Tízezer lejes bírsággal „honorálta” a román médiahatóság egy bukaresti hírtelevízió magyarellenes elhajlását

Krónika 2019. február 05., 21:39 utolsó módosítás: 2019. február 05., 21:52

Tízezer lejes bírságot rótt ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea hírtelevízióra a magyar közösség sértegetéséért – közölte kedden az RMDSZ.

Denise Rifai a Realitatea Tv stúdiójában

A szövetség sajtóosztályának tájékoztatása szerint a bukaresti hírcsatorna Talk News nevű műsorának december 4-i adásában, a Gyulafehérvári nyilatkozat elfogadásának száz éves évfordulója alkalmából rendezett vitán nem adták meg a válaszadás lehetőségét Tánczos Barna szenátornak, Denise Rifai műsorvezető pedig megvető kijelentésekkel illette a magyar közösség törekvéseit. Az Audiovizuális Tanácsot (CNA) a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat értesítette a tapasztalt visszaélésről, és a médiahatóság a televízióra kirótt bírságon kívül a műsorvezetőt is elmarasztalta.

Tánczos Barnát annak apropóján hívták meg a december 4-i műsorba, hogy a szövetség aznap iktatta az 1918-as gyulafehérvári ígéretek kisebbségekre vonatkozó részének törvényerőre emelését célzó kezdeményezését a parlamentben.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszában leszögezte, bár lehetőséget biztosítottak az RMDSZ-t képviselő szenátornak arra, hogy részt vegyen a televíziós vitán, többször nem adtak szót neki, illetve az erdélyi magyarokra és jogos követeléseikre nézve is sértő kijelentéseknek adtak teret a műsor szerkesztői.

Tánczos Barna üdvözlendőnek tartja az audiovizuális tanács döntését, amely szerint Denise Rifai súlyosan átlépte a törvény által rögzített kereteket. „Örvendek, hogy van egy hatékony jogvédő szolgálatunk, amely figyelemmel követi az ehhez hasonló eseteket, és azonnal fellép, ha az erdélyi magyar kisebbséget ért diszkriminációt észlel. Nem elfogadható, hogy egy vitaműsorban szóhoz sem juthatunk, ha a magyar közösség jogos elvárásait akarjuk ismertetni. Remélem, hogy nemcsak a megbüntetett, hanem minden műsorvezető tanul az esetből, és a jövőben betartja a törvényeket és a szabad sajtó írott és íratlan etikai szabályait” – nyilatkozta az RMDSZ szenátora.

Legutóbb egyébként tavaly szeptemberben büntette meg a CNA a Realitatea hírtelevíziót, akkor sorozatos magyarellenes megnyilvánulásokért 30 ezer lejes pénzbírságot szabtak ki a csatornára. A magyar közösség elleni jogsértésekkel foglalkozó Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján a médiahatóság a Jocuri de putere (Hatalmi játszmák) című háttérműsor öt különböző – 2018. január 31. és május 5. között sugárzott – adásánál állapította meg az audiovizuális kódex megsértését, amely egyebek mellett előírja, hogy a „másik félnek” is lehetőséget kell biztosítani álláspontja ismertetésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat