Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR Pr-cikk

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR

Fotó: RMDSZ

„Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.”

2024. május 24., 10:462024. május 24., 10:46

– Ötödik polgármesteri mandátumára készül Sepsiszentgyörgy élén, de Ön az Országos Önkormányzati Tanács elnöke is. Ennyi év után, gondolom, tűpontosan ismeri, átlátja a hazai közigazgatás minden ágát-bogát. Hogyan jellemezné a rendszert?

– Világosan ki kell mondani, hogy Bukarestben káosz uralkodik, és

Idézet
nekünk, RMDSZ-es polgármestereknek úgy kell koherensen vezetnünk egy-egy települést, eredményeket felmutatnunk, érthetőek és követhetőek lennünk, hogy közben a rendszerben összevisszaság, fejetlenség uralkodik, például folyamatosan változnak a miniszterek.

Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.

Idézet
Én ugyanúgy leteszem a polgármesteri esküt, ha 35 százalékos a támogatottságom, vagy ha 75 százalékos, de más az erőm Bukarestben.

Ha ott látják, hogy egy polgármester mögött ott van a közösség, akkor például megépül a 65 millió eurós jégcsarnok Sepsiszentgyörgyön. Itt nem az kérdés, hogy azt a 65 milliót egyébre lehetne költeni itt Sepsiszentgyörgyön, hanem az a kérdés, hogy Konstancán, Galacon vagy Sepsiszentgyörgyön épül meg a jégcsarnok.

– Ez a június 9-ei választások tétje?

– Erdély földjén minden választás sorsdöntő.

Idézet
Ha azt mondanám, hogy az idei választások száz évre határozzák meg a magyar közösség jövőjét, lehet túloznék, de ha azt mondom, hogy tíz évre, akkor biztos keveset mondok.

Évtizedekre lesz hatással, mert miután az idei sok választás lejár, újratervezésre lehet számítani az országban.

Idézet
A jelenlegi közigazgatási berendezkedés 56 éves, ha ezt átalakítják, egy fél évszázadra teszik. Ha nem leszünk ott, hogy ezt az átalakítást jó irányba tereljük, a vesztesei lehetünk.

Traian Băsescu több mint tíz évvel ezelőtt Fehér, Szeben, Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéket akarta összevonni. Abban a „megyében” nekünk, magyaroknak 28 százalékos lenne a számarányunk. Ez azt jelentené, hogy a megyei tanácselnököt szinte biztos nem a magyar közösség választaná, Gyulafehérvárra kellene járjunk ügyet intézni, ott döntenének arról, hogy a Székely Nemzeti Múzeum, vagy a nagyszebeni Astra Múzeum kap finanszírozást. Első körben leépülnének az identitásunk megőrzése szempontjából rendkívül fontos intézményeink, majd a politikai erőterünk is.

Ez a választások tétje: a létünk.

Ha jól szerepelünk és erősek leszünk, akkor megakadályozzuk az átszervezést, vagy kiharcoljuk, hogy nekünk is jó legyen. Mi is el tudunk képzelni jobbat, mint a jelenlegi, de az nemcsak szakmai szempontból kell megfeleljen, hanem magyar szempontból is.

– Többször említette, úgy kell dolgoznia, hogy egy kézzel építkezik, a másikkal védekezik. Hatalmas sokk volt, amikor meghurcolta a DNA, többször megbírságolták a szimbólumaink használatáért. Hogyan látja, változott-e a helyzet?

– Másfél évtizede mondjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi származású Dan Tanasă nem egy magányos farkas. Nem egyszemélyes intézmény, hanem eddig egy láthatatlan rendszer látható alakja volt.

Idézet
Azt is el kell mondani, hogy nekünk nem a románok, nem a román állam az ellenségünk, hanem a román államnak azok a részei, melyek egy homogén, ortodox Romániát szeretnének, és a szemükben mi „kavics vagyunk a gépezetben”.

Ők azt szeretnék, hogy mi ne legyünk, vagy legyünk ortodox románok. Ők eddig többnyire láthatatlanok maradtak. Ám amikor az AUR betört az Úzvölgyébe, majd a román politikába, felszínre kerültek. A román mélyállam magyarellenes szelete az AUR formájában jött felszínre.

Idézet
Sepsiszentgyörgyön mi megtanultuk, hogy sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot. Nem kell ezt túlbonyolítani: minél több magyar szavazat lesz, annál kisebb lesz az AUR ereje.

Ha az RMDSZ ott van a döntéshozó struktúrákban, akkor az AUR eljelentéktelenedik. Az RMDSZ európai parlamenti jelenléte azt jelenti, hogy fel tudjuk velük venni a harcot Brüsszelben, az RMDSZ parlamenti ereje pedig a garancia arra, hogy nem fogja az AUR vezetni ezt az országot.

Galéria

Fotó: RMDSZ

– Milyen Európát és Romániát szeretne?

– Sok elvárásunk van az Európai Uniótól. Miközben Bukarest folyamatosan kettős mércét alkalmaz az erdélyi magyarokkal szemben, Brüsszel is ugyanazt teszi.

Idézet
Nincs az rendben, hogy miközben Dél-Tirolnak lehet autonómiája, a székelyföldi autonómiát az Unió nem tűzi a zászlójára. Ez egy csalódás.

Ám azt is látni kell, hogy rengeteg uniós forrást sikerült idehozni, azok nélkül sokkal szegényebb lenne Sepsiszentgyörgy, sokkal rosszabb körülmények között élnénk.

És azt is látni kell, hogy nemcsak magyar, vagy RMDSZ-es hóbort, hogy az Európai Unióval problémák vannak. Legutóbb márciusban találkoztak az európai városok és régiók képviselői, amikor elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben ugyanazt mondtuk mindannyian: az Európai Unió vezetői nem érzik a valóságot. Ha kivesszük abból a nyilatkozatból a diplomáciai tompítást,

Idézet
az egy nagyon erős üzenet az Unió vezetőinek, hogy valami elcsúszott, nem jó az irány, újra kell gondolni, az európai közpolitikákat a helyi igények alapján kell megformálni.

Az a kérdés, sikerül-e egy olyan újratervezést megvalósítani, ami számunkra is jó. De erre csak akkor lehetünk hatással, ha mi is ott vagyunk.

Olyan Romániát szeretnék, ahol nem alkalmaznak kettős mércét, ugyanúgy tiszteletben tartanak minket, mint a többségi polgárokat, úgy tisztelik az ország vezetőit, hogy beengednek a Schengenbe, ahol nincs káosz, mert akkor sokkal több eredmény lehet elérni.

– Milyen eredményre számít a június 9-ei választásokon?

– Sepsiszentgyörgyön van döntési lehetőség: hat polgármester-jelölt közül választhatnak a város polgárai. Arra kérem a sepsiszentgyörgyi embereket, ha valaki elégedetlen velem, nem érzi úgy, hogy szavazatával nekem erőt szeretne adni, amit Bukarestben felmutathatok, ne szavazzon rám, de menjen el, és szavazzon az RMDSZ európarlamenti listájára.

Idézet
Ha nem lesz meg az 5 százalék, nem jutunk be oda, ahol a döntések születnek, ahol az érdekeinket érvényesíteni tudjuk.

Az jut eszembe, hogy az angol népköltés milyen jól szemlélteti, hogy apró dolgok, milyen fontossággal bírnak:
„Egy szög miatt a patkó elveszett.
A patkó miatt a ló elveszett.
A ló miatt a lovas elveszett.
A lovas miatt a csata elveszett.
A csata miatt az ország elveszett.”

Minden erdélyi magyar ember szavazata egy ilyen patkószeg, ami a csata, a haza, az egész erdélyi magyar közösség szempontjából fontos. Az erdélyi magyar közösség a mi közös hazánk, és minden erdélyi magyar ember szavazata az a patkószeg, amelyik, ha hiányzik, az egész rendszer összeomolhat.

Ezért kérem, június 9-én menjenek el, és szavazzanak az RMDSZ-re!

Szerző: Zahoránszki Brigitta

(X – fizetett hirdetés)

Az RMDSZ megbízásából, AEP-azonosító: 43240001.
Comandat de UDMR, Cod AEP: 43240001.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Bűnügyi felügyelet alá helyezték a korrupcióval gyanúsított volt SRI-s vezetőket

Bűnügyi felügyelet alá helyezte az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a korrupciós gyanú miatt csütörtökön kihallgatásra beidézett volt hírszerzési vezetőket, Florian Coldeát, Dumitru Dumbravă tábornokot és Doru Trăilă ügyvédet.

Bűnügyi felügyelet alá helyezték a korrupcióval gyanúsított volt SRI-s vezetőket
2024. május 23., csütörtök

A kormányt és a parlamentet tartják a legkorruptabbnak a romániaiak, de az önkormányzatok megítélése sem túl fényes

A kormányt, a parlamentet és az önkormányzatokat tartják a legkorruptabbnak a romániai polgárok, míg a tűzoltókat és a cégeket a legkevésbé korruptnak – derül ki egy friss felmérésből.

A kormányt és a parlamentet tartják a legkorruptabbnak a romániaiak, de az önkormányzatok megítélése sem túl fényes
2024. május 23., csütörtök

Volt SRI-s nagykutyákat hallgattak ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon

Beidézték csütörtökön az országos korrupcióellenes ügyészségre (DNA) csütörtökön Florian Coldeát, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának volt első helyettesét.

Volt SRI-s nagykutyákat hallgattak ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon
2024. május 23., csütörtök

Közalkalmazotti béremelésekről döntött a kormány, de az érintettek elégedetlenek, ezért spontán tiltakozásba kezdtek

A kormány csütörtöki ülésén elfogadja azt a sürgősségi rendeletet, amely előírja, hogy a költségvetési alkalmazottak bizonyos kategóriái 10 százalékos fizetésemelésben részesülnek – jelentette be az ülés kezdetén Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Közalkalmazotti béremelésekről döntött a kormány, de az érintettek elégedetlenek, ezért spontán tiltakozásba kezdtek
2024. május 23., csütörtök

Vegzálták a bukaresti palesztinpárti tüntetések résztvevőit a hatóságok egy jogvédő szervezet szerint

Visszaéltek jogköreikkel a román rendfenntartó szervek, amikor aránytalan léptékű intézkedéseket alkalmaztak a bukaresti palesztinpárti tüntetések résztvevőivel szemben – állítja az ActiveWatch nevű jogvédő szervezet.

Vegzálták a bukaresti palesztinpárti tüntetések résztvevőit a hatóságok egy jogvédő szervezet szerint
2024. május 23., csütörtök

Hajszálnyival nőtt, de még mindig igen alacsony a női jelöltek aránya

Továbbra is alacsony a női jelöltek aránya a helyhatósági választásokon – derül ki az Expert Forum (EFOR) szerdán közzétett kimutatásából.

Hajszálnyival nőtt, de még mindig igen alacsony a női jelöltek aránya
2024. május 22., szerda

Akad jelölt, aki csak egy, más több száz bruttó minimálbérnek megfelelő összeget költhet korteskedésre a kampányidőszakban

A megcélzott tisztségtől függően bőkezű vagy szűkmarkú a román választási törvény abban a tekintetben, hogy mennyit költhetnek kampányra a jelöltek a június 9-én esedékes európai parlamenti és önkormányzati választások előtt.

Akad jelölt, aki csak egy, más több száz bruttó minimálbérnek megfelelő összeget költhet korteskedésre a kampányidőszakban
2024. május 22., szerda

Kevésnek tartják a kormány ígérte béremelést a különböző közalkalmazotti kategóriák

A közigazgatási alkalmazottak és a kormányalkalmazottak szakszervezete egyaránt bírálta szerdán az egyes közalkalmazotti kategóriák számára 10 százalékos béremelést előíró sürgősségirendelet-tervezetet.

Kevésnek tartják a kormány ígérte béremelést a különböző közalkalmazotti kategóriák
2024. május 22., szerda

Biztosítással nem rendelkezők is hozzáférnek egészségügyi vizsgálatokhoz

Valeria Herdea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke bejelentette: a július elsejétől hatályba lépő új keretszerződés újdonsága, hogy szolgáltatáscsomagokat tesz hozzáférhetővé a nem biztosítottak számára a súlyos betegségek szűrésére.

Biztosítással nem rendelkezők is hozzáférnek egészségügyi vizsgálatokhoz
2024. május 22., szerda

Az eMAG a szülők segítségére siet: indul a Baby Shop több mint 100.000 termékkel

2023-ban több, mint 500.000 eMAG vásárló négymillió ilyen jellegű terméket vásárolt. Tavaly az eMAG-on több mint 1,6 millió gyerek-pelenkát vásároltak. A szülők több mint 60%-a 20–23 óra között online vásárol.

Az eMAG a szülők segítségére siet: indul a Baby Shop több mint 100.000 termékkel