Dragnea: nem hagyjuk jogtalanul félreállítani a Dăncilă-kormányt

Krónika 2018. május 21., 16:07 utolsó módosítás: 2018. május 21., 16:25

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem készül arra, hogy felfüggessze az államfőt tisztségéből, de nem marad tétlen, ha kormányát jogtalan eszközökkel próbálják félreállítani, és minden törvényes eszközzel megvédi a 2016 decemberi választásokon kifejezett népakaratot – figyelmeztetett hétfőn Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

Dragneáék minden eszközzel megvédik Viorica Dăncilă miniszterelnököt és kormányát Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A kormánypárt vezetője a PSD vezetőségi ülése után reagált arra, hogy múlt héten Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bűnvádi feljelentést tett ellene és Viorica Dăncilă kormányfő ellen. A PSD szerint ugyanis a feljelentés célja az, hogy az ügyészség egy esetleges bűnvádi eljárása ürügyet és jogi lehetőséget teremtsen a jobboldali államfő számára, hogy felfüggessze tisztségéből a miniszterelnököt.

A PSD csaknem valamennyi területi szervezete és számos vezetője éles támadást intézett a napokban Klaus Johannis államfő ellen, akit a feljelentés értelmi szerzőjének tartanak. Az alakulat vezetői azt feltételezik róla, hogy az ügyészséget akarja felhasználni politikai ellenfele eltávolítására, főleg azután, hogy szerintük egyszer már eredményesen bevetette ezt a stratégiát PSD egy korábbi miniszterelnöke, Victor Ponta esetében.

Dragnea hétfőn megerősítette: a pártban az is felmerült, hogy nagyszabású tömegdemonstrációt szervezzenek a Dăncilă-kabinet támogatására.

Hozzátette: egyelőre erről sem született döntés, mert azt remélik: „maradt annyi józanság” politikai ellenfeleikben, hogy „ne engedjék elfajulni” az eseményeket. A PSD elnöke jogi képtelenségnek és antiszemitizmusnak minősítette Ludovic Orban feljelentését, amely szerinte ellenséges hatalomként állítja be Izraelt.

Az MTI emlékeztet: a PNL elnöke az ország izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében elfogadott titkos kormányzati memorandum elfogadásának körülményeit és kiszivárgását kifogásolva hazaárulásért, államtitoksértésért, az államfő szándékos félretájékoztatásáért és jogkörének elbitorlásáért tett bűnvádi feljelentést Viorica Dăncilă kormányfő ellen, Dragneát pedig államtitoksértésért panaszolta be. A legfőbb ügyész a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséghez (DIICOT) továbbította Ludovic Orban feljelentését, mert a panaszos által megfogalmazott vádpontok kivizsgálásában a DIICOT illetékes.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat