Bábszínészből gyermekkönyv-illusztrátor: digitális programokkal is „érzelmeket rajzol” a marosvásárhelyi Szucher Ágnes

Bábszínészből gyermekkönyv-illusztrátor: digitális programokkal is „érzelmeket rajzol” a marosvásárhelyi Szucher Ágnes

Szucher Ágnes illusztrációi újabban a Szivárvány folyóiratban is megtalálhatók

Fotó: Facebook/Szucher Ágnes

Szucher Ágnes bábszínészként kezdte szakmai pályafutását, majd egy váratlan eseménynek köszönhetően pályát váltott, és gyerekkönyv-illusztrálásba kezdett. Rajzait azóta több külföldi meséskönyvben, a Koinónia Kiadó két kötetében, illetve a Szivárvány és a Napsugár folyóiratok lapjain is megtalálhatjuk.

Oláh Eszter

2022. március 07., 08:142022. március 07., 08:14

2022. március 07., 11:492022. március 07., 11:49

A marosvásárhelyi Szucher Ágnes a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának színművészet szakán végezte tanulmányait, majd a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház színészeként dolgozott,

amikor a Filmtett Egyesület nyári alkotótábora fordulatot hozott addigi szakmai életébe.

Mint mesélte, a táborba ugyan különösebb háttértudás nélkül jelentkezett, úgy vélte, lehet némi átfedés a bábszínészet és az animáció közt: a munkái pedig őt igazolják.

A táborban nyílt lehetősége első alkalommal kipróbálni az animációkészítéshez használt digitális rajztáblát, amelyet olyannyira megszeretett, hogy mai napig egy hasonló eszközön kelti életre meseszerű figuráit. Megválva addigi munkahelyétől, a bábszínész hamarosan egyre mélyebben beleásta magát a digitális rajzok világába,

oktatóvideókat böngészve és a témában jártas ismerősöktől sajátítva el a Photoshop és különböző grafikusprogramok használatát.

Főállású illusztrátor: népmesék, állatmesék

Bár az első hónapokban kevés megrendelése volt, és azokat is alulfizették, a befektetett munka hamarosan megtérült. Mint mondta, a pályaváltást követően rövidesen az illusztrálás lett a főállása:

kezdetben logókat készített, majd összeállított egy saját portfóliót, mert eldöntötte, szívesebben illusztrálna könyveket.

Az első gyermekkönyv-illusztrálási megrendelései a különféle testhelyzetekben megrajzolt karakterek és állatok alapján érkeztek, amelyeket egy online munkakereső platformra töltött fel. Rajzaira külföldön is van kereslet, az elindulás óta több állatmeséskönyvet és népmesét is illusztrált már, jelenleg is egy walesi mesekönyv látványvilágán dolgozik.

Idézet
Nagyon érdekelnek a figurák: a karakterek rajzolásakor mindig arra törekszem, hogy azok élesen és érthetően tükrözzék az érzelmeket, amelyeket a narrációból kihallok.

Figyelek továbbá arra is, hogy a karakterek pózaival és arckifejezéseivel hozzáadjak valamit a történethez, tudatosan törekszem arra, hogy az illusztrációim ne csak díszítőelemek legyenek, hanem azt is elmeséljék, amit az író vagy a költő nem vetett papírra” – osztotta meg.

Jókor lenni jó helyen

Mint mondta, a pandémia alatt – unalmukban vagy régen dédelgetett álmok megvalósításaként – sokan kezdtek gyermekkönyvírásba. A lezárások által hirtelen mindenkinek több ideje lett, ezzel együtt pedig az illusztrátorok iránti igény is érzékelhetően megnövekedett.

Az alkotói kísérletezés mellett Szucher Ágnes a piaci igény feltérképezésére is szánt időt. Tapasztalata szerint ma már rengeteg szerzői kiadó keres gyermekkönyv-illusztrátort, így megrendelésből nincs hiány, az alkotónak csupán meg kell találnia a megfelelő platformokat, és elég türelmesnek kell lennie ahhoz, hogy több helyre is elküldje jelentkezését.

Szucher Ágnes eleinte csak külföldi megrendelőknek dolgozott, mostanra azonban a kolozsvári Koinónia kiadó gondozásában megjelent könyvekhez is rajzol.

Ferenczy Noémi Egy közülünk és Cseh Katalin Tanerőtlen című köteteihez is ő készített illusztrációt. „A portfólióm az online felületen talált munkákkal kezdett igazán bővülni, egy idő után azonban magyar kiadókkal is szerettem volna dolgozni, így volt, akinek e-mailt írtam, és volt olyan, ahová egyszerűen csak bekopogtam, megmutatva addigi munkáimat” – mesélte a szabadúszó illusztrátor.

Galéria

Fotó: Facebook/Szucher Ágnes

„Szerelemprojektként” istennőket rajzol

Hasonlóan bátor lépésnek köszönhetően Szucher Ágnes rajzai ma már a Szivárvány és a Napsugár folyóiratoknak szövegei mellett is megtalálhatók. A szabadúszó alkotónak állandó munkái mellett egy saját kezdeményezésű projektre is futja idejéből, amely keretében különböző kultúrkörök istennőit eleveníti meg.

Mint mondta, ez a műfaj teljesen eltér a gyerekkönyv-illusztrálástól, hiszen itt ő gyűjti össze a rajzok alapanyagául szolgáló szövegeket, amelyeket általában különböző legendákból, mítoszokból és tanulmányokból kölcsönöz.

Elmondása szerint az istennőket ábrázoló rajzai kevésbé játékosak és színesek, visszafogottságuk inkább a felnőtteket szólítják meg, a folklorisztikus elemekkel tűzdelt alkotások azonban a meseillusztrációkhoz hasonló, varázslatos világokat idéznek meg.

Galéria

A skandináv mitológia istennőit eleveníti meg rajzaiban a szabadúszó illusztrátor

Fotó: Facebook/Szucher Ágnes

Hozzátette, a két, egymástól látszólag távol álló stílus nagyon jól megfér egymás mellett, amelyekben alkotóként teljes mértékben kiélheti szerteágazó érdeklődését. Újabban a rajzai nyomatával ellátott tárgyakat is készít,

amelyeket a kolozsvári Blaze dizájnboltban igyekszik megismertetni a helyi érdeklődőkkel.

Galéria

Szucher Ágnes bábszínész szakon végezte tanulmányait, jelenleg főállású illusztrátor

Fotó: Facebook/Szucher Ágnes

Vásárok helyett inkább az online platformokon népszerűsíti és értékesíti munkáit, ám nem szeretné, ha a bevétele kizárólag a közösségi oldalakon való jelenléttől függne, ez ugyanis komoly idő- és energiabefektetést igényel, amire neki nem mindig van türelme és kapacitása.

Szükség lenne az erdélyi kézművesek gyűjtőhonlapjára

Szabadúszó illusztrátorként kifejezetten hiányol egy olyan erdélyi, vagy akár országos szintű gyűjtőoldalt, amely kategóriánként szedi csokorba a kézműveseket, dizájnereket, illusztrátorokat és animátorokat.

Meglátása szerint ugyanis a Facebook-csoportokban való termékmegosztás egyrészt amatőr, másrészt pedig túltelített, és nem elég fókuszált megoldás.

„Nagy szükség lenne egy weboldalra, ahol a helyi, erdélyi kézművesek kategóriánként mutatkozhatnak be, illetve egy csapatra, amely megszűri a feltöltött munkákat. Ahol nem az történik, hogy bármikor bármit közzétehetünk, mint egy Facebook-csoport esetében, hanem egy csapat kiválasztja az adott művészt képviselő legjobb alkotásokat.

Idézet
Így azok, akik egy adott munkához keresnek kivitelezőt, szabadon böngészhetnek a megszűrt tartalmak közt, anélkül hogy elvesznének a közösségi oldalakra jellemző információdzsungelben”

 – világított rá Szucher Ágnes. Mint mondta, a külföldi, online munkakereső oldalak mintájára az országban is el tudna képzelni egy platformot, amely azontúl, hogy adatbázisként szolgál, a tranzakciókhoz szükséges felületet is biztosítja a megrendelő és a kivitelező közt, emellett pedig lehetővé teszi a felek közti gördülékeny és biztonságos kommunikációt.

Galéria

Rajzai nyomatait különböző, személyre szabott tárgyakon is megörökíti

Fotó: Facebook/Szucher Ágnes

A jövőbeli terveire vonatkozóan Szucher Ágnes elmondta, soha nem tervez túlságosan előre, inkább a folyamatban levő munkái befejezésére koncentrál. Az említett walesi népmesés könyv mellett,

a Salzburgi Magyar Egyesület kérésére, jelenleg egy kamaszoknak szóló, interaktív történelemkönyv illusztrálásán is dolgozik, emellett pedig a kisebb megrendelések, személyre szabott portrék és animációk elkészítése van terítéken.

Ami a „szerelemprojektet” illeti, elmondta, most már szeretne áttérni a skandináv mitológiáról a görög istennők szövevényes világába, miközben személyes weboldala véglegesítésén is lelkesen ügyködik.  

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat