Aggódhat a bukás miatt a kormányoldal – az RMDSZ is támogatja a szerdán benyújtott bizalmatlansági indítványt

Balogh Levente 2019. június 12., 17:37 utolsó módosítás: 2019. június 12., 17:42

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be szerdán az ellenzék a kormány ellen. Arra hivatkoznak, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson a nagy többségben az ellenzékre szavazó polgárok voksukkal már „megszavazták” a bizalmatlansági indítványt.

A képviselőkön a sor. Az ellenzéki pártok szerint a választópolgárok voksukkal már „megszavazták” a bizalmatlansági indítványt.

Karcsúbb, jövőképpel rendelkező, és a valóban fontos ügyekkel foglalkozó kormányt akar az ellenzék a szerdán a kormány ellen a parlamentben benyújtott bizalmatlansági indítványban, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezett, de a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia és az RMDSZ is támogatja.

Az ellenzéki erők a május 26-i európai parlamenti választásra hivatkozva akarják megbuktatni Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormányt,

mondván: az elsöprő ellenzéki győzelem azt jelzi, hogy a polgárok is meg akarnak szabadulni a PSD–ALDE-kabinettől, amikor a „normális” Romániára szavaztak, és nemet mondtak a PSD „Európa- és igazságügy-ellenes” akcióira.

A 173 képviselő és szenátor által aláírt, a parlamentben szerdán felolvasott indítvány szerzői szerint a koalíció két és fél év alatt megosztotta az egész országot, megnyirbálta az alapvető intézmények szerepköreit, fontos törvényeket „csonkítottak meg”, és folyamatos támadást intéztek a demokrácia és a jogállamiság ellen.

Az indítvány szerint a jelenlegi 27 helyett 15 tárcából álló, jövőképpel rendelkező kormányt akarnak felállítani, amely fejleszti az oktatást és az egészségügyet, egyben prioritásnak tekinti az állami beruházásokat és az uniós források lehívását.

Ludovic Orban PNL-elnök kijelentette: készen állnak a kormányzásra. Raluca Turcan, a PNL alelnöke szerdán elismerte: jelen állás szerint nincs elég voks a kormány megbuktatásához, de folytatják az alkut a kormányoldal honatyáival is, akik elégedetlenek a kormánypátok vezetőinek tevékenységével.

A kormányoldalnak elvileg nincs oka az aggodalomra, ugyanis az indítvány megszavazásához 233 voks szükséges, míg a PNL, az USR, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Pro Románia elvileg összesen mintegy 170 képviselővel és szenátorral rendelkezik a PSD–ALDE eddigi 329-éhez képest. Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora, a kisebbségeknek 17 képviselője van, és 9 független is ül a parlamenti padsorokban.

Csakhogy a koalíció ellen egyre többen szövetkeznek, még a saját oldalukról is. A PSD szerdán újabb emberveszteséget könyvelhetett el: Mihai Mohaci és Mihai Valentin Popa képviselők csatlakoztak a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vezette Pro Románia frakciójához, miután tavaly decemberben egyszer már ugyanígy tettek, ám egy hét múlva visszaléptek a PSD-be.
Mint ismeretes, a Pro Románia pártot azon volt PSD-s politikusok alkotják, akik szembe kerültek a két és fél hete elítélt és bebörtönzött volt PSD-elnökkel, Liviu Dragneával.

A kormányoldal aggodalmait növelheti, hogy az RMDSZ is a bizalmatlansági indítvány támogatására készül.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán elmondta: a szövetség várhatóan megszavazza a kormánybuktató kezdeményezést, válaszul arra, ahogyan a kabinet az úzvölgyi katonatemető ügyében eljárt.

Mint elmondta, még kedden találkozott az ellenzéki politikusokkal, az indítvány szövegét is elolvasta, és támogathatónak tartja. Megjegyezte: arról, hogyan szavaznak majd, az RMDSZ parlamenti frakcióinak ülésén döntenek, ő azonban azt javasolja, szavazzanak igennel, amennyiben nem változik a kormány hozzáállása.

Az nyomott a latban, ami az utóbbi napokban történt, főleg pedig ami múlt csütörtökön, amikor láthattuk: a kormány adminisztratív és politikai szempontból sem volt képes megakadályozni egyes erők demonstrációját és jelenlétét Úzvölgyében. Így büntetjük a kormányt”

– mondta Kelemen.

Hozzátette, az RMDSZ is hozzájárul az indítvány szövegéhez, egyrészt az úzvölgyi ügyet említik meg benne, másrészt azért is bírálják a kormányt, mert az sürgősségi rendelettel módosította a megyei közgyűlések elnökei megválasztásának menetét, visszaállítva az elöljárók közvetlen megválasztását.

Az RMDSZ mellett a függetlenként számon tartott honatyákkal rendelkező Pro Románia is jelezte, hogy megszavazza az indítványt. Így jelen állás szerint legalább 209 voks van meg a szükséges 233-ból, sőt egyes számítások szerint már 213.

A PSD már jelezte, hogy honatyái jelen lesznek a keddi bizalmi szavazáson, de nem voksolnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat