RMDSZ-támogatással elutasította a szenátus a román érettségi eltörlését célzó törvényjavaslatot

MTI 2019. október 21., 20:48 utolsó módosítás: 2019. október 22., 10:21

Elutasította a román szenátus hétfőn Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő törvénykezdeményezését, amely eltörölte volna a román nyelv és irodalom érettségit a kisebbségi tannyelvű iskolák végzősei számára.

Fotó: RMDSZ

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa – aki az RMDSZ jelöltlistáján jutott képviselői mandátumhoz – az oktatási kerettörvény módosítását javasolta oly módon, hogy mindenki anyanyelvéből vizsgázzon.

Az MPP szerint így lehetne megszüntetni a kisebbségi tannyelvű iskolákban tanulókat érő hátrányos megkülönböztetést,

hiszen ők minden felmérőn eggyel több tantárgyból – román nyelvből és anyanyelvükből is – vizsgáznak.

A módosító javaslat azt is előírta volna, hogy a 6. osztály végén megszervezett felmérők esetében, illetve a 8. osztály végén tartott képességvizsgán minden tanuló egységesen az anyanyelvéből vizsgázzon: a román tanulók román nyelvből és irodalomból, a kisebbségi iskolák diákjai pedig anyanyelvük irodalmáról és nyelvtanáról szóló tantárgyból.

A törvénykezdeményezés ugyanakkor a szórványban élő kisebbségek számára is kiterjesztette volna a román többségnek Székelyföldön járó pozitív diszkriminációt, így azokon a településeken, ahol létezik kisebbségi nyelvű oktatás vegyes iskolákban vagy óvodákban, ott önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézetek létrehozását irányozta volna elő a kisebbségi közösségek számára.

A törvénytervezetet egyéni törvénykezdeményezésként terjesztette Kulcsár Terza József májusban a képviselőház elé. A romániai médiában élénk sajtóvisszhangot kiváltó javaslatról Mezei János, az MPP elnöke akkor egy sajtóértekezleten kifejtette:

a módosítások a diszkrimináció megszüntetését célozzák, nem pedig azt, hogy a kisebbségi oktatásban részesülők ne tanulják meg az állam nyelvét.

Szerinte a román nyelv elsajátítása érdekében a későbbiekben majd olyan ponttal kell kiegészíteni az oktatási törvényt, amely kötelezővé teszi a kisebbségi oktatásban részesülő diákok számára, hogy középiskolai éveik során legalább középfokú nyelvvizsgát tegyenek románból. Mezei felvetette, hogy hasonló módon a román középiskolás diákok számára is kötelező legyen Erdélyben az alapfokú magyar nyelvvizsga.

A szenátus – a hétfői ülésen jelen lévő hat RMDSZ-es szenátor támogatásával – egyhangúlag megszavazta a szakbizottsági jelentést, amely a törvénymódosítás elutasítását javasolta. A tervezet ügyében a szenátus volt döntő kamara, miután a képviselőház anélkül küldte tovább a tervezetet, hogy napirendre tűzte volna.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat