Vb-2018: a házigazda oroszokhoz hasonlóan a horvátok is büntetőkkel jutottak negyeddöntőbe

MTI 2018. július 02., 00:27 utolsó módosítás: 2018. július 02., 00:31

Horvátország 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 3-2-re legyőzte Dániát Nyizsnyij Novgorodban, így bejutott a legjobb nyolc közé az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

A sötét mezes horvátok bírták jobban a maratoni csatát Fotó: Agerpres/AP/Vassil Donev

A horvátok a nap során korábban a spanyolokat ugyancsak büntetőpárbajban legyűrő oroszokkal játszanak szombaton Szocsiban az elődöntőbe kerülésért.

Gyors gólváltással indult a mérkőzés, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet, így még négy perc sem telt el, amikor már 1-1 volt az állás. Azután lassacskán kialakult az első félidőt alapjában meghatározó játékkép: a horvátok futballoztak fölényben, többet támadtak és lőttek kapura, a szívósan védekező dánok pedig egy-egy ellenakcióval igyekeztek veszélyt teremteni.

A szünet után is hasonló volt a felállás, de a nagyon fegyelmezetten játszó dánok ekkor már többször indultak meg előre, miközben a horvátoknak nem nagyon volt elképzelésük arról, hogyan kerüljenek a dán védők mögé és távolról is csak elvétve tudtak kapura lőni.

Viszonylag eseménytelen játékkal telt el a második félidő, így hosszabbítás következett. Ebben a dánok kezdtek aktívabban, miközben továbbra is hatékonyan szűrték meg az ellenfél támadásait. A horvátok – ahogy a második félidő nagy részében – a ráadásban sem játszottak lendületesen, ha eljutottak a dán kapuig, a védők mindig létszámfölényben voltak. Mindkét szövetségi kapitány élt az új szabály adta lehetőséggel, a hosszabbításban negyedik cserével frissített.

A mérkőzés inkább a dánok elképzelése szerint alakult, stabilan védekeztek, és az idő haladtával egyre magabiztosabbá váltak, míg a horvátok csak az első félidőben diktáltak nagy tempót. A sok bizonytalansággal lezajló tizenegyespárbaj után viszont mégis ők örülhettek.

Tizenegyesek:
Eriksen lövésébe Subasic beleért, a labda a jobb kapufán csattant
Badelj a jobb oldalt vette célba, az elvetődő Schmeichel lábbal hárított
Kjaer a bal felsőbe bombázott (0-1)
Kramaric a jobb alsó sarokba passzolt (1-1)
Krohn-Dehli is (1-2)
Modric középre gurított, a labda éppen elfért az elvetődő Schmeichel lába mellett (2-2)
Schöne jobbra tartó félmagas lövését Subasic megfogta
Pivaric a jobb alsó sarok felé lőtt, de Schmeichel védett
N. Jörgensen középre célzott, Subasic lábbal védett
Rakitic a jobb alsó saroba gurította a labdát, Schmeichel a másik oldalra vetődött (3-2)

Eredmény, nyolcaddöntő:
Horvátország-Dánia 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 3-2
-----------------------------------------------------------------
Nyizsnyij Novgorod, 43 000 néző, v.: Néstor Pitana (argentin)
gólszerzők: Mandzukic (4.), illetve M. Jörgensen (1.)
sárga lap: M. Jörgenssen (115.)

Horvátország:
------------
Danijel Subasic - Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 81.) - Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic (Mateo Kovacic, 71.) - Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic (Andrej Kramaric, 97.) - Mario Mandzukic (Milan Badelj, 108.)

Dánia:
------
Kasper Schmeichel - Jonas Knudsen, Simon Kjaer, Mathias Jörgensen, Henrik Dalsgaard - Andreas Christensen (Lasse Schöne, a szünetben), Thomas Delaney (Michael Krohn-Dehli, 98.), Christian Eriksen - Yussuf Yurary Poulsen, Andreas Cornelius (Nicolai Jörgensen, 66.), Martin Braithwaite (Pione Sisto, a hosszabbítás szünetében)

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat