A pénzügyminiszter szerint az Európai Unió vezetőit csak a nyilatkozatok szintjén érdekli az állampolgárok jóléte

MTI 2019. március 22., 18:59 utolsó módosítás: 2019. március 22., 19:00

Élesen bírálta az Európai Unió vezetőit pénteken Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter, aki szerint Brüsszelt csak a nyilatkozatok szintjén érdekli az állampolgárok jóléte.

Eugen Teodorovici

A tárcavezető az Európai Bizottság által Bukarestben szervezett rendezvényen bírálta Brüsszelt, ahol bemutatták a román gazdaság helyzetéről szóló 2019-es úgynevezett országjelentést. Teodorovici kifogásolta, hogy az uniós végrehajtó bizottság Romániát az egyensúlyhiánnyal küzdő tagállamok közé sorolta, holott a gazdasági mutatók ezt szerinte nem indokolják. Úgy vélte, hogy az EB illetékesei a sajtóból ragadnak ki információkat és téves kontextusba helyezik azokat, majd ezek alapján vonják le a következtetéseket.

Teodorovici szerint az unió vezetői csak mímelik a lakosság érdekeinek védelmét.

Példaként említette Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek a 2017-es évértékelő beszédét, amelyben Teodorovici szerint az EB elnöke kijelentette: nem fogadja el, hogy Európa egyes országaiban gyengébb minőségű élelmiszereket adjanak el, mint más tagállamokban ugyanolyan árucímkével. A nemzeti hatóságoknak többlethatáskört kell adni, hogy ezeket a törvénytelen eljárásokat megszüntessék – idézte a pénzügyminiszter Junckert.

Teodorovici rámutatott, hogy az uniós végrehajtó szerv mandátuma hamarosan véget ér, és ezeket a hatásköröket nem kapták meg a tagállamok. Szerinte az EU csak színleli, hogy érdekli az élelmiszerek esetében alkalmazott kettős mérce.

Újságírói kérdésre válaszolva Teodorovici elmondta: ő Európa-párti, de mindenkit bírálni fog, aki nem korrekt hazájával szemben. „Ha nevén nevezed a dolgokat, még nem jelenti azt, hogy Európa-ellenes vagy” – mondta a miniszter, aki szerint valamennyi kis országgal szemben ugyanolyan bánásmódot kell alkalmazni, mint bármely más országgal szemben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat