A szexuális nevelés a testi-lelki fejlődésről szól

Simó Helga 2021. szeptember 20., 14:23

Csak előnyökkel járhatna a szexuális nevelés tantárgy, és emellett nagyon sok más olyan ismeretanyag tanítása is, amelyek nemcsak a nyers tudásról szólnak, hanem arról, hogy a fiatalok jobban megismerjék önmagukat – jelentette ki a Krónikának Mészáros Andrea kolozsvári pszichoterapeuta. A szakember az iskolai és otthoni szexuális nevelés fontosságáról beszélt lapunknak, illetve arról, hogy melyek lehetnek a veszélyei a jelenleg támogatott „életre nevelés” elnevezésű tantárgynak.

A szexuális nevelés a testi-lelki fejlődésről szól
galéria
Beszélni kell róla. Az otthoni nevelés mindennek az alapja Fotó: Haáz Vince

Jó ideje „vívódik” a romániai politikum és közvélemény a gyerekek iskolai szexuális nevelésével. Tavaly márciusban szavazta meg a bukaresti parlament az iskolai szexuális nevelés bevezetéséről szóló törvényt, egy hónapra rá az államfő kihirdette.

Ám – főként a román ortodox egyház tiltakozásának hatására – a parlament úgy módosította a jogszabályt, hogy a szexuális nevelés kifejezést egészségügyi nevelésre cserélték, és szülői beleegyezéstől tették függővé az órákon való részvételt.

Az oktatási minisztérium jelenlegi álláspontja szerint önálló tantárgyként nem létezhet a szexuális nevelés. Azonban támogatják az „életre nevelés” elnevezésű kötelező tantárgy bevezetését, amely több modulból állna, melyek között szexuális és egészségügyi nevelés is szerepel, és állampolgári ismeretek, egészséges táplálkozás, közlekedésbiztonság és elsősegélynyújtás oktatása. Az ortodox egyház eközben az „életre nevelésről” szóló tanórák fakultatív jellegének megőrzését szorgalmazta, és a keresztény családmodell értékeivel ellentétes ideológiai tartalmú, a korosztály számára nem megfelelő „szexuális nevelés” veszélyeire figyelmeztetett.

Ugyanakkor a Romániai Pszichológusok Szövetsége tudományos álláspontot is megfogalmazott a szexuális nevelés kérdésében.

Az általuk idén augusztusban kiadott közlemény szerint a szexuális nevelés nemcsak a szexualitással kapcsolatos információkat nyújt, hanem olyan kérdéseket is felvet, mint az emberi test fejlődése, egészséges kapcsolatok és hatékony kommunikáció, emberi értékek és jogok, beleegyezés és biztonság, testkép, a megkülönböztetésmentesség és a sokszínűség tiszteletben tartása.

Mindezek ismeretében Mészáros Andrea kolozsvári pszichoterapeutával beszélgettünk a szexuális nevelés fontosságáról, milyen hátrányokkal járhat annak hiánya, illetve hogy melyek lehetnek a veszélyei a jelenleg támogatott „életre nevelés” elnevezésű tantárgynak.

A gyermekek fejlődésének része a pszichoszexuális fejlődés is

Mészáros Andrea a Krónikának elmondta, szakemberként úgy gondolja, hogy csak előnyökkel járhatna a szexuális nevelés tantárgy, és emellett nagyon sok más olyan tantárgy bevezetése is, amelyek nemcsak a nyers tudásról szólnak, hanem arról, hogy a fiatalok jobban megismerjék önmagukat.

Szerinte éppen itt lenne az ideje, hogy elfogadjuk: a fejlődésük szerves része a pszichoszexuális fejlődés is.

A pszichoterapeuta úgy véli, hogy ha a pszichoszexuális fejlődés kifejezést használnánk, akkor talán nem lenne annyi félreértés, miszerint ez egy nyers, csupán szexualitásról szóló tantárgy, hanem a pszichésen fejlődő fiatalok helyes biológiai és pszichológiai fejlődéséről, növekedéséről szólna. Valamint arról, hogy biztosítsuk a gyermekeknek a potenciáljuk maximumán történő fejlődést.

Mészáros Andrea hangsúlyozta, abban az esetben, ha a gyermek az iskolában és otthon sem kap ilyen jellegű nevelést, akkor nagyon sok olyan problémába ütközhet, amely meg tudja rekeszteni fejlődésében.

Lehetnek olyan korai negatív tapasztalatai, életeseményei, amelyek tévútra viszik a fejlődését, rossz hatással lehetnek rá. „Az első szerelem feldolgozatlansága alacsony önbecsüléssel járhat, erős félelmet generálhat. Olyan testi közelségekről beszélünk, amelyek meg tudják sebezni a fiatalokat. Önmaguk testi, biológiai fejlődésében rengetegszer megjelenhet az, hogy nem tudnak beépíteni valamit az életükbe, megszégyenülnek valami miatt, és ez mind a szexualitás része. De nem a nyers testiségről szól, hanem a fejlődésükről. Ezt kellene megérteni mindenkinek” – fejtette ki a pszichoterapeuta.

A legnagyobb veszély szerinte az esetleges agressziónak való kitétel. Ugyanis ha a fiatalok nem tanulják meg óvatosan megközelíteni ezt a fajta fejlődést, akkor – esetleg a szerelem miatt – ki vannak téve annak, hogy valaki kihasználja a testi közelséget. Nagyon komoly traumákról lehet szó, szexuális abúzusról, amely egyre gyakoribb a fiatalok körében, és amely kapcsán tévesen a lányokra szoktunk gondolni, de a fiúk is ki vannak ennek téve. „A szexuális neveléssel önbecsülésre, a határainkra, a testünk ápolására is tanítjuk a fiatalokat, és arra, hogyan mondjunk nemet” – húzta alá Mészáros Andrea.

Fotó: Haáz Vince

A szülők sem „félistenek”, nem lehet tőlük mindent elvárni

Munkája során azt tapasztalta, létezik a fiataloknak az a rétege, amely sem az iskolában, sem otthon nem kap felvilágosítást. Ez a legrosszabb változat számukra. Viszont ott, ahol adott, hogy nyitottak a szülők, és elfogadják, hogy ez a fejlődés szerves része, ott önszorgalomból, az osztályfőnökkel együtt kezdeményeznek. Ennek következtében szülői aláírással együtt, az osztályfőnökkel összeegyeztetve, általában osztályfőnöki órán történnek ezek a fakultatív bemutatók.

Mészáros Andrea elégedetten számolt be arról, hogy nem csupán városi iskolákban tartott már felvilágosító előadásokat, hanem egyre több meghívás érkezik falvakból, illetve nemrégiben még egy keresztény szabadegyetemen is előadott.

Úgy érzi, hogy egyre többen nyitnak a téma felé. Arról, hogy mennyire kellene beleszólniuk a szülőknek a tanrend alakításába, akár egy aláírás erejéig is, úgy vélekedett, hogy minden tisztelete a szülőké, amiért ők tesznek le egy nagyon fontos alapot a gyermekek nevelésében. Azonban a szülők sem „félistenek”, és nem lehet tőlük mindent elvárni. Nincsenek minden területen felkészülve, csak azért, mert szülőkké váltak. „Úgy gondolom, hogy főleg azokban az esetekben, ahol nehezebben közelítik meg ezt a témát otthon, ott nem kéne megakadályozzák, hogy a gyermekek legalább az iskolában kapjanak felkészült szakemberek által ilyen jellegű oktatást is” – hangsúlyozta a szexuálterápiával is foglalkozó szakember.

Ugyanis sok esetben megtörténik, hogy ha otthon nincs szó a szexuális nevelésről, akkor az a szülő nem ad beleegyező aláírást a fakultatív órán való részvételre sem.

Elfogadásra alapuló viszony a saját testünkkel

A nemzetközi iránymutatásoknak megfelelően a Romániai Pszichológusok Szövetsége közleményében a szexuális nevelést fokozatos, tudományos bizonyítékokon alapuló tanítási és tanulási folyamatként értelmezi, amely a gyermekek kognitív és érzelmi fejlődésének életkorához és szintjéhez igazodik. Ezzel Mészáros Andrea is egyetért. Úgy véli, az optimális az, ha az alapoktól, a szülőktől indul a szexuális nevelés, és nincs korhatár. „A nevelésben egész kicsi kortól, otthon kezdve, egy olyan viszonyt kellene kialakítani a saját testünkkel, ami elfogadásra alapul. Ugyanúgy, ahogy megtanítjuk, hogy bizonyos testrészeknek, mint a láb vagy a kéz, hogy kell mondani, mi a megnevezése, úgy a nemi szerveinket is meg kéne tanítani kicsi kortól. Először is megnevezni, mert akkor nem alakulnának ki félelmek és gátlások, és mernének könnyebben beszélni és kérdezni a gyermekek” – fejtette ki a szakember.

Úgy véli, hogy ez lenne a kiindulópont, amivel megalapoznánk, hogy ha úgy adódik egy-egy kiemelkedő esetben, a gyermek merjen kérdezni a biztonságos kommunikáció tudatában.

Így nem indulna el az a lavina, amely elfojtással, tagadással és belső félelmekkel jár. Így észre lehetne venni a kirívó abúzusos helyzeteket is, mert el tudják mondani a biztonságos kötődés miatt a szülőnek, hogy ha történik velük valami.

Felkészült szakemberekre van szükség

Mészáros Andrea az „életre nevelés” tantárgy kapcsán elmondta, nincsenek információi arról, hogy az, aki ezt az órát tartani fogja, annak majd milyen jellegű képzéssel kell rendelkeznie. „Úgy gondolom, hogy az életre nevelés tantárgy akkor lenne visszalépés, ha olyasvalaki oktatja, akinek nincs komoly szakmai tapasztalata a szexuális nevelésben. Ugyanis nem szabadna összemosni a pszichológia különböző területeit. Mindegyik különálló, nagyon komoly felkészülést igénylő ágazat, és egy általános iskolai pszichológustól nem szabad elvárni, hogy a pszichológiának ezt a bizonyos ágát magas szinten űzze” – fejtette ki a pszichoterapeuta.

Hozzátette, hogy az „életre nevelés” akár lehetne egy jó megközelítés is, mert abban még több lehetőség rejlik, hogy jól fejleszthessék a fiatalokat.

Viszont ha ennek szerves részeként kezelik a szexualitást, ahhoz már szakképzett oktató szükséges. Az ezzel járó buktatókat nagyon könnyű lenne kivédeni azzal, hogy ha összeállna egy tanmenet és egy oktatókönyv, amelyből tudna meríteni adott esetben a nem szakképzett oktató is, és így nem vagy kevésbé adna át oda nem illő vagy téves információkat.

A szakember arra is rávilágított, hogy rengeteg téves információ kering a szexualitással kapcsolatban. „Például a Google nagyon sok helytelen információt ad, a szülőkkel való biztonságos beszélgetésre meg nagyon ritkán van alkalom. És a szülő sem tudhatja ezeket az információkat, ha őt sem tanították meg annak idején. Ezért nem szabad ujjal mutogatni a szülőkre sem – magyarázta Mészáros Andrea. – Most próbáljuk valamilyen kompromisszumos helyzetből megközelíteni a szexuális nevelést az iskolában, de ott meg nincs tanmenet, és nem tudjuk, hogy ki fogja oktatni. És akkor a végén ott tartunk, hogy rengeteg fiatal, aki elmúlt már 18 éves, nagyon sok téves információval éli az életét, a szerelmét és a szexualitását.”

A szexuálterapeuta leszögezte, ha még mindig azon a szinten vagyunk ebben a „szabados” világban, hogy nagyon sokaknak gondot jelent egyáltalán hangosan kimondani a hüvely vagy a pénisz szót, addig szerinte más példát nem kell mondani arra, hogy rosszul csináljuk.

Az ortodox egyház álláspontjával kapcsolatban határozottan úgy véli, hogy túl nyersen, fejlődésismeret és pszichológia nélkül tekintenek a testiségre, és nem veszik észre, hogy a tiltás nem jó módszer. „A mai rohamos fejlődéshez, amin keresztülmennek a fiatalok, valójában az illene, hogy inkább elmondjuk, hogy miért nem, és akkor sokkal több esélyünk van, hogy ne tegyék. Nem azért fogják megtenni, mert beszélünk róla, hanem azért nem teszik, mert végre értik a folyamatot, a buktatókat. Ugyanis a fiatalok nem buták, és ha értik a testiséggel járó buktatókat, sokkal jobban át fogják gondolni a tetteiket” – fejtette ki a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport