Leszavazták a PSD és az RMDSZ szenátorai a visszatérést a kétfordulós polgármester-választáshoz

MTI 2019. október 16., 14:33 utolsó módosítás: 2019. október 16., 17:28

Szavazattöbbséggel elvetette a bukaresti szenátus szerdán Románia visszatérését a kétfordulós polgármester-választáshoz.

Archív felvétel Fotó: RMDSZ

Szavazattöbbséggel elvetette a bukaresti szenátus szerdán Románia visszatérését a kétfordulós polgármester-választáshoz. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvénykezdeményezése 33 támogató voksot kapott,

az utóbbi három évben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a az RMDSZ 47 szenátora pedig ellene szavazott.

A törvénytervezetről a képviselőház hozza meg a végső döntést. A szenátusi voksnak azért tulajdonított jelentőséget a román média, mert a választási törvény módosítása kihatással lehet az új kormány beiktatására.

Klaus Johannis jobboldali államfő kedden volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással, miután a parlament a múlt héten megvonta a bizalmat Viorica Dăncilă PSD-elnök kormányától. A parlamenti voksok több mint 40 százalékával rendelkező PSD kormányának leváltása csak az összes többi parlamenti erő összefogásával valósulhatott meg. Hasonlóképpen egy új – PSD nélküli – kormány beiktatásához is mind a hat ellenzéki frakció összefogására szükség lenne, ám több kérdésben is egymásnak ellentmondó álláspontot hangoztatnak.

Az USR az új kormány parlamenti támogatásának feltételei közé foglalta azt, hogy Románia visszatérjen a kétfordulós polgármester-választáshoz. Az RMDSZ – amelynek a támogatása ugyanúgy nélkülözhetetlen az új kormány beiktatásához, mint az USR-é – határozottan ellenzi ezt. Cseke Attila frakcióvezető a szenátusi szavazás alkalmával rámutatott:

egy korábbi alkotmánybírósági döntés is tiltja, hogy a választások előtt kevesebb mint 12 hónappal módosítsák a választójogot.

Romániában 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa, és minden településen az a jelölt lett a polgármester – akár 20-30 százalékos támogatottsággal is –, akire a legtöbben voksoltak.

A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést azért szorgalmazzák az ellenzéki pártok, mivel szerintük az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását, vagyis főleg a szociáldemokratákat segíti, akiknek a legtöbb polgármesterük van. A PSD szerdán azzal érvelt a második forduló ellen, hogy az „negatív” szavazatot eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés a magyar érdekképviseletnek is érzékeny veszteséget jelenthet. Az RMDSZ szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat