Meghaladta a százat az influenza halálos áldozatainak száma Romániában

Krónika 2019. február 11., 11:24 utolsó módosítás: 2019. február 11., 12:51

Százötre nőtt az influenza halálos áldozatainak száma Romániában – jelentette be hétfőn az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Egyik áldozat sem részesült védőoltásban Fotó: Veres Nándor

Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a hétvégén két Prahova megyei férfi hunyt el. Az egyik 52, a másik 37 éves volt, és mindketten az A típusú influenzavírussal fertőződtek meg.

Hatósági tájékoztatás szerint egyikük sem volt beoltva influenza ellen, és más betegségekben is szenvedtek.

A közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a négy legutóbbi áldozat – három férfi és egy nő – bukaresti illetőségű. A 41 és 63 év közötti áldozatok más kórban is szenvedtek, és nem voltak beoltva influenza ellen.

Az egészségügyi hatóságok szerint nem feltétlenül súlyosabb a járvány a tavalyinál, de mindenképp korábban érkezett. Az országban jelenleg hetente 130-140 ezer beteg fordul heveny légúti megbetegedéssel orvoshoz. A tisztiorvosi szolgálat legutóbbi, a január 28. február 3. közötti hétre vonatkozó összesítése szerint az influenzaszerű tünetekre panaszkodók száma 146 ezerhez közelít, 34 százalékkal többen vannak, mint az előző szezon azonos időszakában.

Eddig országszerte 1255 influenzás fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok, a legtöbbet (483-at) Bukarestben, de rohamosan terjed a fertőzés Konstanca, Olt és Prahova megyében is. A legtöbb halálesetet (17) Prahova megyében és Bukarestben (13) regisztrálták. Az egészségügyi minisztérium által kiosztott ingyenes védőoltásokat 1 millió 300 ezer veszélyeztetett ember kapta meg.

A tavalyi szezonban 1750 influenzás fertőzést igazoltak laboratóriumi vizsgálatok Romániában, 129 halálesetet regisztráltak, a járvány 2018 hetedik-nyolcadik hetében tetőzött.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat