Lia Olguța Vasilescu kizárja a minimálbér eltörlésének lehetőségét

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 07., 12:02

Kizárt a minimálbér eltörlése – szögezte le hétfő este a România tévében Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter magánvéleményének adott hangot, amikor arról beszélt, hogy a magánszférában meg kellene szüntetni a minimálbért, hisz ilyen intézkedés nem szerepel a kormányprogramban.

Lia Olguța Vasilescu ragaszkodik a kormányprogramhoz

"Mindenkinek lehet magánvéleménye, a koalíciónak viszont van egy kormányprogramja és azt alkalmazzuk" – jelentette ki Lia Olguţa Vasilescu. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a munkaügyi miniszter hétfőn, a România TV adásában kizárta az országos minimálbér eltörlésének lehetőségét. Elmondása szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter magánvéleményének adott hangot, amikor erről beszélt, majd hozzátette:"tudomásom szerint az Európai Unióban csak három országban nincs minimálbér".

Eugen Teodorovici azt nyilatkozta pénteken a DCNews-nak, hogy "fordított helyzet" alakult ki, ami nem szerencsés: az államnál többet lehet keresni, mint a privát szférában. 

"Nem kereshetsz többet az államnál, mint a privát szférában. Az államtól amúgy is kapsz egy státuszt, kedvezményeket és a munkádat nem úgy értékelik ki, mint a privát szférában. Vannak ugyan az államnál is ezek a gyerekes kiértékelők, de azok nem olyanok, mint amikor a magánszférában a tulajdonos megnézi, hogy mit dolgoztál. Az államnál adsz valamilyen értékelést, amit nem tudsz pontosan kvantifikálni, s mindenkinek nagyon jó minősítése jön ki, tehát csak szuperhősök dolgozunk az adminisztrációban" - magyarázta a miniszter.

Kifejtette: a minimálbérnek csak az állami szektorra kellene vonatkoznia, és azt nem kellene a szabadpiacra is ráerőltetni.

"Azt el tudom képzelni, hogy a magánszférában is adjunk kedvezményeket annak a munkáltatónak, aki egyetlen alkalmazottjának sem fizet az állami minimálbérnél kevesebbet, de hagyni kell őt, hogy saját számításai szerint fizesse munkavállalóit. Amellett vagyok, hogy az állam ne legyen jelen a piacon" –  szögezte le a pénzügyminiszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat