Forradalomügy: Petre Roman „tiszta lelkiismerettel” fogadta a bűnvádi eljárás kiterjesztéséről szóló hírt

Hírösszefoglaló 2018. május 24., 12:36

Petre Roman ártatlannak vallotta magát csütörtökön, amikor a legfőbb ügyészségről távozott. A volt miniszterelnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják a forradalomügyben, csütörtökön pedig kiterjesztették az ellene zajló bűnvádi eljárást.

Archív felvétel

„Teljesen tiszta a lelkiismeretem. Gondolják, hogy olyan emberként, aki készen állt arra, hogy az életét adja ott, aki tisztességes pályafutást tudhat maga mögött, azt akartam, hogy akár egy csepp vér is kifolyjon?!” – tette fel a kérdést az Agerpres szerint a volt miniszterelnök.

A katonai ügyészség csütörtökön közölte, kiterjesztik a Petre Roman ellen az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárást. Petre Roman abszurdnak és groteszknek nevezte az ellene felhozott vádakat.

„A 21-éről 22-ére virradó éjszaka a barikádokon ránk lőnek. A 81 emberből, akik ott voltunk, 39-et lemészárolnak. Én életben maradok, Isten életben tart, mert más magyarázatot nem találok erre. És akkor 24 órával később egy összeesküvő csoport tagjává válok, amely azért létesült, hogy több száz embert öljön meg, hogy átvehesse a hatalmat?! Ez abszurdum, groteszk” – fogalmazott, hozzátéve, tisztázni kell, kik rendelték el a katonai intézkedéseket, mert „semmiféle csoportosulás nem vette át a hatalmat”.

Az ügyészek szerint Petre Romannak a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának megalapításától kezdve meghatározó szerepe volt a testületben, és ekként – az ügy másik két gyanúsítottjához, Ion Iliescu volt államfőhöz, valamint Gelu Voican Voiculescu egykori miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan –

olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike diverziós jellegű volt.

Nehézfegyverekkel is ellátott katonai csapatokat vezényeltek ki az ország nagyobb városaiba; a televízión keresztül ismételten felhívást intéztek a civil lakossághoz, hogy aktívan vegyenek részt a jelentős városi objektumok védelmében. Minderre olyan körülmények között került sor, hogy a különféle katonai és civil kommunikációs csatornákon keresztül félrevezették a lakosságot, terroristatámadásokról szóló álhíreket terjesztve, ami sok ember halálához vagy sérüléséhez vezetett – áll még a közleményben.

Klaus Johannis államfő áprilisban jóváhagyta, hogy a legfőbb ügyészség emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást indítson Ion Iliescu, Petre Roman és Gelu Voican Voiculescu ellen az 1989-es forradalom ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat