Tüntetések közepette vitatta a képviselőház az igazságszolgáltatás reformját

MTI , Hírösszefoglaló 2017. december 07., 10:36 utolsó módosítás: 2017. december 07., 10:44

Több mint tizenkét órás, éjszakába nyúló maratoni ülésen az ellenzék tiltakozása és a parlament előtt zajló kormányellenes tüntetés ellenére cikkelyenként elfogadta szerdán a képviselőház a bírák és ügyészek jogállásának módosításáról szóló törvénytervezetet.

Fotó: Jurnalul.ro

A jogszabály első abból a három törvényt érintő csomagból, amellyel a bukaresti kormánykoalíció át akarja szervezni az igazságszolgáltatást.

A törvény egészéről már nem tudott szavazni a képviselőház, mivel a vita végére annyian távoztak a teremből, hogy már nem volt határozatképes.

A tervezet - az ügyészek és bírák felelősségre vonhatóvá tétele érdekében - egyebek mellett nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelező tenné, hogy az állam kártérítési eljárást indítson azon ügyészek vagy bírák ellen, akik „rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból” hoznak helytelen döntéseket.

Az ellenzéki pártok I. Mihály volt román király előző napi halálára hivatkozva az ülés elnapolását kérték, arra hivatkozva, hogy a nemzeti gyász napjaiban méltatlan, hogy a parlamentben a társadalmat élesen megosztó törvénytervezet vitájával keltsenek indulatokat.

A kormánytöbbség úgy vélte: az ellenzék csak ürügyként akarja felhasználni a volt uralkodó halálát az igazságszolgáltatás átszervezetésének hátráltatására, ezért szokatlanul hosszú ülésen, az érdemi vitát megakadályozva végigszavazta a tervezethez benyújtott több száz módosító indítványt.

Ezt az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) a sajtó által „parlamenti gerillaakciónak” nevezett hangoskodással, „Tolvajok” feliratok magasba emelésével, hangosbeszélő használatával sem tudta megakadályozni. Az ellenzék ugyanakkor élezen bírálja az RMDSZ-t amiatt, hogy támogatást nyújt a balliberális koalíciónak az igazságügyi törvények módosításához. Florin Roman liberális (PNL) képviselő szerint a „nap győztese” az RMDSZ, amely támogatta a PSD javaslatát, és ezzel párhuzamosan számos „előjogot” kialkudott magának a költségvetésről szólóü törvényben. „Az RMDSZ összekötötte a két törvény megszavazását, mert náluk minden a pénzről szól, ahogyan ezt már az elmúlt 27 évben megszokhattuk” – idézte az Agerpres hírügynökség Romant. 

A délutáni órákban a parlament előtt a PSD-ALDE-RMDSZ parlamenti többség ellen tüntető emberek jelentek meg a parlament bejáratainál, annak ellenére, hogy korábban az ellenzéki szervezetek bejelentették: felhagynak a kormányellenes megmozdulásukkal a volt uralkodó temetéséig.

A több száz fős tömeg több ízben dulakodásba keveredett a csendőrökkel, akik nem engedték közel a tiltakozókat a parlament bejáratához, hogy a képviselők szabadon tudjanak távozni az épületből.

A törvénytervezet végső szavazását várhatóan csak jövő héten tűzik napirendre a képviselőházban.

A Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép ellenzék azzal vádolja a kormányoldalt, hogy a tervezett módosításokkal politikai felügyelete alá akarja vonni az igazságszolgáltatást, megakadályozandó a korrupt politikusok elszámoltatását. A PSD-ALDE koalíció szerint az igazságszolgáltatás reformjára azért van szükség, mert számos, a működését szabályozó előírás alkotmányellenesnek bizonyult, az ügyészek túlzott hatalma pedig visszaéléseket tett lehetővé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat