Fiktív alkalmazások: letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea PSD-elnököt

Rostás Szabolcs 2018. június 21., 18:30 utolsó módosítás: 2018. június 21., 23:04

Vétkesnek találta a bukaresti legfelsőbb bíróság a Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök büntetőperében bíróság elé állított vádlottakat, beleértve a képviselőház elnökét. A bíróság egyúttal elrendelte a politikus korábbi felfüggesztett ítélete letöltését is.

Fotó: Agerpres / Silviu Matei

A fiktív alkalmazások ügyében született alapfokú ítéletében a bíróság három év és hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta a befolyásos politikust. Ugyancsak három év és hét hónap letöltendő szabadságvesztést kapott hatalommal való visszaélésért Floarea Alesu, a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság (DGASPC) egykori vezetője, míg Rodica Miloș, az intézmény igazgatóhelyettese három év felfüggesztett börtönt kapott.

Ugyancsak három év felfüggesztettre ítélték Olguța Șefut, az intézmény volt ügyvezető igazgatóját. Ionel Marineci, Valentina Marica és Claudiu Balaban, az igazgatóság volt főosztályvezetői egyaránt három év felfüggesztettet kaptak, míg Bombonica Prodanára, Liviu Dragnea volt feleségére ezer lejes bírságot róttak ki, esetében megszüntették a büntetőpert. Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Gheorghe Nicușor volt főosztályvezetőt is.

Utóbbiak valamennyien elismerték bűnösségüket, ezért ellenük enyhített büntetést kért az ügyész.

A háromtagú bírói tanács szavazattöbbséggel hozta meg döntését: az egyik bíró Dragnea felmentését kérte. Az esetleges fellebbezést a legfelsőbb bíróság egy másik öt vagy héttagú tanácsa fogja tárgyalni. A korrupciós per keretében Dragneának hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra való felbujtással vádolják, és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hét és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte a PSD elnökére. Dragnea ellen azért indult eljárás, mert a vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, a vád szerint az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem az önkormányzatnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragnea ügyében a politikus volt feleségét, Bombonica Prodanát azzal vádolták, hogy az érintett önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjeként tudomása volt a fiktív alkalmazottak illegális kifizetéséről és nem tett semmit ennek megakadályozásáért. A két dolgozó összesen 108 600 lejt kapott. Az ügyész az utolsó tárgyaláson a politikus felesége elleni eljárás beszüntetését kérte, ugyanis a hölgy időközben kifizette a keletkezett kárt.

A PSD elnökét második alkalommal találja vétkesnek az igazságszolgáltatás. Liviu Dragneát 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, amelyben abban találták vétkesnek, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat