Koalíciós súrlódások a pénzes minisztériumok cseréje miatt, szemet vetettek az RMDSZ tárcáira is

Koalíciós súrlódások a pénzes minisztériumok cseréje miatt, szemet vetettek az RMDSZ tárcáira is

Háromkirályok. Kelemen Hunor RMDSZ-, Marcel Ciolacu PSD- és Nicolae Ciucă PNL-elnöknek nem könnyű összeegyeztetnie a pártérdekeket a közös kormányzás érdekeivel

Fotó: Gov.ro

Koalíciós konfliktus lehetőségét vetítik elő a bukaresti kormány legerősebb alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezető politikusának nyilatkozatai: ezek alapján a PSD nem szívesen cserélne el májusban kulcsfontosságú minisztériumokat a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), holott ezt a koalíciós megállapodás is rögzíti. A PNL viszont egyelőre ragaszkodni látszik az egyezményhez. Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető a Krónikának leszögezte: ahogy a miniszterelnök-cserében, úgy a miniszterek rokádjában sem érintett az RMDSZ.

Balogh Levente

2023. január 19., 17:082023. január 19., 17:08

2023. január 19., 17:152023. január 19., 17:15

A PSD, a PNL és az RMDSZ alkotta koalíció 2021 novemberében aláírt alapdokumentumában az szerepel, hogy az Országos Koalíció Romániáért elnevezésű közös kormányzás 2024-ig tart, a PNL és a PSD pedig egyenlő ideig, rotációs alapon tölti be a miniszteri tisztséget. Így a PNL által delegált Nicolae Ciucă helyét 2023 május 25-étől a PSD jelöltje – a jelenlegi állás szerint Marcel Ciolacu pártelnök – veszi át.

Ennek nyomán a PSD-s miniszterelnök-helyettes helyét egy liberális veszi át, emellett a közlekedési és a pénzügyi tárca a PSD-től a PNL-hez „vándorol”, míg az európai forrásokért felelős és az igazságügyi a PNL-től a PSD-hez. Emellett a PSD átadja a kormányfőtitkári tisztséget a PNL-nek, amiért cserében megkapja attól a miniszterelnöki kancellária vezetését.

A PSD részéről viszont most olyan jelzések érkeztek, amelyek alapján szeretné felülvizsgálni ezt a megállapodást.

A párt egyik befolyásos vezető politikusa, Paul Stănescu főtitkár szerdán arról beszélt: a kormányfői tisztség átadásának úgy kell lezajlania, hogy az továbbra is szavatolja a hatékony kormányzást. Hozzátette ugyanakkor: ha a koalíciós vezetők arra a következtetésre jutnak, hogy az lenne a jobb megoldás, ha a PSD és a PNL megtartana bizonyos, a megállapodásban elcserélendőként szereplő tárcákat, arról közös megegyezéssel döntenek majd. Hogy miért kellene felülírni a koalíciós paktumot, indoklásul azt hozta fel: „nem szokás lecserélni a jól teljesítő játékosokat”.

„Nincs szükségünk a politikai káosz olyan epizódjaira, amelyek a PSD kormányra lépéséig léteztek. Minden minisztériumcserét úgy kell megvalósítani, hogy az továbbra is szavatolja a jó kormányzást. Ha úgy gondoljuk, hogy az lenne a jobb, ha a PSD és a PNL megtartson bizonyos minisztériumokat, akkor erről konszenzusosan döntünk, koalíciós partnerekként. Senkinek sem szabad feladnia a hatékony kormányzást személyes vagy politikai érdekekért” – szögezte le Stănescu.

Hozzátette: egy dolog nem képezheti alku tárgyát: az, hogy a PNL-nek át kell adnia a miniszterelnöki tisztséget.

Korábban Marcel Ciolacu, a PSD elnöke arról beszélt: a májusi váltáskor betartják a koalíciós megállapodásban foglaltakat, „ha nem sikerül jobb megoldást találni”. A politikus arról is többször beszélt: ha a PNL nem akarja átadni a miniszterelnöki tisztséget, akkor az egyetlen megoldást az előre hozott választások jelentik.

PNL: ragaszkodunk a megállapodáshoz

A PNL azonban nem tűnik túlzottan lelkesnek az ötlettől: Ionuţ Stroe, a párt szóvivője kijelentette, a koalícióban nem esett szó arról, hogy módosítsák a megállapodást. „Van egy dokumentum, amelyet elfogadtunk, amely alapján működünk, és nem térünk el attól, amiben megállapodtunk. Egyértelműen kijelenthetem, hogy a PNL nem megy bele a tisztségek újratárgyalásába. Ez kizárt, főként azért, mert jelenleg szavatolnunk kell a koherens kormányzást. Azt akarjuk, hogy tiszteletben tartsák a megállapodást, mert ezt ígértük meg a románoknak. Aláírtunk egy megállapodást a stabilitásért, és bárki, aki felveti, hogy ne tartsuk tiszteletben, az olyan álláspontra helyezkedik, amely veszélyezteti az ország stabilitását” – figyelmeztetett Stroe.

Azon felvetés kapcsán, miszerint nem kellene lecserélni a jól teljesítő minisztereket, Stroe leszögezte: a PNL kiváló emberekkel rendelkezik a megállapodásban rögzített tisztségek átvételére, az az érv pedig, hogy csak azokban a tisztségekben kell megtartani a jelenlegi vezetőt, ahol jó eredményeket értek el, nem áll meg a lábán.

„Ebből a szempontból több mint egyértelmű, hogy rendkívül jól teljesítő miniszterelnökünk van, de ez nem jelenti azt, hogy megsértené a megállapodást, és megtartaná a miniszterelnöki tisztséget” – jelentette ki a liberális illetékes, hozzátéve: a kormány szavatolja a folyamatosságot, de csakis a koalíciós megállapodásban rögzítettek alapján.

Idézet
A megállapodás betartása pedig azt jelenti, hogy az első pontjától az utolsóig be kell tartani, nem csak azokat a pontokat, amelyek kedvezőek az egyik fél számára. Ha elcseréljük a miniszterelnöki tisztséget, a többi pontban is pontosan úgy járunk el, ahogy azt a megállapodásban rögzítettük”

– hangoztatta Stroe.

Arra a felvetésre, hogy a koalícióban a PSD felvetette-e már a témát, Stroe kijelentette: a liberális párt „meglepődve vette tudomásul”, hogy a PSD sajtónyilatkozatokban dobta be a kérdést a köztudatba, nem pedig a koalícióban, ahogy az normális lenne. Rareș Bogdan, a párt első alelnöke még keményebben nyilatkozott: kijelentette, ha a PSD a közlekedési tárca élén akarja tartani Sorin Grindeanut, a pénzügy élén pedig Adrian Câciut, akkor a PNL nem adja át a miniszterelnöki tisztséget.

Megszabadulnának az RMDSZ-től?

Eközben kiszivárgott hírek szerint az is felmerült, hogy a májusban esedékes változások részeként az RMDSZ kikerülne a koalícióból, vagy ha nem, csökkentenék az általa birtokolt miniszteri tisztségek számát. Az Adevărul értesülései szerint a két román párt közül a koalícióban májustól még inkább megerősödő PSD egyes politikusai szeretnék kiakolbólítani a kormányból a magyar szervezetet. Az egyik ok az, hogy szerintük nem tart kellő távolságot a budapesti kormánytól, nem határolódott el Orbán Viktor magyar kormányfőtől annak tavalyi, egyesek által rasszistának beállítani próbált tusnádfürdői beszéde után, és nem kért bocsánatot egyes, romániai hatóságokkal és jelképekkel szembeni megnyilvánulások után.

A PSD attól tart, hogy az RMDSZ kormányon tartásával elveszítené a nacionalista szavazók egy részét, akik a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséghez (AUR) vándorolnának át.

Ugyanakkor az is felmerült, hogy kormányon maradna ugyan az RMDSZ, de kevesebb minisztériuma maradna. A PSD konkrétan a – Cseke Attila irányította – fejlesztési tárcát nézte ki magának, amely jelentős összegek fölött rendelkezik, emellett államtitkári tisztségeket és egyes kormánynak alárendelt intézmények vezetői tisztségeit is elvennék. A lap szerint a PNL-ben is vannak olyanok, akik nem szívesen kormányoznának együtt tovább az RMDSZ-szel, mivel ők is szemet vetettek az Anghel Saligny fejlesztési programban szétosztott pénzeket felügyelő fejlesztési tárcára.

Galéria

Fotó: Videófelvétel

Ugyanakkor Kelemen Hunor szerint szó sincs arról, hogy az RMDSZ kikerülne a koalícióból, vagy hogy csökkenne a súlya a kormányban. Az RMDSZ miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő elnöke egy keddi interjúban kijelentette: nem merült fel annak lehetősége, hogy az RMDSZ kilépjen a kormányból májusban, amikor a koalíciós megállapodás értelmében megtörténik a kormányfőcsere. A műsorvezető azt kérdezte az RMDSZ elnökétől, vannak-e kételyei azzal kapcsolatban, hogy az RMDSZ a kormánykoalícióban marad a kormányfőcsere után.

„Ez nem került szóba. Mindenféle találgatások vannak. 2021-ben sem volt feltétlen szükség az RMDSZ-re, mert matematikai szempontból az RMDSZ nélkül is megvolt a koalícióhoz szükséges többség. Ez így volt 2021-ben is, és így van 2023-ban is. (...) Mivel nem merült fel ez a téma, nem is akarok belemenni ilyen irányú találgatásokba” – felelte az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a kormánykoalíciónak fenn kell maradnia.

„Az RMDSZ-es miniszterek tiszteletben tartották a kormányprogramot? Igen. Az RMDSZ-es miniszterek tiszteletben tartották a koalíciós megállapodást? Igen. Van valami gond a tevékenységünkkel? Nincs. Erről volt szó” – fogalmazott Kelemen. A szövetségi elnök hozzátette, jelenleg nem áll szándékában lecserélni egyetlen RMDSZ-es minisztert sem.

A Krónika csütörtökön megkereste Turos Lórándot, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét is, és megkérdeztük: Kelemen nyilatkozata óta volt-e valamilyen, akár nem hivatalos jelzés a román kormánypártok részéről azzal kapcsolatosan, hogy az RMDSZ nélkül képzelnék el a további kormányzást, vagy esetleg csökkentenék a szövetség által irányított minisztériumok számát.

A szenátor kérdésünkre spekulációnak minősítette az ezzel kapcsolatos híreket.

„Volt egy koalíciós megállapodás, abban rögzítettek egy miniszterelnök-cserét. Ez a csere bennünket nem érint. Mi ennek a megállapodásnak nem vagyunk része, a csere a liberális párt és a PSD között történik meg. Emellett rögzítették néhány miniszteri tárca cseréjét – mi ennek sem vagyunk része. Innen tovább bennünket ez nem érint. Ugyanúgy a koalíció része vagyunk, maradunk. Ők cserélik azt, amiben megállapodtak másfél évvel ezelőtt, és így megyünk tovább” – szögezte le a Krónikának Turos Lóránd.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Kiskorú diákjával létesített intim viszonyt egy idős bukaresti tanár

Őrizetbe vettek 24 órára egy 62 éves bukaresti tanárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy viszonya volt egy kiskorú diáklánnyal.

Kiskorú diákjával létesített intim viszonyt egy idős bukaresti tanár
2024. április 12., péntek

Mégsem a gyógyszer helytelen adagolása miatt haltak meg a bukaresti kórház páciensei?

A bukaresti Sfântul Pantelimon kórháznál elrendelt vizsgálat az első eredmények szerint nem tárt fel olyan adatokat, amelyek az intenzív osztályon elhunyt betegek félrekezelésére utalnának – nyilatkozta Bogdan Socea, az egészségügyi intézmény menedzsere.

Mégsem a gyógyszer helytelen adagolása miatt haltak meg a bukaresti kórház páciensei?
2024. április 12., péntek

Bár több mint 7,5 millió ukrán menekült érkezett, alig több mint 150 ezren kértek romániai tartózkodási engedélyt

Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt adott ki az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes védelemben részesülő külföldiek számára, az ilyen jogcímen kiállított dokumentumok száma 2022. március 18. óta elérte az 158 112-t.

Bár több mint 7,5 millió ukrán menekült érkezett, alig több mint 150 ezren kértek romániai tartózkodási engedélyt
2024. április 12., péntek

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy volt igazságügyi minisztert

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a mangaliai bíróság Monica Macovei volt igazságügyi minisztert gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy volt igazságügyi minisztert
2024. április 12., péntek

Felmérés: Nem terem babér a PSD-nek és a PNL-nek, Geoană és Simion juthat az elnökválasztás második fordulójába

Labdába sem rúghatnának a bukaresti kormánykoalíciót alkotó pártok, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökei, ha elindulnának az idei államfőválasztáson – derül ki egy friss felmérésből.

Felmérés: Nem terem babér a PSD-nek és a PNL-nek, Geoană és Simion juthat az elnökválasztás második fordulójába
2024. április 12., péntek

Iohannis elmagyarázta, miért nem sikerült elég pénzt költeni védelemre

Romániának a magas infláció okozta költségvetési problémái, illetve külső okok miatt nem sikerült tavaly év végéig a védelemre előirányzott (a GDP 2,5 százalékát kitevő) teljes összeget elköltenie – mutatott rá Klaus Iohannis államfő csütörtökön.

Iohannis elmagyarázta, miért nem sikerült elég pénzt költeni védelemre
2024. április 11., csütörtök

A szülési szabadságon lévő kismamáknak nem fog kelleni 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük

Csak a gyakori, illetve karantént igénylő betegségekben szenvedőknek és a betegség miatt 25 százalékkal csökkentett munkaidőben dolgozó alkalmazottaknak kell majd 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) fizetniük.

A szülési szabadságon lévő kismamáknak nem fog kelleni 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük
2024. április 11., csütörtök

Iohannis a NATO-főtitkári tisztség megpályázása kapcsán: nincs jelentősége annak, hogy a jelölésem hány tagállam támogatja

Klaus Iohannis államfő csütörtökön Vilniusban a sajtónak elmondta, hogy a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójának keretében NATO-val kapcsolatos kérdésekről a főtitkári posztra való bejelentkezéséről is tárgyalt.

Iohannis a NATO-főtitkári tisztség megpályázása kapcsán: nincs jelentősége annak, hogy a jelölésem hány tagállam támogatja
2024. április 11., csütörtök

Jónak tartja régiója gazdasági helyzetét a romániaiak fele, sokak szerint okoz gondot az egészségügy helyzete

A romániaiak fele inkább jónak, 13 százaléka pedig nagyon rossznak tartja régiója jelenlegi gazdasági helyzetét – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett Eurobarométer felméréséből.

Jónak tartja régiója gazdasági helyzetét a romániaiak fele, sokak szerint okoz gondot az egészségügy helyzete
2024. április 11., csütörtök

Egy rendőr bántalmazása miatt jelentős pénzbüntetést kell fizetnie Diana Şoşoacă szenátor férjének

Hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen 18 ezer lej pénzbüntetés kifizetésére kötelezte csütörtökön a bukaresti ítélőtábla Silvestru Şoşoacát, aki 2021 decemberében bántalmazott egy rendőrt.

Egy rendőr bántalmazása miatt jelentős pénzbüntetést kell fizetnie Diana Şoşoacă szenátor férjének