Betiltatná a műanyagzacskók használatát az USR

Krónika 2017. május 18., 11:49

Az egyszer használatos és oxo-biodegradációs úton lebomló műanyag zacskók betiltását javasolja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). A környezetszennyező zacskók betiltását a hulladékgazdálkodási törvényt kiegészítő és módosító jogszabály tervezetének közvitája keretében vetette fel az alakulat.

Fotó: Ilusztráció

Az USR a tervezetet módosító javaslatként szeretné előterjeszteni a kezdeményezést, amint a törvény a parlamentbe kerül, számolt be a párt szerdai közleményére hivatkozva az Agerpres.

Adrian Dohotaru USR-s képviselő a környezetvédelmi minisztériumnak küldött interpellációban kéri a műanyag zacskók betiltását, az európai irányelvekre hivatkozva.

Európában Franciaország és Spanyolország betiltotta az ilyen zacskók használatát,

amelyek apró darabokra szakadnak, szennyezik a környezetet, és meghiúsítják a lebomló hulladékok komposztálását, mutatott rá.

„Romániát elcsúfítják a műanyag zacskók, amelyekkel tele vannak a mezők, folyópartok. Ha Franciaország vagy Spanyolország betiltotta a műanyag zacskókat, és megszabadították a környezetet a hulladéktól, akkor az európai direktívák szerint mi is megtehetjük ezt. Felválthatja ezeket a textilszatyor vagy juta szatyor például.

Kormányzati erőfeszítéssel és koherens törvényhozással tiszta és szép országunk lehetne” - magyarázta Adrian Dohotaru képviselő.

A műanyag zacskóknak 500 éves élettartamuk van, azonban csak öt percig használják átlagosan az emberek, az ipari tervezés kudarcának egyik legjobb példája ez, hívta fel a figyelmet az USR.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat