A bejutási küszöb emelésével golyóznák ki az RMDSZ-t a román parlamentből magyargyűlölő képviselők

A bejutási küszöb emelésével golyóznák ki az RMDSZ-t a román parlamentből magyargyűlölő képviselők

Fotó: Románia parlamentje

Megszűnhetne az RMDSZ parlamenti jelenléte egy törvénytervezet nyomán, amely 5-ről 7 százalékosra emelné a parlamenti küszöböt Romániában. A tervezetet két magyargyűlölő Szatmár megyei képviselő, a liberális Adrian Cozma és a szociáldemokrata Radu Cristescu terjesztette be. A Krónikának nyilatkozó illetékesek és román elemzők úgy látják: a tervezet egyértelműen az RMDSZ ellen irányul. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője lapunknak elmondta, számított ilyen lépésre, de nem ad esélyt a sikerre, mivel „magánakcióról” van szó. Pászkán Zsolt elemző is arra hívta fel a figyelmet, hogy soviniszta, magyarellenes politikusok kezdeményezéséről van szó, az ok pedig a közelgő parlamenti választások.

Balogh Levente

2023. június 29., 09:532023. június 29., 09:53

2023. június 29., 15:592023. június 29., 15:59

Ötről hét százalékra emelné a parlamenti küszöböt egy törvénytervezet, amelyet két Szatmár megyei képviselő, a nemzeti liberális párti (PNL) Adrian Cozma és a szociáldemokrata (PSD) Radu Cristescu képviselő terjesztett be a parlamentben. Az összesen 15 PNL-es és egy PSD-s törvényhozó által aláírt tervezet elfogadása esetén véget vethet az RMDSZ parlamenti jelenlétének, hiszen a magyar szervezet az utóbbi törvényhozási választásokon 6 százalék körüli eredményt ért el.

Az indoklás szerint az elmúlt 20 évben a romániai politikai paletta jelentős mértékben fragmentálódott, ennek nyomán nehézzé vált olyan stabil parlamenti többséget kialakítani, amely politikai stabilitást és stabil kormányzást tenne lehetővé

A kezdeményezők emlékeztetnek: az utóbbi két parlamenti ciklusban összesen hét kormány állt az ország élén. Az indoklásban az is szerepel, hogy jövőre parlamenti választások esedékesek, a jelenlegi nemzetközi környezetben pedig Romániában politikai és gazdasági stabilitás szükséges.

Ezért azt javasolják, a jelenlegi 5 százalékról emeljék 7 százalékosra a parlamenti bejutási küszöböt, „hogy stabil többség és stabil kormányzás jöhessen létre”.

Hogy a tervezet egyértelműen az RMDSZ ellen irányul, azt az is jelzi, hogy felszámolná az alternatív küszöböt is, amely az RMDSZ javaslatára került be a választási törvénybe, és amely azon pártok számára, amelyek nem érik el országosan az 5 százalékot, de négy megyében elérik a 20 százalékot a rájuk leadott szavazatok aránya, lehetővé teszi törvényhozók küldését a parlamentbe. Ezt azzal indokolják, hogy az alkotmány értelmében a képviselők és a szenátorok a román nép egészét képviselik, nem csupán négy megyét.

Csoma Botond: ez az RMDSZ elleni xenofób akció, de nincs esélye

A Krónika által megszólaltatott illetékesek egyetértenek abban, hogy egyértelműen magyarellenes kezdeményezésről van szó. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Krónikának csütörtökön kijelentette: a kezdeményezés egyértelműen az RMDSZ ellen irányul, a két kezdeményezőről, a Szatmár megyei, nemzeti liberális párti

Adrian Cozmáról és a szociáldemokrata párti Radu Cristescuról régóta köztudott, hogy xenofób, magyarellenes politikusok.

Emlékeztetett: Cristescu épp két hete írt a közösségi oldalán arról, hogy az RMDSZ-nek el kell tűnnie a román parlamentből, ennek nyomán ő már számított arra, hogy előbb-utóbb benyújtanak egy ilyen törvénytervezetet.

korábban írtuk

PSD-s képviselő: az RMDSZ egy örömlány, akinek a bordélyházban a helye, jó lenne, ha kiesne a parlamentből
PSD-s képviselő: az RMDSZ egy örömlány, akinek a bordélyházban a helye, jó lenne, ha kiesne a parlamentből

Minősíthetetlen hangvételű kirohanást intézett Radu Cristescu, a kormány vezető erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei képviselője az RMDSZ ellen annak kapcsán, hogy a magyar szervezet kiszorult az új kormányból.

„Tudni kell, hogy mindkét kezdeményező ismert a xenofób, magyarellenes kirohanásairól, nem egyszer és nem kétszer volt ilyen megnyilvánulásuk” – mutatott rá. A frakcióvezető ugyanakkor hozzátette: azt is tudni kell, hogy magánakcióról van szó.

„Sem a liberális, sem a szociáldemokrata párt vezetősége nem támogatja ezt a törvénytervezetet”

– hangsúlyozta a kolozsvári politikus.

A Krónika felvetésére, hogy a PNL részéről 14-en is aláírták az előterjesztést, Csoma megjegyezte: gyakran előfordult olyan a román parlamentben, hogy egy törvényhozó aláírt egy törvénytervezetet, aztán vagy ellene szavazott, vagy már a szavazás előtt visszavonta a támogatását, így ez itt is megtörténhet. Leszögezte: xenofób emberek megnyilvánulásáról van szó, amely nyilván az RMDSZ és a kisebb politikai alakulatok ellen irányul, de nincs esély ara, hogy a parlament elfogadja a törvényt, mivel a szociáldemokraták és a liberálisok vezetősége is egyértelműen elmondta: nem támogatják a kezdeményezést.

Pászkán Zsolt: az ok a magyargyűlölet és a választási kampány előszele

Pászkán Zsolt elemző, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője a Krónikának szintén arról beszélt: a kezdeményezés oka a magyargyűlölet. „A két Szatmár megyei előterjesztő, a PSD-s Radu Cristescu és a PNL-s Adrian Cozma

nem is csinálnak titkot abból, hogy ez az RMDSZ, illetve a magyar közösség ellen irányul,

hiszen úgy az ötről hét százalékosra emelendő általános parlamenti bejutási küszöböt, mint ahogy a törvényben létező, de a gyakorlatban eddig nem alkalmazott, úgynevezett alternatív küszöböt a romániai nemzeti közösségeket képviselő szervezetek közül csak a magyar közösségéi akarták és tudták igénybe venni. A két soviniszta, magyarellenes román képviselő és az őket támogató aláírók, többek között Klaus Iohannis elnök egyik védence, Alexandru Muraru jászvásári képviselő

úgy akarják felszámolni az eddigi „diszkriminációt”, hogy a hivatalosan, a pancser és manipulatív módon végrehajtott népszámlálás szerint is több mint egymilliós magyar közösséget is egy fős képviseletre kényszerítenék, mint amennyit a néhány ezres olasz, vagy a már csak néhány tízezres szász közösség kap.

Az ok pedig egyszerű, az előterjesztők zsigeri magyargyűlölete és a választási kampány előszele” – mutatott rá a nagybányai születésű elemző a Krónikának.

Román elemző: egy ilyen tervezet a szélsőségeseket erősíti

Román részről sem fogadta egyöntetű helyeslés a tervezetet: Cristian Pârvulescu politikai elemző úgy véli, a tervezet nem vet jó fényt Romániára. Az elemző a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva leszögezte:

egy ilyen javaslat nem tekinthető demokratikusnak.

Emlékeztetett: a liberálisok és a Demokratikus Konvencióban részt vevő partnereik 2000-ben hasonló módosítást fogadtak el: 3-ról 5 százalékosra emelték a parlamenti küszöböt, amely nyomán a Parasztpárt kiesett a parlamentből.

„Az 5 százalékos küszöb már most is nagyon magas, ami következményekkel jár a romániai demokratikus képviseletre nézve. A 7 százalékos küszöb hatalmas. Azok az országok, amelyek demokráciát akarnak építeni, nem emelik, hanem csökkentik a küszöböt. Például a Nyugaton vannak 2 százalékos, néha még 1 százalékos küszöbök is, sőt 1 százalék alatti, 0,8 százalékosak is. Ez a küszöb a kis pártok ellen irányul. Az AUR-t semmilyen módon nem fogja érinteni, az USR-t bizonyos feltételek mellett érintheti, és a REPER-t is biztosan érinti. Az RMDSZ-t ugyanúgy érinti.

Ha ez a törvényjavaslat az RMDSZ ellen irányul, az annál rosszabb.

Mert az RMDSZ képviseletének megszüntetése nagyon bonyolulttá teszi az etnikai egyenletet. Olyan kockázatokkal jár, amelyeket jelenleg nem tudunk kiszámítani. Egy ilyen javaslat nem demokratikus. Törökország irányába visz minket, nem Hollandiába.

A küszöb 2000-ben történt megemelése, a Parasztpárt parlamentből való kiesése szintén a szélsőjobb megerősödését eredményezte, egy mesterségesen felduzzasztott PRM-vel,

ami olyan problémákat okozott, amelyekkel ma is szembesülünk. Más szóval, megerősítette a szélsőséges tendenciát a román választókban” – figyelmeztetett Cristian Pârvulescu.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt
2024. május 09., csütörtök

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek

A kormány bukaresti épülete előtt készül tüntetni május 13-án, hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) 29 tagszervezetével együtt. A megmozdulással a munkabérek adóterheinek csökkentését akarják kiharcolni.

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek
2024. május 09., csütörtök

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben

12 millió lejt utalnak ki a Slănic városában történt útbeszakadás miatt szükséges talajstabilizációs munkálatokra a bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében.

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben
2024. május 09., csütörtök

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)

Bár a brassói regionális útigazgatóság a hónap elején közölte, hogy az útkarbantartók elkezdték eltakarítani a havat a Transzfogarasi útról, nehézségekbe ütköztek a lavinaveszélynek is kitett útszakaszon.

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)
2024. május 09., csütörtök

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása

Jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása az április 29. és május 5. közötti héten az előző héthez képest – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása
2024. május 09., csütörtök

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését

Felszólította csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök a felügyelő hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a zsugorinfláció ellen, ugyanis az „a fogyasztók megtévesztésének egy formája”.

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését
2024. május 08., szerda

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, nem beszélt senkivel az államelnök-választás időpontjának megváltoztatásáról.

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő