Tüntetések zajlanak Szebenben az EU-csúccsal egy időben

Hírösszefoglaló 2019. május 09., 15:10 utolsó módosítás: 2019. május 09., 15:42

Három tüntetés zajlik Nagyszebenben az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójával egy időben – adta hírül az Agerpres.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Greenpeace Romania

A nagyszebeni polgármesteri hivatal nyilvános gyülekezéseket engedélyező bizottsága három tüntetést engedélyezett az EU-csúcs napjára: a Greenpeace aktivistái, a Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelő csoport és a Fejlődés az Intézményekben Egyesület megmozdulását.

A nagyszebeni Egyesülés téren csaknem száz Greenpeace-aktivista gyűlt össze, és más európai országból érkezett fiatalokkal közösen tartott akciójukkal

klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek.

„A nagyszebeni EU-csúcs Európa jövőjéről szól, és a mi rövid üzenetünk ennek kapcsán a következő: nincs jövő, ha a klímavédelmi intézkedések nem élveznek előnyt” – nyilatkozta Alin Tănase Greenpeace-koordinátor. A környezetvédelmi szervezet tüntetése 15 óráig tart.

Az EU-csúcsnak helyet adó nagyszebeni polgármesteri hivatal közelében levő téren

csaknem harminc személy kérte Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését.

„A mi üzenetünk Klaus Johannis román elnökhöz és a többi uniós állam- és kormányfőhöz az, hogy a német újraegyesülés mintájára mi is egyesülhessünk, ne legyen többé határvonal a Prut” – mondta George Simion, az európai parlamenti választásokon induló független jelölt.

A Fejlődés az Intézményekben Egyesület (Asociaţia „Evoluţie în instituţie”) megmozdulását szintén az Egyesülés térre engedélyezte a városháza illetékes bizottsága.

Néhány tüntető megpróbált átvinni egy transzparenst a Nagypiac térre, hogy az EU-csúcs résztvevői is láthassák üzenetüket, a csendőrök azonban útjukat állták.

Az egyik tüntető, Cristian Mihai Dide elégedetlenségét fejezte ki emiatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy akciójukat nem arra a helyre engedélyezték, ahova eredetileg kérték. Dide nem árulta el az újságíróknak, milyen üzenet áll a transzparensen, amelyet az EU-csúcs helyszínen szerettek volna láthatóvá tenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat