Újságírófenyegetés: a belügyminiszter felszólítására lemondtak a bukaresti rendőrakadémia vezetői

Krónika 2019. május 24., 13:28 utolsó módosítás: 2019. május 24., 13:30

Carmen Dan belügyminiszter felszólítására lemondott a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémiának a halálosan megfenyegetett újságírónő ügyében zsarolásra való felbujtással meggyanúsított rektora és helyettese.

Adrian Iacob, a bukaresti rendőrakadémia lemondott rektora Fotó: Rendőrakadémia

Adrian Iacob és Mihail Marcoci pénteken, a tárcavezetővel folytatott megbeszélését követően nyújtotta be lemondását. Carmen Dan belügyminiszter azután szólította távozásra a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia rektorát és helyettesét, hogy Adrian Iacob és Mihail Petrică Marcoci ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) zsarolásra való felbujtás gyanújával indított eljárást a halálosan megfenyegetett újságírónő, Emilia Şercan ügyében.

A rendőrakadémia parancsnokságát ideiglenesen Veronica Stoica prorektor vette át.

A rendőrök jogállásáról szóló törvény előírásainak megfelelően Adrian Iacobot és Mihail Petrică Marcoci-ot rendelkezési állományba helyezik. Az akadémia sajtóirodájának korábbi közleménye szerint az egyetemi autonómia értelmében a miniszter nem válthatja le a két vezetőt, ezért a belügyminisztérium elvárja, hogy a rektor és a prorektor nyújtsa be lemondását, hogy a kivizsgálás ne ártson az intézmény jó hírének. A rektort és helyettesét csütörtökön hatósági felügyelet alá helyezte a korrupcióellenes ügyészség.

A DNA szerint a bukaresti rendőrakadémia rektora és rektorhelyettese vette rá az intézmény egyik alkalmazottját, az ügyben már korábban hatósági felügyelet alá helyezett Gheorghe Adrian Bărbulescut, hogy fenyegető üzeneteket küldjön Emilia Şercan újságírónak. Az akadémia vezetői így próbálták rákényszeríteni az újságírót arra, hogy hagyjon fel az intézménynél történt, a rektort közvetlenül érintő feltételezett plágiumügyekkel kapcsolatos oknyomozással. Cserében azt ígérték a fiatal tisztnek, hogy megfelelő védelmet biztosítanak neki, és segítenek elkerülni a büntetőjogi felelősségre vonást.

Emilia Şercan újságírónő április 17-én, közösségi oldalán számolt be arról, hogy halálos fenyegetést kapott. „Hétfőn este 21:05-kor kaptam egy üzenetet, amelyben halálosan megfenyegettek. Az üzenet háttere, hogy három hete folyamatosan a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőrakadémia tagjainak plagizált doktori dolgozatairól közlök információkat, és újabb anyagok vannak előkészülőben” –  idézte az Agerpres hírügynökség Emilia Şercan bejegyzését. Felidézte, hogy négy éve közöl cikkeket magas rangú állami tisztviselők plágiumügyeiről. „Eddig csak szidalmaztak, megfélemlítettek, követtek, megpróbáltak lejáratni, de ezúttal más szintre került a dolog” – tette hozzá az újságírónő.

A nyilvánosságra hozott fenyegető üzenet így szólt: „Azért küldjük ezt az üzenetet, hogy megelőzzük a további történéseket, minden tőled függ. Hagyj fel minden folyamatban levő tevékenységeddel..., ha nem akarod, hogy kezdődjön a kálváriád”. Az ügyben a bukaresti negyedik kerületi bírósági ügyészség kezdte el a nyomozást, majd áthárította az illetékességet a DNA-nak. Az ügyészeknek sikerült azonosítaniuk a fenyegető üzeneteket küldő férfit, Gheorghe Adrian Bărbulescut, akit egy hónappal ezelőtt helyeztek hatósági felügyelet alá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat