Töretlen lelkesedéssel zajlik az Interliga, román és magyar kölyökcsapatok közös futballbajnoksága

Közös liga. A mérkőzéseken rendszerint helyzet helyzetet követ •  Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Közös liga. A mérkőzéseken rendszerint helyzet helyzetet követ

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Tizenhét évvel ezelőtt kezdődött Interliga néven a magyar és román határ menti megyék közös labdarúgó-bajnoksága, amelyben a 8–11 éves (hivatalosan U8-as, U9-es, U10-es és U11-es korosztályba tartozó) gyerekekből álló csapatok vesznek részt. Az európai uniós támogatással életre hívott, de azóta önszerveződővé vált sorozat űrt töltött be, hiszen a legkisebbeknek a két ország egyikében sem szerveztek akkor még rendszeres bajnokságokat. Azóta Magyarországon és Romániában a 10-11 éveseknek már szerveznek országos bajnokságot, sőt az ötletet lekoppintva a román szövetség is megszervezte a saját Interligáját, bár az első román–magyar kezdeményezést még bojkottálta.

Pataky Lehel Zsolt

2024. október 18., 13:582024. október 18., 13:58

A 2024–2025-ös szezon már javában tart, hétvégenként egy-egy rendező klub ad otthont a tornarendszerű fordulóknak. Egy szabványméretű játéktéren a két kisebb korosztálynak négy, a két nagyobb korcsoportnak két kispályát alakítanak ki, ezeken zajlanak párhuzamosan a meccsek, öt-, illetve hétfős csapatokkal.

Férfias belemenések, kemény szerelések, köténycselek, bomba-, és – olykor bizony – potyagólok jelentik a sava-borsát az Interligának. Olyan a hangulat, mint egy igazi derbin, a szurkolók derékhadát, a B-középet a szülők alkotják.

„Gyere, gyere, rúgjad!”, „Mindent bele!”, „Menj rá!” – ilyen és ehhez hasonló vezényszavak hangzanak a pálya széléről magyarul és románul egyaránt.

Az Interligát a rendszeres játék igénye hívta életre, hiszen ezeknek a kölyökcsapatoknak akkor sem Romániában, sem Magyarországon nem volt rendszeres meccslehetőségük, általában a szünidőkben szervezett nyári és téli tornákon mutathatták meg élesben a gyerekek, mit is tanultak az edzéseken – mondta Szokolay Sándor főszervező, a Békéscsabai Utánpótlás-nevelő FC (volt Szokolay Focisuli) ügyvezetője.

Idézet
A gyerekeknek próbáltunk versenyzési lehetőséget biztosítani, főleg a legkisebbeknek. Akkor még a Bozsik-program sem nagyon működött, és mi előtte szerbiai és romániai csapatokkal rendszeresen szerveztünk tornákat. Amikor megnyílt ez a pályázati lehetőség, belevágtunk Mészár Sándorral, és Arad, Temes, Bihar megyei csapatokkal kezdtük. Tőlünk főleg Békés és Csongrád megyei csapatok vesznek részt, a nagyobb klubok mind szerepelnek, de vannak debreceni csapatok is” – nyilatkozta a Krónikának Szokolay Sándor.

16 klub 64 csapatával indult az Interliga, amelyik idén a 17. kiírásához érkezett. A mezőny olykor változik, egy-egy korosztályban kevesebb vagy több csapat áll rajthoz, attól függően, hogy az időközben beindított hazai bajnokságnak milyen a meccsnaptára.

Bevetésre várva •  Fotó: Pataky Lehel Zsolt Galéria

Bevetésre várva

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Mészár Sándor sportmenedzser, az Aradi Atletico utánpótlásközpont alapítója, az élvonalbeli UTA labdarúgóklub vezetője is felidézte, hogy az Interliga előtt saját szervezésű tornákon tudtak csak szerepelni a futballistapalánták.

Idézet
Rengeteg nemzetközi tornát szerveztünk, az Atletico és a Békéscsabai UFC is, és szinte minden döntőt egymás ellen vívtunk. Akkor jött az ötlet, hogy a legkisebb négy korosztálynak alapítsunk egy közös bajnokságot. Az első évben az Európai Unió százezer euróval támogatta a kezdeményezést. Annyira sikeres volt, hogy a következő szezonban minden klub vállalta, hogy saját költségen játszunk tovább. A harmadik kiírásra ismét kaptunk támogatást, de azóta mindenki fizeti a maga részét, tehát ez a projekt igazán elérte a célját. Az unió modellként kezeli és továbbra is figyelemmel követi” – mondta a Krónikának Mészár Sándor.

Szokolay Sándor ezt azzal egészítette ki, hogy az Interliga mintáját később átvették a magyar–osztrák és a magyar–szlovák határ menti megyék is, de más hozadéka is volt a közös bajnokságnak.

„Szerveztünk focitáborokat is, nálunk jártak a romániai csapatok, a magyarországiak pedig odaát, hogy a gyerekek megismerjék egymást. Eleinte volt egy ellenállás, nem nagyon szerettek a csapatok Romániába járni, de nagyon hamar kisimultak a dolgok… Gondolom, erre találták ki ezeket a határon átnyúló pályázatokat” – vélte.

Minden labdáért meg kell küzdeni •  Fotó: Pataky Lehel Zsolt Galéria

Minden labdáért meg kell küzdeni

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Kezdetben nem csak az edzők vagy a szülők idegenkedtek, Mészár Sándor szerint onnan gördítettek akadályt a projekt elé, ahonnan nem is várták volna: a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) bojkottálta az első rendezvényt, ami Aradon és Temesváron zajlott, megtiltva a megyei szövetségeknek, hogy bírókat küldjenek, mondván, megengedhetetlen, hogy két ország közötti bajnokságot szervezzen valaki.

Idézet
Aztán következett az első Hagi-kupa Konstancán, amelyen a Hagi Akadémia és az összes bukaresti ismert klub gyerekcsapatai részt vettek, de a döntőt az Atletico és a Temesvári Sportiskola játszotta, amelyek már egy éve az Interligában szerepeltek. Tehát már akkor kiütközött a különbség, hogy mit jelent a csapatoknak a nemzetközi szereplés, a rendszeres játéklehetőség” – fogalmazott a sportvezető.

Utóbb a román szövetség lemásolta a bajnoki rendszert, még az elnevezésen sem változtatott, amikor elindította a romániai Interligát, négy-négy szomszédos megye csapatai között, ugyanezeknek a korosztályoknak.

Az Interliga a nagybetűs futball előszobája, a közel két évtized alatt rengeteg élvonalbeli játékost adtak a román és a magyar labdarúgásnak ezek a kölyökcsapatok.

„Nagyon sok tehetséges korosztályunk volt, annyi NB I-es játékos került ki innen, hogy nem győzzük nyilvántartani” – jegyezte meg Szokolay Sándor. Mészár Sándor szerint egy teljes nagypályás csapatot ki lehetne állítani azokból az Atletico-nevelésű játékosokból, akik annak idején a román–magyar kölyökbajnokságban rúgták a bőrt: a román válogatott szélsője, Dennis Man, a bukaresti FCSB csatára, David Miculescu, a jelenleg listavezető Kolozsvári Universitatea középpályása, Răzvan Oaidă vagy az egészségügyi okokból már visszavonult George Țucudean is az Interligában pallérozódott.

Mészár Sándor szerint a gyerekeknek hasznukra válik az interligás szereplés minden téren •  Fotó: Pataky Lehel Zsolt Galéria

Mészár Sándor szerint a gyerekeknek hasznukra válik az interligás szereplés minden téren

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Igazodva a nemzetközi irányvonalhoz, az Interliga egyik korosztályában sem hirdetnek győztest. Mészár Sándor szerint ugyanakkor a gyereknek a futballon kívül a személyiségfejlődésükre is jó hatással van, felelősségtudatra neveli őket. Az UEFA irányelve – mondta –, hogy ne legyenek eredménycentrikusak ezek a tornák, úgyhogy, bár írják az eredményeket, nem állítanak fel rangsort.

Idézet
A szezon végén mindenki oklevelet kap, az örömfoci a lényeg. A gyerekek megtanulják, hogy hétvégén meccs van, be kell csomagolni, fel kell készülni, útlevélre kell vigyázni, tehát sok mindenben segíti őket, s mire igazi tétmeccsük lesz, addigra három éve több tucat nemzetközi mérkőzéssel a lábukban állnak ki a pályára” – vélte.

Ennek kapcsán Szokolay Sándor is megfogalmazta a véleményét a két ország utánpótlásképzéséről.

Idézet
Nálunk nem számít az eredmény, a játék a fontos és a gyerekek egyéni fejlődése, míg úgy érzem, a romániai csapatok az eredményesség alapján ítélnek. Amúgy a szülőknek itt is az a fontos, de ez rossz beidegződés” – vélte.

Szokolay szerint 14 éves kor alatt azért nem vezetnek táblázatokat, mert nem az a fontos, hogy mi volt a hétvégén a meccs eredménye, hanem az, milyen játékossá válik a gyerek, ha majd bekopog a felnőtt csapat ajtaján, mit tud a labdarúgásról.

A jövő nagy futballistái •  Fotó: Pataky Lehel Zsolt Galéria

A jövő nagy futballistái

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Cserneczky Árpád testnevelőtanár, az Atletico U9-es és U10- csapatának edzője szerint nagyon hasznos a gyerekek fejlődése szempontjából az Interliga, mert erősebb csapatokkal játszanak, mint a hazai mezőnyben.

„Tudunk tanulni ezekből a nagyobb intenzitású meccsekből” – fogalmazta meg. A két ország utánpótlásképzését összehasonlítva úgy fogalmazott: „Nem tudom megmondani, hogy edzéseken mit gyakorolnak a magyarországi csapatok, de a meccsek alapján úgy látom, hogy ők is a modern futballt próbálják játszani, a kombinatív játékot, ahogy mi is. Az ő előnyük, hogy mindenhol, ahová megyünk, főleg Békés megyében, nagyon jó körülmények fogadnak, ez nagyban segíti a felkészülésüket. Egy-egy ilyen helyszínen nagyméretű füves és műfüves pályák, fedett pályák vannak” – ecsetelte.

Az edző szerint a szülők partnerek az Interliga-szereplésben, és várják ezeket a fordulókat.

„Minden ilyen mini kirándulás segíti a csapat összekovácsolódást. Busszal megyünk, a szülők külön jönnek, de ott a helyszínen erősödik a kohézió” – mondta Cserneczky Árpád.

A pálya széléről szurkolhatnak a szülők •  Fotó: Pataky Lehel Zsolt Galéria

A pálya széléről szurkolhatnak a szülők

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az aradi Tóth Csaba fia az Atletico csapatában játszik. Szülőként úgy látja, hogy jó dolog az Interliga, több játéklehetőséget biztosít a gyerekeknek. „Emellett persze belelátnak egy másféle elvek alapján szerveződő utánpótlás-nevelésbe, ami nem csak a gyerekek és edzők, de a szülők számára is hasznos lehet” – fogalmazott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. október 17., csütörtök

Lipă a pénzdíjbotrányról: mégis ki hiszi, hogy 160 ezer eurót kap egy könyvelőnő?

Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség elnöke csütörtökön kijelentette, nem hiszi, hogy bárki is azt képzelheti, hogy a román evezősszövetség (FRC) könyvelője 160 000 eurós pénzdíjban részesülhet.

Lipă a pénzdíjbotrányról: mégis ki hiszi, hogy 160 ezer eurót kap egy könyvelőnő?
2024. október 17., csütörtök

Megbüntették Romániát magyargyalázás miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) etikai és fegyelmi bizottsága szerint két szabálysértés is történt a szeptember 9-én Bukarestben megrendezett román-litván Nemzetek Ligája-mérkőzésen, ezért az UEFA megbüntette a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF).

Megbüntették Romániát magyargyalázás miatt
Megbüntették Romániát magyargyalázás miatt
2024. október 17., csütörtök

Megbüntették Romániát magyargyalázás miatt

2024. október 17., csütörtök

Botrányos olimpiai jutalmazás: a kormányfő magyarázatot vár

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön bejelentette, a nap folyamán tárgyalni fog az Országos Sportügynökség elnökével, Elisabeta Lipával a párizsi olimpián érmet nyert sportolók és a szövetségi alkalmazottak jutalmazására vonatkozó szabályokról.

Botrányos olimpiai jutalmazás: a kormányfő magyarázatot vár
2024. október 16., szerda

Novák Eduárd: az olimpiai bajnok román úszó kisebb pénzjutalmat kapott, mint az evezős szövetség főtitkára és főkönyvelője

Sajátos díjazási szemléletre hívta fel a figyelmet a román sportéletben Novák Károly Eduárd: David Popovici úszó, aki aranyérmet nyert az idei párizsi olimpián, kisebb pénzdíjat kapott, mint az amúgy két aranyat szállító evezős szövetség két hivatalnoka.

Novák Eduárd: az olimpiai bajnok román úszó kisebb pénzjutalmat kapott, mint az evezős szövetség főtitkára és főkönyvelője
2024. október 15., kedd

Vízilabda BL: a Nagyvárad simán kikapott, a Ferencváros könnyedén verte szerb ellenfelét

Elveszítette második mérkőzését a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája csoportkörében, alulmaradva szerb ellenfelével szemben. A címvédő Ferencváros könnyedén verte ugyancsak délszláv ellenfelét.

Vízilabda BL: a Nagyvárad simán kikapott, a Ferencváros könnyedén verte szerb ellenfelét
2024. október 15., kedd

Rossi: fontos a vb-selejtező szempontjából a Nemzetek Ligája élvonalában maradásra esélyt adó boszniai győzelem

Marco Rossi szövetségi kapitány kifejezetten fontosnak nevezte a bosnyákok vendégeként hétfőn este elért 2-0-s sikert, mert így a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte esélyét, hogy a Nemzetek Ligájában az élvonalban maradjon.

Rossi: fontos a vb-selejtező szempontjából a Nemzetek Ligája élvonalában maradásra esélyt adó boszniai győzelem
2024. október 14., hétfő

Szoboszlai bal-jobb: a második helyért harcolnak a Boszniában győztes magyarok

Magyarország labdarúgó-válogatottja Szoboszlai Dominik góljaival 2-0-ra nyert hétfő este Bosznia-Hercegovinában, így szinte biztos, hogy nem zár csoportutolsóként a Nemzetek Ligája elitjében, sőt a második helyért harcolhat.

Szoboszlai bal-jobb: a második helyért harcolnak a Boszniában győztes magyarok
2024. október 14., hétfő

Erőszakra buzdító, rasszista és szexista „ajándékkal” lepte meg a Kolozsvári U az elsőéves egyetemistákat

Erőszakra buzdító, rasszista és szexista soroktól hemzsegő szurkolói rigmusokat felsorakoztató brosúrával lepte meg a Kolozsvári U labdarúgócsapata a város elsőéves egyetemi hallgatóit.

Erőszakra buzdító, rasszista és szexista „ajándékkal” lepte meg a Kolozsvári U az elsőéves egyetemistákat
2024. október 13., vasárnap

Sorsdöntő meccs vár a magyarokra Boszniában

A hollandok elleni bravúros pontszerzésnek köszönhetően a magyar labdarúgó-válogatott várja kedvezőbb helyzetből a bennmaradás szempontjából sorsdöntő hétfői boszniai mérkőzést a Nemzetek Ligája élvonalának negyedik fordulójában.

Sorsdöntő meccs vár a magyarokra Boszniában
Sorsdöntő meccs vár a magyarokra Boszniában
2024. október 13., vasárnap

Sorsdöntő meccs vár a magyarokra Boszniában

2024. október 12., szombat

Magyar–holland: Rossi bravúros eredményt, Koeman igazságos döntetlent emleget

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint bravúros eredmény az 1-1-es döntetlen a holland csapat ellen, mégis érez némi csalódottságot, mert az ellenfél emberhátrányban tudott egyenlíteni a magyar labdarúgó-válogatott ellen a Nemzetek Ligájában.

Magyar–holland: Rossi bravúros eredményt, Koeman igazságos döntetlent emleget