kilövését: „az ott élő emberek döntése, hogyan oldják meg a konfliktust”

A közös élőhelyeken néha elkerülhetetlen az emberek és vadállatok közötti konfliktus – így reagált szerdán Klaus Iohannis a Csíkszeredában kilőtt medvék témájában nekiszegezett újságírói kérdésre.

Iohannis védelmébe vette a medvék kilövését: „az ott élő emberek döntése, hogyan oldják meg a konfliktust”
2024. május 22., szerda

Zavarta a szomszéd kutyáinak ugatása, benzinnel locsolta le az ebeket gazdijukkal együtt egy Temes megyei férfi

Elege lett a szomszéd kutyáinak ugatásából, ezért benzinnel locsolta le az állatokat egy Temes megyei férfi. Jutott az üzemanyagból a kerítésre és a gazdira is. Nem ússza meg, büntetőeljárás indult ellene.

Zavarta a szomszéd kutyáinak ugatása, benzinnel locsolta le az ebeket gazdijukkal együtt egy Temes megyei férfi
2024. május 22., szerda

Újabb esőzések, újabb árvízkészültség: a Bánság, a Partium és Erdély egy része is érintett

Elsőfokú, vagyis sárga árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország nyugati, délnyugati és déli részére.

Újabb esőzések, újabb árvízkészültség: a Bánság, a Partium és Erdély egy része is érintett
2024. május 22., szerda

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró, két erdélyi megyéből jelentették a legtöbb megbetegedést

Tavaly január elsejétől idén május 19-éig összesen 15 763 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte szerdán az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró, két erdélyi megyéből jelentették a legtöbb megbetegedést
2024. május 22., szerda

Viharos, esős időjárás várható a Bánságban, a Partiumban és Erdély több megyéjében is

Esőre és viharokra figyelmeztető elsőfokú, vagyis sárga figyelmeztetést adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 18 megyéjére.

Viharos, esős időjárás várható a Bánságban, a Partiumban és Erdély több megyéjében is
2024. május 22., szerda

Igazi cseresznyeíze van a híres magyardécsei gyümölcsnek, közben elárasztja a romániai piacot a vízízű, vegyszerezett áru

Messze földön híres sokfajta zamatos cseresznyéjéről a Beszterce-Naszód megyei Magyardécse, ahol idén a tavalyi termés kétszerese várható.

Igazi cseresznyeíze van a híres magyardécsei gyümölcsnek, közben elárasztja a romániai piacot a vízízű, vegyszerezett áru
2024. május 22., szerda

FRISSÍTVE – Balesetben meghalt egy járművet vezető 16 éves fiú, hét társát pedig kórházba juttatta

Egy 16 éves fiatal meghalt, heten megsérültek kedd este egy balesetben a Beszterce-Naszód megyei Petresen.

FRISSÍTVE – Balesetben meghalt egy járművet vezető 16 éves fiú, hét társát pedig kórházba juttatta