Visszatérni a kiindulóponthoz a lüktető-villódzó jelenben: Incze Mózes festőművész a digitális korszak festészeti lehetőségeiről

Visszatérni a kiindulóponthoz a lüktető-villódzó jelenben: Incze Mózes festőművész a digitális korszak festészeti lehetőségeiről

Incze Mózes erdélyi származású festő alkotásait az elmúlt években számos díjjal és alkotói ösztöndíjjal értékelték

Fotó: Facebook/Incze Mózes

Az elmúlt évtizedekben nemzetközi elismertségre tett szert Incze Mózes erdővidéki származású, jelenleg Magyarországon élő festőművész, akinek alkotásai szeptember végéig tekinthetők meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. Incze Mózes alkotói pályájának lépcsőfokairól és a digitális korszakba ágyazott festészet szerepéről beszélt a Krónikának.

Oláh Eszter

2022. augusztus 28., 19:152022. augusztus 28., 19:15

2022. augusztus 28., 19:362022. augusztus 28., 19:36

– Erdővidéken, Baróton született 1975-ben, a képzőművészet iránti érzékenysége viszonylag korán megmutatkozott. Milyen hangulatokat őriz ebből a korszakból, festőként vissza szokott nyúlni a gyerekkor élményanyagához?

– A szüleim mesélték, hogy már kisgyerekként arra kértem őket, rajzoljanak nekem mindenfélét. Az a „mágikus” gesztus, hogy az ember nyomot hagy a papíron, és megelevenedik egy világ, már egészen apró koromtól vonzott, és azóta is szinte megállás nélkül firkálok. Mindegy volt, hogy egy újságlap széle vagy bármilyen más felület – ami nem feltétlenül rajzolásra volt rendelve –, én megtöltöttem a képzeletem figuráival. Negyedik osztályos korom körül tűntem fel először egy rajztanárnak egy rajzversenyen, aki aztán szólt a szüleimnek, hogy érdemes valamit kezdeni a gyerkőccel. Ekkor dőlt el az is, hogy felvételizni fogok a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum képzőművészet szakára. A gyerekkorom alaphangulatát különben egy olyan világrendszer adta meg, amely mindkét irányból – anyai és apai ágról is – tönkretette a családomat: nagygazdálkodókból lettek a semmi szélén álló, gyári munkások. Ugyanakkor ami eltűnt anyagi szinten, az nem feltétlenül történt meg a szellemiekben: volt egy „csak azért is” attitűd bennük. A kommunizmus gyakorlatilag megállt a kertkapunál, és azon belül az a világrend működött, amely előtte is éltette a közösséget. Ez a mentalitás – amely nagy adag határozottsággal és kitartással is jár – végigkísért az eddigi utamon. Ha voltak is holtpontok menet közben, a „menni kell”-alapélmény szinte döccenő nélkül segített átugrani a nehéz helyzeteken.

Galéria

Fotó: Facebook/Incze Mózes

– 1986-tól a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumba járt iskolába, 1994-ben festészet szakon érettségizett. Mit adott az ott töltött nyolc év?

– Ötödik osztályos gyerekként kerültem Marosvásárhelyre. Apró növésű emberke voltam, akinek az iskolatáska szélesebb volt a vállánál: lehet, hogy kezdetben nagy volt a kurázsi, de aztán jött az albérletekhez és a kollégiumi élethez kapcsolódó, romantikus túlélősdi is. Jó évek voltak, mindenképp szerencsés helyzet, hogy abban a klasszikus képzésben, ami akkor lehetőségként adott volt, részt tudtam venni. Akkoriban nem minden nagyvárosban volt művészeti iskola, így tulajdonképpen Erdély-szinten válogatták ki azt a tíz-tizenkét gyereket, akit felvettek. Az ott szerzett tudás elég volt arra, hogy az ember megtanuljon vizuális értelemben beszélni. Ennek a képzettségnek a híján sokkal nehezebb megtalálni a kifejezőeszközöket ahhoz, ami az emberben munkál. Ennek a tanulási lehetőségnek később már nincs pótlási módja: vagy tudunk finoman nyúlni az anyaghoz, vagy nem. A filozófia, az egó és a különböző művészeti küldetések nem tudnak hiánypótlóként működni.

Galéria

Fotó: Facebook/Incze Mózes

– 2000-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezett diplomát, Budapesten. Nagy lépés lehetett ez a korábban jól ismert, zárt világhoz képest.

– Inkább az értelmezésben kellett megugrani bizonyos szinteket, mert alapkészségként már elég kiművelt fegyvertáram volt. Olyan ez, mint amikor a meglévő tudás egyfajta szorzótényezőként a következő lépcsőfokokhoz adódik.

Idézet
A festésnek és a képekben való gondolkodásnak az öröme vitt mindig tovább, hiszen egyszer csak kiderül, hogy az ember nem várhatja a végtelenségig a további igeneket és nemeket, hanem saját magának kell kikapirgálnia a vásznon a válaszokat.

Persze ugyanúgy beépültek a hatások, amik értek, de ez már nem egy lineáris mester-diák viszony volt: ha látok egy jó El Greco-képet, pillanatnyilag ő a mesterem. Így van ez manapság is, ha valamilyen értelemben megható élmény ér – legyen az pozitív vagy negatív –, katalizátorként működik, és bizonyos szinten beépül a képbe is.

– Ezzel egyúttal megválaszolta, hogy van-e technika, irányzat vagy hatás, ami inspirálja és formálja alkotásai látványvilágát? Gondolom, ez mindig alakul, és bármi lehet az.

– Igen, nagyjából bármi, de mindig szerettem lapozgatni az ismeretterjesztő irodalmat. Érdekes világot élünk ezekkel a kvantumfizikai valóság-megkérdőjelezésekkel, amelyek néha képbe is átfordíthatók.

Galéria

Fotó: Facebook/Incze Mózes

– Mi jelentett lényeges fordulópontot alkotói pályája során? Mikor kezdett körvonalazódni az egyéni stílus, a felismerhető jegyek, amelyek visszaköszönnek az alkotásain?

– Már egyetemistaként megfogalmaztam, hogy az önkeresés abszurdum: ha én azonos vagyok magammal, nem kell keresnem semmit, csak meg kell próbálnom jól csinálni azt, amivel éppen foglalkozom. Miután emberi lényként csak részlegesen vagyok jó bármiben – hiszen az abszolútum nem humán kategória –, úgyis elrontom a magam módján, és ettől lesz egyedi.

Idézet
Ezért mind a gondolkodásomban, mind pedig a képi megfogalmazásomban van egy személyiséglenyomat, amit ha az ember őszintén művel, máris kész, amit egyedi hangvételként szoktak körülírni.

Nagy forradalom nem volt az alakulástörténetemben, de 2003–2004 tájékán volt egy időszak, amikor visszalapoztam régebbi munkáimat, és rájöttem, hogy ezek erősen absztraháltak már. Számomra tartalmazták a narrációt, de kiderült, hogy kívülről ez nem érződik. Így a kép mint kommunikációs eszköz értelmét vesztette. Ekkor volt egy erős hátraarc, és hirtelen olyan látványalapon megfogható dolgok lettek a tisztázás eszközei, mint a tájkép, a csendélet vagy a portré.

Galéria

A Kibontó című festmény

Fotó: Facebook/Incze Mózes

– Hogyan zajlik az alkotás folyamata, ahogy a gondolat képpé fejlődik?

– Nem szoktam vázlatokat készíteni, ha változtatok is az alapgondolaton, az nagyjából ugyanazon a vásznon történik, úgyhogy „röntgen alatt” sok kezű, sok fejű figuráim lennének láthatók. Ahhoz, hogy egy kép megszülessen, sokszor elég annyi, hogy egy adott felületen nem sok minden fér el anélkül, hogy zavarni ne kezdenék egymást a részek. A társított gondolatok és képi lehetőségek ezért lemaradnak, amiknek ha új vásznat adok, máris megvan az újabb kép – és ez végtelen láncként folytatható. Másrészt ha az ember nyitott szemmel és lélekkel létezik, olyan jelenségek érik utol a sokszor triviálisnak tűnő hétköznapokból, amelyek kiterjeszthetők arra a szintre, ahol érdemes velük foglalkozni. Így méltóságot kap a legapróbb részlet is. Reménytelen, hogy a végére érjek, de legalább belekóstolok a folyamatba.

– Az elmúlt két évtized során számos díjat, fődíjat és alkotói ösztöndíjat gyűjtött be. Melyek azok, amelyek útjelzők és meghatározó visszaigazolások Önre, mint alkotóra nézve?

– Az ösztöndíjak fontosságát nem kell taglalni, hiszen ha van hátszél, könnyebb vitorlázni. Fejedelmi állapot, ha az ember egy alkotói munkára szóló támogatást megkap: sok gondot levesz a válláról. A díjak nem feltétlenül számomra bírnak értékkel, sokkal inkább azért, mert kategorizálják az értékeket, és ha alkotói meg befogadói oldalról is működik egy összefüggő értékrend, hosszú távon könnyebb lesz kiteljesíteni egy-egy gondolatot. Szép dolog „csak azért is” és bármi ellenében megvalósítani ügyeket, viszont megtöbbszörözi az energiákat, ha többen gondolkodnak egy fele, és lerövidülnek a keresési bolyongások.

Galéria

Fotó: Facebook/Incze Mózes

– Hová helyezhető a festészet egy erősen digitalizált korszakban?

– Itt vagyunk a 21. században, és sok ember még mindig azzal tölti az idejét, hogy egy fehér felületen kapirgál színekkel és vonalakkal, miközben a pörgő-mozgó képek világa vesz körül, ahol akció és reakció szinte azonnal történik. Jogosan kérdezhetnénk, mi köze ehhez annak, hogy napok, sokszor hetek alatt hozok létre felületeket, amelyek a következő öt vagy akár ötven évben is ugyanolyanok lesznek?

Idézet
Az állókép sajátossága ebben a lüktető-villódzó jelenben, hogy lehetőséget ad visszatérni ahhoz az önmagunkhoz, amelyet kiindulópontnak tartunk. Ettől számítva minden, ami mozgalmas, már a belső utazás része, a különböző képi asszociációk és megélések tere, amelyek egy-egy festmény alapján jönnek működésbe.

Ezek azonban már a néző saját, belső történetei, amelyek különféleképpen fejeződnek be. Ez a lehetőség a megállásra másfajta felismeréseket szül, mint az elénk tárt, színes mozgóképáradat.

Galéria

A Prológus című festmény

Fotó: Facebook/Incze Mózes

Galéria

Fotó: Facebook/Incze Mózes

Galéria

A Valahol máshol című festmény

Fotó: Facebook/Incze Mózes

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja