Kelemen Hunor: nemzetközi fórumokhoz fordul az RMDSZ az úzvölgyi incidens miatt

Krónika 2019. június 07., 13:58 utolsó módosítás: 2019. június 10., 22:43

Az RMDSZ minden nemzetközi fórumon szóvá teszi majd az úzvölgyi temetőnél csütörtökön történteket, hogy lássa a világ, egy rendkívül kényes helyzetben miként bánik a többség egy kisebbséggel – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken a francia közszolgálati rádió (RFI) műsorában.

Kelemen Hunor vandalizmusnak nevezte az úzvölgyi incidenst Fotó: Rostás Szabolcs

„Vandalizmus, barbár cselekedet betörni a temetőbe, megtámadni az ott imádkozókat, kitörni a kerítést, a kaput, kitépni a kereszteket a földből, kővel dobálni s közben azt mondani, hogy jöttél megemlékezni a hőseidről, akik voltaképpen egy 10-12 kilométerrel odébb levő, elfelejtett temetőben nyugszanak” – jelentette ki Kelemen az elsősorban külföldre sugárzó Radio France Internationale (RFI) műsorában.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, egyértelműen provokációról volt szó, amelyet néhány civil szervezet, papok, tartalékos katonák, volt európai parlamenti képviselők szerveztek meg.

„Elfogadhatatlan, ami történt. Konstruktív párbeszédre van szükség. Románia tegnap megmutatta az igazi arcát. Modellértékű kisebbségvédelem? Ez a 2019-es Románia igazi arca” – idézte az Agerpres hírügynökség a szövetségi elnököt, aki hozzátette, az RMDSZ kérte az eseményeket előidézők felelősségre vonását. Kelemen szerint az RMDSZ minden nemzetközi fórumon szóvá teszi majd a történteket.

„Nem állunk meg itt (...), megteszünk minden politikai és jogi lépést, a nemzetközi fórumokhoz fordulunk, bemutatjuk az ott készült fotókat, videófelvételeket, hogy lássa a világ, egy ilyen rendkívül kényes helyzetben miként viselkedik a többség egy kisebbséggel” – tette hozzá. A szövetségi elnök úgy véli, a csendőröknek sokkal határozottabban kellett volna fellépniük.

„Nem léptek közbe, pedig sokkal határozottabban kellett volna hogy fellépjenek a csendőrök is, a kormány is és minden más illetékes intézmény. Két lehetőség van szerintem: vagy nem akartak – és ez esetben komoly problémával állunk szemben –, vagy akartak, de nem tudtak, ami azt jelenti, hogy gyengék az intézmények, gyenge a kormány, tehát mennie kell” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat