Megérzi a lakosság pénztárcája a zöld átállást: újra megvizsgálják majd a benzines és dízelautókra vonatkozó tiltást

Megérzi a lakosság pénztárcája a zöld átállást: újra megvizsgálják majd a benzines és dízelautókra vonatkozó tiltást

Tánczos szerint az Unió ambiciózus céljait össze kellett egyeztetni a tagállamok gazdasági képességeivel és szociális sajátosságaival

Fotó: Veres Nándor

Négy év múlva megvizsgálják, hogy valóban készen áll-e az Európai Unió az új benzines és a dízelautók értékesítésének betiltására. Előfordulhat, hogy 2035 után nem kizárólag elektromos gépkocsikat lehet majd vásárolni, hanem maradhatnak még a piacon a plug-in hibridek is – jelentette ki a klímacsomagot ismertető sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Bíró Blanka

2022. június 30., 19:332022. június 30., 19:33

Nem sikerült kitolni a határidőt, az Európai Unióban 2035-től betiltják a fosszilis üzemanyaggal – tehát benzinnel és gázolajjal – hajtott új személyautók és könnyű haszongépjárművek forgalmazását. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter csütörtökön Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján ismertette az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa ülésén elfogadott klímavédelmi döntéseket. Rámutatott, Románia képviseletében az ülésen fokozatosabb átállást szorgalmazott, hogy a lakosság és az autóipar is felkészülhessen a zöldtechnológiák széles körű használatára. Konkrétan öt tagország – köztük Románia – 2040-ig kért hosszabbítást, ám ezt a többség elutasította.

Maradt tehát az Európai Bizottság által javasolt céldátum a közúti közlekedés kibocsátásmentessé tételére.

Tánczos Barna rámutatott, annyi kompromisszumot sikerült elfogadtatni, hogy 2026-ban az EB újra megvizsgálja az autópiacot, a jelentés után javasol megoldást. Ami akár az is lehet, hogy marad a teljes betiltás, de lehet egy rugalmasabb változat, például engedélyezve a fenntartható, megújuló üzemanyaggal működő belső égésű motorok forgalmazását, lehetőség nyílhat a plug-in hibrid autók forgalomba helyezésére 2035 után is.

„Ez a forgatókönyv a 2026-os újraértékeléssel mindenképpen kedvezőbb, mint az eredeti, merev hozzáállás” – értékelt a környezetvédelmi miniszter. Meglátása szerint a romániai autóiparnak, a gépkocsi- és az alkatrész-gyártóknak is fel kell készülniük az átállásra.

Ezzel párhuzamosan felpörgetik a roncsautóprogramokat, annál is inkább, hogy 2030 után az államnak le kell állítania a támogatási programokat.

A tervek szerint a következő években fokozatosan növelik a Roncsautó Plusz program költségvetését az elektromos autók megvásárlásának támogatására, hiszen ezek továbbra is nagyon drágák. Arányosan valószínűleg csökkentik majd a klasszikus roncs­autóprogramra szánt alapot. Ugyanakkor országszerte mintegy 15 ezer töltőállomás létrehozását finanszírozzák – sorolta Tánczos Barna.

A lakosság nem bírja meg egyedül a zöld átállást

„A klímavédelmi törvénycsomag olyan reformokat tartalmaz, melyek a következő évtizedben jelentős változások elé állítják a lakosságot” – hívta egyúttal fel a figyelmet Tánczos Barna. Az egyik jelentős változás, hogy 2027-től – a tervezethez képest egy évvel később – az épülethasználatból és a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátásokat is megadózza az új rendszer. Ugyanakkor fokozatosan megszűnik a kibocsátási egységek térítésmentes kiosztása.

Ez azt jelenti, hogy növekedni fognak a lakosság és a vállalkozások költségei.

Tánczos Barna szerint fontos eredmény, hogy sikerült egy 59 milliárd eurós szociális klímacsomagot „kialkudni”, ebből támogatják a lakosságot az energiahatékony fűtési rendszerekre és a tisztább mobilitásra való átállásra. A román környezetvédelmi tárca vezetője ugyanakkor eredményként értékeli, hogy sikerült magas szinten tartani a klímaalap költségvetését, és abban is megállapodtak a tagállamok tárcavezetői, hogy az 59 milliárd eurós alap 35 százalékát közvetlen jövedelemtámogatásra fordíthatják.

„Ebből az alapból azokon tudunk majd segíteni, akiket leginkább veszélyeztet az energiaszegénység, és akik nem férnek hozzá közlekedési lehetőségekhez, ezáltal elviselhetetlen pénzügyi terhet ró rájuk a zöld átállás. A mi álláspontunk az volt, hogy mindenképpen biztosítani kell a társadalmilag méltányos átmenetet” – jelentette ki a miniszter,

aki szerint az Unió ambiciózus éghajlatvédelmi céljait össze kellett egyeztetni a tagállamok gazdasági képességeivel és szociális sajátosságaival.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a Modernizációs Alap költségvetését 2,5 százalékkal növelték az ülésen. „Ebből az alapból, amelyet a kibocsátás-kereskedelmi rendszer bevételeiből finanszíroznak, az energiarendszerek korszerűsítésére és az energiahatékonyság növelésére kaphatnak támogatást a tagállamok. Románia számára fontos eredmény, hogy átmeneti intézkedésként továbbra is forrásokat lehet lehívni ebből az alapból a földgázhálózat fejlesztésére” – mutatott rá a miniszter.

Amint arról beszámoltunk, az EU 27 környezetvédelmi minisztere öt törvényt fogadott el a klímavédelmi csomag részeként, melynek célja, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás az Unióban az 1990-es szinthez képest. A Környezetvédelmi Tanács által elfogadott törvénycsomagról az uniós jogalkotási szabályok értelmében most az Európai Parlamenttel kell megállapodásra jutni, ezt követően fogadhatják el hivatalosan az új szabályozást.

Hulladék-nyomkövető az Unióban és Romániában

A Környezetvédelmi Tanácsban napirendre került az egységes uniós szintű hulladék-nyomkövető rendszer kialakítása is – ismertette a sajtótájékoztató második részében Tánczos Barna. A rendszer célja, hogy megfékezzék az illegális szemétszállítást. „Románia úttörő ezen a téren, hiszen egyike azon tagállamoknak, melyek már július elsejétől bevezeti a digitális nyomkövető-rendszert az országba beérkező hulladékra” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Felidézte egyúttal:

tavaly rengeteg ellenőrzést tartottak a vámhatóság és a Környezetvédelmi Őrség munkatársai, és több illegális szállítmányt füleltek le.

Kifejlesztettek egy informatikai rendszert, minden az országba érkező szállítmányt 24 órával azelőtt jelenteni kell, hogy megjelenik a határnál. Tizenkilenc határátlépőt jelöltek ki, ahol behozható törvényesen a szemét, minden szállítmányt ellenőriz a Környezetvédelmi Őrség, és a teljes útvonalon nyomon követik az újrahasznosító üzemig. A bejelentetlen szállítmányokat eközben be sem engedik az országba, visszaküldik oda, ahonnan érkezett.

Tánczos Barna kérdésre kifejtette, a törvénytelen szemétimportért 2–7 év börtönbüntetés járhat, ám az uniós tagállamok közötti szállítmányok nem minősülnek importnak, így ezen módosítani kell, mert Unión belül is szállítanak törvénytelenül egyik tagországból a másikba hulladékot. Arra is kitért, a rendszerben most még lehetnek fennakadások, de azt menet közben javítják. „A romániai rendszer, és a működtetése során szerzett tapasztalat az egységes uniós szintű nyomkövető kialakítását is segíti majd” – mondta Tánczos Barna.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Ciolacu: Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket

Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket – jelentette ki pénteki jászvásári sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu: Románia továbbra is segíteni fogja az ukrajnai menekülteket
2024. május 16., csütörtök

Ismét tüntettek a kormányalkalmazottak, bérkövetelés a környezetvédelmi ügynökségeknél is

Ismét spontán tiltakozásba kezdtek csütörtökön a román kormány alkalmazottai. Béremelést követelnek a környezetvédelmi ügynökségek dolgozói is.

Ismét tüntettek a kormányalkalmazottak, bérkövetelés a környezetvédelmi ügynökségeknél is
2024. május 16., csütörtök

Romániai kórházakban fogják gyógyítani a Gázai övezetben megsérült gyerekeket

A Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború következtében megsérült palesztin gyerekeket fognak kezelni romániai kórházakban.

Romániai kórházakban fogják gyógyítani a Gázai övezetben megsérült gyerekeket
2024. május 16., csütörtök

Migránsok tucatjai buktak le a bolgár–román határon; azt mondták, hogy szír menekültek

Több mint hatvan határsértőt fedeztek fel a hatóságok a Vidin–Calafat bolgár–román közúti határátkelőn két, Magyarország felé haladó teherautó rakterében – közölte csütörtökön a román határrendészet.

Migránsok tucatjai buktak le a bolgár–román határon; azt mondták, hogy szír menekültek
2024. május 16., csütörtök

Tüntetett a szélsőséges AUR, mivel Simion szerint a kormány ellehetetleníti a külföldön élők szavazatának leadását

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mintegy kétszáz szimpatizánsa tüntetett csütörtök reggel az Állandó Választási Hatóság (AEP) székháza előtt, mivel szerintük az intézmény „aláaknázza” a külföldön élő román állampolgárok választási jogát.

Tüntetett a szélsőséges AUR, mivel Simion szerint a kormány ellehetetleníti a külföldön élők szavazatának leadását
2024. május 15., szerda

Kórházban ápolják Varga Attila alkotmánybírót

Rosszul lett szerdán Varga Attila, a román alkotmánybíróság tagja, akit sürgősen kórházba szállítottak.

Kórházban ápolják Varga Attila alkotmánybírót
2024. május 15., szerda

Zsarolással vádolja a múzeumok tiltakozó alkalmazottait a román kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán felszólította a múzeumi alkalmazottakat, hogy ne bojkottálják a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt, hangsúlyozva, hogy a problémáikat párbeszéddel lehet megoldani, nem „zsarolással”, aminek ő nem fog engedni.

Zsarolással vádolja a múzeumok tiltakozó alkalmazottait a román kormányfő
2024. május 15., szerda

Magyar miniszter Bukarestben: Fontos, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen az Európai Parlamentben

Fontos, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen a júniusban megválasztandó EP-ben, és a különböző országokból mandátumot szerző magyar képviselők továbbra is együttműködjenek stratégiai kérdésekben – mutatott rá Bóka János.

Magyar miniszter Bukarestben: Fontos, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen az Európai Parlamentben
2024. május 15., szerda

Ciolacu: Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, bár bosszantja, hogy átadhatja az ukránoknak a Patriot légvédelmi rendszert

Oroszország nem meri megtámadni Romániát, akkor sem, ha bosszantja, hogy Bukarest esetleg átad egy Patriot légvédelmi rakétarendszert Ukrajnának – szögezte le Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ciolacu: Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, bár bosszantja, hogy átadhatja az ukránoknak a Patriot légvédelmi rendszert
2024. május 14., kedd

Egyre simlisebbek a telefonos csalók: újabb módszerre figyelmeztetnek a hatóságok

Magukat banki alkalmazottaknak kiadó telefonos csalókra figyelmeztet a Román Rendőrség.

Egyre simlisebbek a telefonos csalók: újabb módszerre figyelmeztetnek a hatóságok