Johannis vonakodik áthelyezni Románia izraeli nagykövetségét

Krónika 2018. január 05., 20:57

Románia csak akkor venné fontolóra izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivből Jeruzsálembe, ha újrakezdődnének a közel-keleti béketárgyalások, és az érintett felek közötti közvetlen tárgyalások Jeruzsálem jövőbeli státuszát illetően is eredményre vezetnének.

Fotó: Presidency.ro

Erről a román államfő telefonon tájékoztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki pénteken hívta fel Klaus Johannist, hogy a két ország kapcsolatának fejlesztéséről tárgyaljanak.

Az MTI tájékoztatása szerint Netanjahu nagyra értékelte a két ország közötti „közeli baráti viszonyt”, és köszönetet mondott Romániának azért, hogy (öt másik európai uniós országhoz, köztük Magyarországhoz hasonlóan) tartózkodott azon a decemberi szavazáson, amelyen az ENSZ Közgyűlése elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el. A határozatot 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

Johannis felidézte a szavazatmagyarázat alkalmával is felvázolt román álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktusra csak a békében együtt élő két szomszédos állam, Izrael és Palesztina léte jelenthet méltányos, mindkét fél elvárásait összehangoló megoldást.

„Bukarestnek kétségei voltak afelől, hogy az ENSZ Közgyűlésének határozata előmozdítaná az érdekelt felek közötti közvetlen párbeszédet, ezért tartózkodott a voksoláson” – részletezte a Netanjahu-Iohannis telefonbeszélgetésről kiadott közleményében a román elnöki hivatal.

Az izraeli külügyminiszter-helyettes december végén egy rádióinterjúban arról beszélt: Izrael legalább tíz országgal – köztük Romániával – folytat már tárgyalásokat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivből Jeruzsálembe helyezzék át. Mint arról beszámoltunk, a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma nemrég bekérette Románia diplomáciai képviselőjét, miután Liviu Dragnea felvetette, hogy Románia is ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke felvetette: Bukarestnek komolyan fontolóra kell vennie, hogy az Egyesült Államok példája nyomán Jeruzsálemet ismerje el Izrael fővárosaként, és oda költöztesse nagykövetségét.

Az Egyesült Államok egyik fő kelet-európai szövetségesének számító Románia az elmúlt évtizedekben igyekezetet jó kapcsolatokat ápolni mind Izraellel, mind a Palesztin Hatósággal. Románia a volt kommunista államok közül az egyedüli volt, amely Izraellel sem szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat az 1967-es hétnapos háború után.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat