Kettős magyar siker a Glasgow-ban zajló multisport úszó Európa-bajnokságon

MTI 2018. augusztus 05., 22:10 utolsó módosítás: 2018. augusztus 05., 22:11

Milák Kristóf arany-, Kenderesi Tamás pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón vasárnap a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyein, melyen Németh Nándor 100 gyorson hatodik lett.

Milák Kristóf, a friss Eb-aranyérmes úszó Fotó: MTI

A 18 éves Milák 1:52.79, a 21 esztendős, olimpiai harmadik Kenderesi 1:54.36 perces idővel csapott célba. Milák a magyar úszóválogatott első aranyát nyerte Glasgow-ban, ahol az eddigi egyetlen magyar érmet szombaton Késely Ajna szerezte, aki 800 méter gyorson végzett a második helyen. Az elődöntőből a fináléba Kenderesi került a legjobb, Milák a második idővel, igaz, az előfutamban mindketten gyorsabban úsztak, amire szükségük is volt, mivel a négy magyar induló közül – a szabályok szerint – csak kettő juthatott tovább az elődöntőbe.

A döntőben a rajt után Milák a várakozásoknak megfelelően az élre állt és óriási iramot diktált, s féltávnál már másfél másodperc volt az előnye.

Az utolsó ötvenre fordulva nem volt kérdés a győzelme, csak az Európa-csúccsal harcolt, de végül kilenc századdal elmaradt attól. Mindeközben Kenderesi a tőle megszokott kiváló hajrával lett második.

Milák a verseny után hangsúlyozta, túlságosan is szerette volna megdönteni Cseh László 2008-as Európa-csúcsát (1:52.70), ezért a végére nem maradt már ereje. „Túl gyorsan kezdtem, ezért nem sikerült a második száz, az utolsó ötven pedig már csípett... A kétszáz pillangó előtt mindig izgulok, hiszen ez a fő számom, ahol a legjobban akarok úszni” – mondta a bajnok. „Jó időt úsztam, végre valami más színű érem. Nagyjából erre az eredményre számítottam, elégedett vagyok. Mostantól a jövő évi világbajnokságra készülök” – mondta Kenderesi.

A nap másik magyar érdekeltségű döntőjében Németh Nándor 100 méter gyorson a hatodik helyen végzett. A 18 éves versenyző 48.55 másodperces idővel csapott célba. Plagányi Zsolt tanítványa jól rajtolt, óriási lendülettel kezdett, majd harmadiknak fordult, az utolsó tíz méteren azonban az esélyesebb riválisok lehajrázták.

Az elődöntőben érdekelt magyarok közül Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána egyaránt 200 méter pillangón harcolta ki a fináléba kerülést. Kapás egyéni legjobbjától (2:07.54) mindössze 21 századdal elmaradva 2:07.75 perces idővel csapott célba. A két évvel ezelőtt ezüstérmes Szilágyi pedig 2:08.70-es idővel zárt. Férfi 200 méter mellen Horváth Dávid 2:10.70 perces egyéni csúccsal a 11. helyen végzett. A kisebb könyöksérüléssel küszködő Bohus Richárd 100 méter háton javított délelőtti idején, ám nem tudott döntőbe jutni, 54.58 másodperccel a tizedik helyet szerezte meg. Az elődöntősök közül utolsóként Verrasztó Dávid ugrott vízbe 200 méter vegyesen: a 400 méteren címvédő magyar úszó a délelőtti 2:00.94 perchez képest négy századdal úszott csak jobbat, ez összesítésben a 12. helyre volt elég.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat