Mihai Tudose kormánya: 17 régi, 11 új név

MTI 2017. június 28., 17:14

Megtartja posztján a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többségét a román szociálliberális koalíció, a 27-ről 28 tagúra bővülő kormány névsora 11 új nevet tartalmaz – derült ki szerdán, miután a koalíciós pártok jóváhagyták Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt beiktatásra váró kormányának összetételét.

A gazdasági tárcát a filozófus végzettségű Mihai Fifor vezetheti

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) mind a négy eddigi miniszterét megtartja, köztük Teodor Meleșcanu külügyminisztert. A februári korrupcióellenes tüntetések nyomán hivatalba lépett, független Tudorel Toader igazságügyi miniszter is folytathatja munkáját.

Új tisztségviselőket jelöltek viszont a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca élére,

és az eddigi kettő mellett lesz egy harmadik kormányfőhelyettes is, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) eddigi képviselőházi frakcióvezetőjének személyében. Tudose szerint a megbuktatott kormányban rosszul működött a minisztériumok közötti egyeztetés: a tárca nélküli új kormányfőhelyettesnek ezen kell majd javítania.

Viorel Ștefant – aki állítólag forráshiányra hivatkozva a PSD által beígért közalkalmazotti béremelések mérséklését, illetve elhalasztását szorgalmazta – a tárca egyik volt államtitkára, Ionuț Mișa váltja a pénzügyminisztérium élén.

A gazdasági tárcát eddig maga a miniszterelnök-jelölt, Tudose vezette. Helyére a párt egyik csúcsvezetőjét, Mihai Fifor szenátusi frakcióvezetőt, a PSD országos tanácsának elnökét jelölik. A filozófus végzettségű Fifor közlekedési miniszterré való kinevezését két éve elutasította Klaus Johannis államfő, mondván, hogy nincs megfelelő képzettsége.

Az elnöknek most viszont nincs beleszólása abba, milyen összetételű kormánynak szavaz bizalmat a parlament.

Csere lesz a védelmi tárca élén is, ahol Gabriel Leș eddigi minisztert Adrian Țuțuianu szenátor, a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság elnöke váltja. A további minisztercseréket az oktatási, kulturális, kereskedelmi, erdészeti és vízgazdálkodási, távközlési, kutatási tárca élén, illetve az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri poszton akarja végrehajtani a PSD.

Tudose határozott igennel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy „feláll-e a miniszterelnöki székből”, ha elhárul a jogi akadálya annak, hogy Liviu Dragnea pártelnök vezesse a kormányt.

A PSD tavaly decemberi történelmi léptékű, 45 százalékot meghaladó választási győzelmének kovácsaként Dragnea azért nem követelhette magának a miniszterelnöki tisztséget, mert tavaly jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, márpedig egy 2001-es törvény szerint a kormánytagoknak nem lehet priuszuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat