Megbuktatnák a „bűnöző Dragnea bábkormányát” : benyújtották a bizalmatlansági indítványt az ellenzéki pártok

MTI 2018. december 14., 12:23 utolsó módosítás: 2018. december 14., 15:24

Bizalmatlansági indítványt terjesztett a román parlament elé pénteken a jobbközép ellenzék 163 törvényhozója, a „bűnöző Dragnea (szociáldemokrata pártelnök) bábkormányának” távozását sürgetve.

A kormány megbuktatásához legalább 233 voksra, vagyis a törvényhozók több mint felének támogatására van szükség. Fotó: Presidency.ro

A beadvány aláírói Románia szégyenének nevezik Viorica Dăncilă szociálliberális kormányát. Azt állítják: a kabinet által a Liviu Dragnea PSD-elnök vezette „bűnszövetkezet” tönkreteszi a jogállamiságot, kifosztja az országot és csődbe sodorja a gazdaságot.

A bizalmatlansági indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy-egy képviselője iktatta pénteken,

de kihangsúlyozták, hogy – a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kilépett – független képviselők is szerepelnek az aláírók között. A beadvány beterjesztői újságírók előtt azt mondtak: a PSD-ALDE koalíció kormánya, amelyben már több mint hetven miniszter fordult meg két év alatt, Dragnea „személyes ügyvédi irodájaként” működik és szerintük egyedüli célkitűzése, hogy megmentse a – korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított – pártelnököt a börtöntől.

A bizalmatlansági indítványt öt napon belül fel kell olvasni a parlament plénuma előtt, újabb három napon belül pedig meg kell szervezni róla a szavazást. A kormány megbuktatásához legalább 233 voksra, vagyis a törvényhozók több mint felének támogatására van szükség.

A jobbközép ellenzék az RMDSZ-t teszi felelőssé, hogy „életben tartja” a jogállamiság megsértésével vádolt PSD-ALDE kormányt,

és – európai néppárti tagsága ellenére – nem hajlandó segíteni megbuktatását. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök több ízben cáfolta, hogy az ellenzék vádjait. Rámutatott: az ellenzéknek akkor is hiányozna 22-23 szavazat a kormánybuktatáshoz, ha az RMDSZ 30 képviselője és szenátora megszavazná a bizalmatlansági indítványt.

A jobboldali Klaus Johannis román államfő korábban nyíltan Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök leváltására és a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány megszavazására biztatta a parlamenti ellenzéket. A Brüsszelben tartózkodó államfő pénteken csak annyit mondott a bizalmatlansági indítvány beterjesztésére, hogy ez a parlamenti ellenzék fő eszköze, furcsa is lenne, ha lemondanának róla.

A voksolás a tervek szerint csütörtökön lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat