Tăriceanu ultimátuma: a bukaresti kormány megújítását követeli a miniszterelnöktől koalíciós partnere

MTI 2019. augusztus 12., 18:42 utolsó módosítás: 2019. augusztus 12., 18:43

A bukaresti kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel hétfőn Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök.

Tăriceanu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának Fotó: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

A kisebbik kormánypárt elnöke az infrastruktúra-fejlesztéstől elvont erőforrások miatt bírálta a kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítást.

Tăriceanu szerint a kormány jelenlegi összetételében alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású beruházások megvalósítására,

ezért az állami intézmények reformjára, a kormányprogram megújítására és egy olyan kabinetre van szükség, amelynek tagjait hozzáértésük alapján választják ki.

Tăriceanu augusztus 20-áig adott ultimátumot Dăncilának, hogy javaslatot tegyen a kormány szerkezetének és összetételének módosítására, kimondatlanul is arra utalva, hogy ellenkező esetben pártja kilép a kormányból.

A bukaresti kormánykoalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tăriceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és saját elnökjelöltet akar indítani Dăncilă személyében.

A román média tudni véli, hogy a parlamenti mandátumok mintegy 7 százalékával rendelkező, de az európai parlamenti választásokon az ötszázalékos küszöb alá csúszott ALDE azzal próbálja rákényszeríteni a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkező PSD-t Tăriceanu államfő-jelöltségének támogatására, hogy a koalíció felbontását lebegteti.

Mivel az ALDE maga sem bízik igazán abban, hogy ez meghátrálásra késztetheti a PSD-t, már ellenzékbe vonulását készíti elő, és úgy bírálja a kormányzást, mintha nem lenne annak részese.

Múlt héten Tăriceanu bejelentette, hogy az ALDE politikai szövetségre lép, és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre a – PSD-ből két éve kizárt – Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párttal.

Hétfőn összeült a PSD végrehajtó bizottsága, hogy a koalícióban kialakult feszültséget elemezze.

Dăncilă az ülés előtt kifejezte reményét, hogy nem bomlik fel a PSD-ALDE/kormánykoalíció, és a párbeszéd fontosságát hangoztatta.

A bukaresti politikai elemzők szerint a PSD nem riad vissza attól, hogy az ALDE távozása esetén – a baloldali pártok és az RMDSZ alkalmi támogatásával – kisebbségben folytassa a kormányzást legalábbis a novemberben rendezendő elnökválasztásig.

Bár az EP-választáson előretörtek a jobbközép pártok, a romániai parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, a törvényhozás jelenlegi összetételében pedig szinte lehetetlen a PSD nélkül alakítani kormánytöbbséget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat