Ellentmondásos PNL-s nyilatkozatok: „Nem létfontosságú a kormányzáshoz az RMDSZ” vs. „Szeretnénk, ha az RMDSZ maradna”

Ellentmondásos PNL-s nyilatkozatok: „Nem létfontosságú a kormányzáshoz az RMDSZ” vs. „Szeretnénk, ha az RMDSZ maradna”

Fotó: Videófelvétel

Nem áll jól az RMDSZ szénája a jelenleg még hárompárti bukaresti koalíciós kormány szerkezetének újratárgyalása során: mivel a kormánytöbbség a magyar szervezet nélkül is megvan, nehéznek tűnik az érdekei érvényesítése, így egyáltalán nem kizárható, hogy kiszorul a kormányból, miután a két román partner, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szemet vetett a jelenleg RMDSZ-es irányítású tárcákra.

Balogh Levente

2023. május 19., 13:222023. május 19., 13:22

2023. május 19., 15:352023. május 19., 15:35

Ezt erősítette meg Raluca Turcan, a PNL képviselője is, aki csütörtökön este a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva leszögezte: zajlanak a tárgyalások, és két lehetőség van: vagy a jelenlegi három koalíciós párt tárgyalja újra a koalíciós megállapodást, vagy a PSD és a PNL az RMDSZ nélkül.

Arra a kérdésre, hogy két vagy három párttal akar-e koalíciót a kormányban, Turcan így válaszolt: így vagy úgy, de megvan a parlamenti többség, a tárgyalások után pedig bármi megtörténhet.

„Nem áll fenn annak a veszélye, hogy a parlamenti többség sérül, ha az RMDSZ kikerül a kormányból”

– szögezte le, hozzátéve: ha az RMDSZ létfontosságú lenne a többség biztosításához, akkor törvényszerű lenne, hogy megadják, amit kér, különben nincs kormány.

„Jelenleg azonban ha az RMDSZ a távozás mellett dönt is, akkor is megvan a többség” – mondta Turcan.

Ezzel tisztában van az RMDSZ is: Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a HotNews portálnak elismerte: nem a magyar szervezeten múlik a dolog.

Idézet
„Koalíciós tagok vagyunk. A kormányfőcsere után meglátjuk. Amíg az új kijelölt miniszterelnök le nem zárja a tárgyalásokat, minden lehetséges. Meglátjuk! Rajtuk múlik, nem rajtunk”

– szögezte le Kelemen.

Mint megírtuk, a PNL és a PSD között megkötött 2021-es megállapodás szerint a kormány mandátumának félidejében a PNL átadja a PSD-nek a miniszterelnöki tisztséget, ezzel egyidőben pedig több tárca is gazdát cserél.

Az eredeti tervek szerint a PSD-s miniszterelnök-helyettes helyét egy PNL-es veszi át, emellett a közlekedési és a pénzügyi tárca a PSD-től a PNL-hez „vándorol”, míg az európai forrásokért felelős és az igazságügyi a PNL-től a PSD-hez. Emellett a PSD átadja a kormányfőtitkári tisztséget a PNL-nek, amiért cserében megkapja attól a miniszterelnöki kancellária vezetését.

Csakhogy azóta a PSD egyrészt azt jelezte, hogy meg szeretné tartani a közlekedési tárcát, egyben a takarékosságra hivatkozva csökkentené a minisztériumok számát is.

Ez pedig az RMDSZ-t is érinti: a Novák Károly Eduárd által vezetett sportminisztériumot betagoznák a PSD-s vezetésű családügyi tárcába.

Ezt az RMDSZ még elfogadta volna, ám a PNL először a környezetvédelmi tárcáért is bejelentkezett, majd egy újabb fordulat nyomán olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a jelenleg Tánczos Barna vezette minisztériumot inkább a PSD akarja magának,

a PNL pedig a fejlesztési minisztériumot venné el az RMDSZ-től, hogy azt a miniszterelnöki posztról távozó Nicolae Ciucă tölthesse be.

Az értesülések szerint cserében felajánlották az európai forrásokért felelős tárcát, illetve a művelődésit vagy a digitalizációért felelőst, amit viszont az RMDSZ elutasított.

A szövetség delegációja ezt követően idő előtt felállt az asztaltól, és kivonult a csütörtöki tárgyalásokról.

Mint arról beszámoltunk, a tárgyalásokon az RMDSZ-es delegáció tagjaként részt vevő Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint nem értik, miért akarják elvenni a szövetségtől a tárcát.

Az értesülések szerint az RMDSZ egyes vezetői a kormányból való kilépést helyezték kilátásba arra az esetre, ha a szövetség elveszíti a fejlesztési tárcát, ugyanakkor a G4Media szerint az RMDSZ-es polgármesterek nyomást gyakorolnak a vezetésre azért, hogy maradjanak kormányon.

Eközben a liberális párton belül sem egységes a kommunikáció: Ionuţ Stroe, a PNL szóvivője pénteken az RFI rádiónak arról beszélt,

a tárgyalásokon nem alakult ki patthelyzet, azok folytatódnak, mivel néhány óra alatt nem lehetett levonni a végső következtetéseket.

Azt is állította, hogy az RMDSZ „nem állt fel a tárgyalóasztal mellől”, csupán „eljött egy olyan pillanat, amikor a tárgyalások leálltak, valószínűleg mindenki ezt akarta”.

Hozzátette: a PNL számára az a legfontosabb, hogy az átmenet a lehető leggyorsabb legyen, és sikerüljön szavatolni a stabilitást. Megjegyezte, az összes pártnak meg kell értenie, hogy a legfontosabb a stabilitás és a folytonosság, és

a liberálisok azt szeretnék, hogy az RMDSZ is kormányon maradjon, és várják a tárgyalások folytatására.

Emellett megismételte korábbi állítását, miszerint a PNL nem akarja a fejlesztési tárcát, ez „pletyka, valótlan információ”, mivel a párt jelenleg egyetlen, a koalíciós partnerek által birtokolt minisztériumot sem akar.

Azt is kijelentette: semmilyen összefüggés nincs a jelenlegi helyzet és aközött, hogy „mit hozhat választási szempontból az RMDSZ egyik vagy másik pártnak”.

Ezzel arra utalt, hogy egyes értesülések szerint Lucian Bode belügyminiszter, a párt főtitkára egy olyan felmérést ismertetett, amely szerint

akár 5 százalékos népszerűség-növekedést is hozhat a liberálisoknak, ha kitúrják az RMDSZ-t a koalícióból, mivel ezzel meglovagolhatnák az egyre erősödő nacionalista hullámot.

Amúgy Bode pénteken arról beszélt: a PSD és a PNL közötti egyeztetések is folytatódnak, mivel még e két párt között sem született meg a megállapodás, ugyanis ha a PSD ragaszkodik ahhoz, hogy módosítsák az eredeti megállapodást, akkor nulláról kell újratárgyalni az összes tárca sorsát. Annyit leszögezett, hogy a minisztériumok száma legtöbb 18 lehet a jelenlegi 20 helyett. Arra a kérdésre, hogy a PNL igényt tart-e a fejlesztési tárcára, közölte,

ha minden egyes tárca helyzetét újratárgyalják, „bármi lehetséges”, a PNL elég emberi erőforrással rendelkezik bármely tárca vezetéséhez, beleértve a fejlesztési minisztériumot is”.

Szerinte egyébként az RMDSZ két miniszteri tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kap majd meg az új, várhatóan Marcel Ciolacu PSD-elnök vezette kormányban, amelyben a PSD nyolc tárcát, a miniszterelnöki és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget birtokolná, valamint a kancellária vezetőjét is ő adná, a PNL pedig szintén nyolc tárca mellett egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget és a kormányfőtitkárság irányítását kapná meg.

Bode szerint ha az RMDSZ-nek jutó két minisztérium kapcsán a szövetség elfogadja a PSD és a PNL által tett ajánlatot, marad, ha nem, nem.

Egyébként úgy vélekedett: az új kormány szerkezete már jövő hét elején véglegessé válhat.

A tárgyalások hétfőn folytatódnak.

A tét az, hogy jövőre négy választást is tartanak Romániában, és mindegyik párt ragaszkodna ahhoz, hogy a megmérettetésnek jelentős pénzösszegek fölött rendelkező minisztériumok birtokában fusson neki.

Döntési kényszerben az RMDSZ

Az RMDSZ vezetése pénteken online formában ülésezik, hogy megvitassa a lehetséges forgatókönyveket. Egyes értesülések szerint a kormányon maradás két formátumban is elképzelhető: az elsőben megmarad a miniszterelnök-helyettesi tisztség és két miniszteri – a legújabb verzió szerint a környezetvédelmi és az európai forrásokért felelős – poszt, a másodikban kormánytagokat nem adna a szövetség, csupán a kormánynak alárendelt intézményekben maradnának meg a szervezet színeiben kinevezett vezetők, és a parlamentben biztosítana támogatást a kormány számára.
Ha ezek egyike sem elfogadható, akkor az RMDSZ kiléphet a kormányból, és ellenzékben tevékenykedhet tovább a 2024-es választásokig.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Mégsem a gyógyszer helytelen adagolása miatt haltak meg a bukaresti kórház páciensei?

A bukaresti Sfântul Pantelimon kórháznál elrendelt vizsgálat az első eredmények szerint nem tárt fel olyan adatokat, amelyek az intenzív osztályon elhunyt betegek félrekezelésére utalnának – nyilatkozta Bogdan Socea, az egészségügyi intézmény menedzsere.

Mégsem a gyógyszer helytelen adagolása miatt haltak meg a bukaresti kórház páciensei?
2024. április 12., péntek

Bár több mint 7,5 millió ukrán menekült érkezett, alig több mint 150 ezren kértek romániai tartózkodási engedélyt

Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt adott ki az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes védelemben részesülő külföldiek számára, az ilyen jogcímen kiállított dokumentumok száma 2022. március 18. óta elérte az 158 112-t.

Bár több mint 7,5 millió ukrán menekült érkezett, alig több mint 150 ezren kértek romániai tartózkodási engedélyt
2024. április 12., péntek

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy volt igazságügyi minisztert

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a mangaliai bíróság Monica Macovei volt igazságügyi minisztert gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy volt igazságügyi minisztert
2024. április 12., péntek

Felmérés: Nem terem babér a PSD-nek és a PNL-nek, Geoană és Simion juthat az elnökválasztás második fordulójába

Labdába sem rúghatnának a bukaresti kormánykoalíciót alkotó pártok, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökei, ha elindulnának az idei államfőválasztáson – derül ki egy friss felmérésből.

Felmérés: Nem terem babér a PSD-nek és a PNL-nek, Geoană és Simion juthat az elnökválasztás második fordulójába
2024. április 12., péntek

Iohannis elmagyarázta, miért nem sikerült elég pénzt költeni védelemre

Romániának a magas infláció okozta költségvetési problémái, illetve külső okok miatt nem sikerült tavaly év végéig a védelemre előirányzott (a GDP 2,5 százalékát kitevő) teljes összeget elköltenie – mutatott rá Klaus Iohannis államfő csütörtökön.

Iohannis elmagyarázta, miért nem sikerült elég pénzt költeni védelemre
2024. április 11., csütörtök

A szülési szabadságon lévő kismamáknak nem fog kelleni 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük

Csak a gyakori, illetve karantént igénylő betegségekben szenvedőknek és a betegség miatt 25 százalékkal csökkentett munkaidőben dolgozó alkalmazottaknak kell majd 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) fizetniük.

A szülési szabadságon lévő kismamáknak nem fog kelleni 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük
2024. április 11., csütörtök

Iohannis a NATO-főtitkári tisztség megpályázása kapcsán: nincs jelentősége annak, hogy a jelölésem hány tagállam támogatja

Klaus Iohannis államfő csütörtökön Vilniusban a sajtónak elmondta, hogy a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójának keretében NATO-val kapcsolatos kérdésekről a főtitkári posztra való bejelentkezéséről is tárgyalt.

Iohannis a NATO-főtitkári tisztség megpályázása kapcsán: nincs jelentősége annak, hogy a jelölésem hány tagállam támogatja
2024. április 11., csütörtök

Jónak tartja régiója gazdasági helyzetét a romániaiak fele, sokak szerint okoz gondot az egészségügy helyzete

A romániaiak fele inkább jónak, 13 százaléka pedig nagyon rossznak tartja régiója jelenlegi gazdasági helyzetét – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett Eurobarométer felméréséből.

Jónak tartja régiója gazdasági helyzetét a romániaiak fele, sokak szerint okoz gondot az egészségügy helyzete
2024. április 11., csütörtök

Egy rendőr bántalmazása miatt jelentős pénzbüntetést kell fizetnie Diana Şoşoacă szenátor férjének

Hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen 18 ezer lej pénzbüntetés kifizetésére kötelezte csütörtökön a bukaresti ítélőtábla Silvestru Şoşoacát, aki 2021 decemberében bántalmazott egy rendőrt.

Egy rendőr bántalmazása miatt jelentős pénzbüntetést kell fizetnie Diana Şoşoacă szenátor férjének
2024. április 11., csütörtök

Egy gyógyszer helytelen adagolása miatt halt meg 20 beteg egy bukaresti kórház intenzív osztályán egy asszisztens szerint

Az egészségügyi minisztérium a bukaresti Sf. Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórházba küldi az ellenőrző testületét, miután az egészségügyi intézmény igazgatója feladatai végrehajtásának akadályoztatására panaszkodott.

Egy gyógyszer helytelen adagolása miatt halt meg 20 beteg egy bukaresti kórház intenzív osztályán egy asszisztens szerint