„Sokkal gazdagabb közösségek fognak létrejönni a rövid ellátási láncoknak köszönhetően” Pr-cikk

„Sokkal gazdagabb közösségek fognak létrejönni a rövid ellátási láncoknak köszönhetően”

Smaranda Enachet, a Civitas Alapítvány vezetőségi kuratóriumi tagját kérdeztük a rövid ellátási láncok székelyföldi meghonosításáról, e filozófia célkitűzéseiről, és választ kaptunk arra is, hogy hol érdemes elkezdenie a kísérletezést annak, aki érdeklődik a helyi termékek iránt.

2024. június 21., 10:452024. június 21., 10:45

– Mikor találkozott első ízben a REL fogalmával?

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a múltban is léteztek lehetőségek, amelyek az innovatív projekteket támogatták. Korábban számos Európai Uniós országban elindították a rövid ellátási láncokat, mely filozófia az évek során bebizonyította a gazdaságra, valamint a helyi közösségek megerősítésére gyakorolt pozitív hatásait.

Idézet
A REL, azaz a rövid ellátási láncok legfontosabb célja, hogy önálló, fenntartható közösségeket építsen, és bátorítsa a közösségek tagjait arra, hogy szülőföldjükön maradjanak és tevékenykedjenek.

A Civitas Alapítványnak köszönhetően kapcsolódtam be ebbe a világba. A 2010–2011-es években számos külföldi úton volt szerencsém részt venni kollégáimmal, amely utak során számos jó példával találkoztunk a téma kapcsán. Eldöntöttük, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatot szeretnénk itthon kamatoztatni, így elindítottuk a saját rövid ellátási láncokat támogató projektjeinket.

– Hol tartunk jelenleg: milyen eredmények születtek az elmúlt évtizedben?

– Az első lépéseken túl vagyunk, hiszen ma már majdnem minden városban léteznek különböző piacok, rendezvények, amelyek célja a helyi termelők termékeinek népszerűsítése. Ugyanakkor,

Idézet
az elmúlt években sikerült azt is elérni, hogy a kormány is felfigyeljen ezekre a kezdeményezésekre.

Úgy vélem, hogy jelenleg sikerült elérni egyfajta stabilitást, ugyanakkor ezzel párhuzamosan belső építkezés is zajlik, hiszen van munka bőven. Hiszünk abban, hogy sokkal gazdagabb közösségek fognak létrejönni a rövid ellátási láncoknak köszönhetően.

Galéria

Fotó: REL-kampány

– Milyen további lépéseket terveznek annak érdekében, hogy segítsék a helyi termelők munkáját, valamint érzékenyítsék a vásárlókat a helyi termékek iránt?

– Kétoldalú dologgal állunk szemben, hiszen feladatunk egyrészt segíteni a termelőket, ugyanakkor a fogyasztók figyelmét is rá kell irányítanunk a rövid ellátási láncok előnyeire. Bár egyre többen vannak azok, akik előszeretettel vásárolnak helyi termékeket, mégis sokan vannak, akik megszokták a szupermarketekben való vásárlást, és az azzal járó kényelmet. A mai rohanó világunkban

Idézet
sokan nem is fogjuk fel, hogy a bevásárlóközpontokban való vásárlással milyen mennyiségű energiafogyasztást támogatunk, mennyivel károsabb az egészségünkre nézve,

ha egy adott terméknek több ezer kilométert kell megtennie repülőn vagy hajón utazva, és mennyi tartósítószerre van szükség, hogy hónapokig frissen maradjon. Mint mindenben, a vásárlásainkban is meg kell találnunk az egészséges egyensúlyt. Nem kell lemondani az egzotikus élelmiszerekről, de vásárlási döntéseink bizonyos részében, ha tehetjük, akkor támogassuk a helyi termelőket.

A vásárlókon kívül, a rövid ellátási láncok másik alappillére a termelők, akiknek teret kell biztosítanunk arra, hogy meg tudják tartani a brandjüket, és minél több emberrel meg tudják ismertetni azt. Én magam is törekszem arra, hogy ha tehetem, akkor helyi terméket vásároljak.

Idézet
Kevés annál felüdítőbb érzés van, amikor falun csak átmegyek az utca túloldalára, és egy olyan személytől tudom megvenni a friss és ropogós zöldséget és gyümölcsöt, akit személyesen is ismerek. Ezek az értékek felbecsülhetetlenek.
Galéria

Fotó: REL-kampány

– Tudna jó példát mondani a REL működtetésére?

– Nagyon sok jó példa van. Az egyik közülük a székelyudvarhelyi Helyénvaló bolt, ahová mindenki nagy szeretettel látogat el, és egyre többen felismerik fontosságát. Csodálatos termékek találhatóak meg a boltban.

Idézet
Amit csak elképzelünk, mindenre van egy helyi termelő által kínált alternatívájuk.

Persze, a működő boltok mellett számos kisebb farm van Erdély-szerte, amelyeket esetleg nem ismerünk annyira, viszont egyre inkább az a tendencia, hogy a helyi rendezvényeken és piacokon képviseltetik magukat.

Ahol jó példa van, ott a rossz példa sem maradhat el. Például, ha a nagyon jó havasi mézhez valaki kávét, csokoládét tesz, az már egy hibrid terméknek számít. Ez a termék már nem a REL kategóriába tartozik, hanem egy hibrid filozófia része lesz. Ebben az esetben, már nem tudhatjuk száz százalékosan, hogy mennyire megbízható forrásból érkeznek az alapanyagok, milyen ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. A rövid ellátási láncok esetében minden sokkal átláthatóbb és lekövethetőbb.

– Miért jó rövid ellátási láncból vásárolni?

– Ha valaki a REL-t választja, az egy 90 százalékos garancia a jó minőségre. Ezeknek a termékeknek áttekinthető a létrejötte, a frissesség ott van minden darabban. A rövid láncnak köszönhetően nem szükséges tartósítószereket használni. Lehetőség teremtődik a személyes kapcsolatos létrejöttére, a közösségi kapcsolatok ápolására. A rövid ellátási láncból beszerzett termékekkel jót teszünk a saját egészségünknek és a környezetünknek is.

Galéria

Fotó: REL-kampány

– Milyen hosszú távú terveik vannak?

– A különböző tömegmédiás csatornák, mint a rádió, a televízió, de az online platformok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél több ember szemét felnyissuk a helyi termékek fogyasztásának fontosságára. Ugyanakkor továbbra is

Idézet
bátorítani szeretnénk a helyi termelőket az itthon maradásra. Számos eszközünk van arra, hogy különböző alapok lehívásával hozzájáruljunk a termelők gazdasági nehézségeinek megkönnyítéséhez.

A Civitas Alapítványnál mi nemcsak létrehozunk projekteket, majd azokat magára hagyjuk, hanem nyomon követjük a hozzánk forduló termelők mindennapjait. Az a célunk, hogy tudást adjunk át számukra, amelyet használhatnak a további fejlődésükhöz. Azt valljuk, hogyha valakiben van érdeklődés és tudásvágy, akkor mi minden stratégiát a kezébe adunk.

Hiszünk benne, hogy a kezdeményezéseink következtében a családok asztalára friss, tisztán megtermelt alapanyagok juthatnak, a helyi gazdaság és turizmus pedig magasabb szintre emelkedhet.

Ha Ön is fontosnak tartja támogatni a helyi termelőket, ha számít, hogy milyen élelmiszer kerül a családi asztalra, akkor támogassa a Civitas Alapítvány rövid ellátási láncok népszerűsítését megcélzó kampányát azzal, hogy megosztja ismerőseivel a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson. Ha szeretne helyi, zamatos, megbízható forrásból származó élelmiszereket vásárolni, akkor térjen be a székelyudvarhelyi Helyénvaló boltba (Székelyudvarhely, Solymossy utca 31. szám). Interjúinkat meghallgathatja a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhat meg a REL-ről. További információk: helyenvalo.ro/REL

(X – fizetett hirdetés)

Galéria

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 23., kedd

Szerdán tartják a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját

Szerdán szervezi meg a tanügyminisztérium a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját.

Szerdán tartják a pedagógusi véglegesítő vizsga írásbeli próbáját
2024. július 23., kedd

Az államfő is kihirdette a medvék kilövését lehetővé tevő törvényt

Klaus Iohannis államfő kedden kihirdette a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Az államfő is kihirdette a medvék kilövését lehetővé tevő törvényt
2024. július 23., kedd

Grindeanu szerint határidőre újranyitják az Olt völgyét

Sorin Grindeanu szállítási miniszter derűlátóan nyilatkozott az Olt völgyén átvezető 8 kilométeres országútszakasz határidőre történő újranyitásáról.

Grindeanu szerint határidőre újranyitják az Olt völgyét
2024. július 23., kedd

Tízezer kezelésre elegendő pénzzel folytatódik idén a lombikprogram; a rászoruló gyerekeknek napközit ígér a szaktárca

A meddőséggel küzdő párokat és egyedülálló nőket támogató lombikprogram idén is folytatódik, emellett a román állam 150 napközi központ létrehozását vállalta a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek számára – közölte a családügyi miniszter.

Tízezer kezelésre elegendő pénzzel folytatódik idén a lombikprogram; a rászoruló gyerekeknek napközit ígér a szaktárca
2024. július 23., kedd

Megvan a jogi keret a közszféra átszervezésére: kevesebb poszt marad Ciolacu ígérete szerint

A közalkalmazotti rendszer reformjára feltétlenül szükség van, és megvan a törvényes jogi keret a közszféra teljes átszervezéséhez – jelentette ki kedden Marcel Ciolacu kormányfő.

Megvan a jogi keret a közszféra átszervezésére: kevesebb poszt marad Ciolacu ígérete szerint
2024. július 23., kedd

A tanárok fele sem ment át a végleges kinevezéssel járó tanári állásokra kiírt versenyvizsgán

A végleges kinevezéssel járó tanári állásokra kiírt versenyvizsgán részt vevő személyek 41,9 százaléka, azaz 11 928 jelentkező kapott 7-est vagy annál nagyobb jegyet; 74-en tízesre vizsgáztak – közölte a tanügyminisztérium kedden.

A tanárok fele sem ment át a végleges kinevezéssel járó tanári állásokra kiírt versenyvizsgán
2024. július 23., kedd

Nem lehet akárki hivatásos nevelőszülő, felemelik az alsó korhatárt

Szigorítják a hivatásos nevelőszülővé válás feltételeit, az alsó korhatárt 18-ról 21 évre emelik – jelentette be kedden Natalia Intotero család- és ifjúságügyi, esélyegyenlőségi miniszter.

Nem lehet akárki hivatásos nevelőszülő, felemelik az alsó korhatárt
2024. július 23., kedd

Egyszer már megúszta a „zsenimentor”, aki azt állítja: alvajáró, így nem emlékszik a 14 éves fiú megerőszakolására

Bár korábban egyszer már feljelentették ugyanazon 14 éves fiú megrontásáért, akinek a megerőszakolása közben szombaton tetten érték a rendőrök, bizonyíték hiányában lezárták az ügyet a „zseniképzőként” ismert, magyar származású férfi, Kristóf Lajos ellen.

Egyszer már megúszta a „zsenimentor”, aki azt állítja: alvajáró, így nem emlékszik a 14 éves fiú megerőszakolására
2024. július 23., kedd

eMAG: Megkétszereződött a légkondicionáló készülékek vásárlásának a száma az év első felében

Románia hónapról hónapra növekvő hőmérsékletben forrong, és az ügyfelek olyan megoldásokba fektetik pénzüket, melyek termikus kényelmüket és a megfelelő minőségű levegőt biztosítják számukra, és ez az eMAG-nál regisztrált eladások számában is tükröződik.

eMAG: Megkétszereződött a légkondicionáló készülékek vásárlásának a száma az év első felében
2024. július 22., hétfő

Az AUR szükségállapot kihirdetését sürgeti

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint a hatóságoknak szükségállapotot kell hirdetniük a mezőgazdaságban, és biztosítaniuk kell a mezőgazdasági termelők által elszenvedett súlyos aszálykárok fedezéséhez szükséges forrásokat.

Az AUR szükségállapot kihirdetését sürgeti