Átadták Kazinczy Ferenc felújított síremlékét Széphalomban

MTI 2019. október 01., 19:37 utolsó módosítás: 2019. október 01., 19:41

Átadták Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának felújított síremlékét Széphalomban – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

Mint írják, a Nemzeti Örökség Intézete mintegy 4 millió forintból újította fel – a Bihar megyei Érsemjénben született – Kazinczy Ferenc síremlékét születésének 260 éves évfordulójára. „A Nemzeti Örökség Intézete éves felújítási tervének összeállításakor mindig figyelembe veszi a kerek évfordulókat, és idén egyértelmű volt, hogy a 260 éve született Kazinczy Ferenc Széphalomban található sírja is megújul” – idézi a közlemény Kárpáti Katalint, a NÖRI főigazgató-helyettesét.

A magyar nyelv megújításában kulcsszerepet játszó költő egykori gyümölcsöskertje helyén épült meg tíz évvel ezelőtt – a magyar nyelv egyfajta emlékhelyeként – A Magyar Nyelv Múzeuma, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tagintézménye.

Mint idézik, Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója az eseményen kiemelte: mindaz, amit ma magyar irodalomként ismerünk, Kazinczy bátorságának köszönhető, és ma az utókornak ugyanerre a bátorságra van szüksége. Hozzátette: jövő szeptemberre megújítják a Magyar Nyelv Múzeumának is otthont adó kertet. A cél a magyar nyelvnek olyan zarándokhelyet kialakítani, amely felülírja az államhatárokat és a nemzeti különbségeket. A rekonstrukció kétszázmillió forintból valósul meg.

A mintegy fél évszázadon át a magyar szellemi élet kulcsszereplőjének számító Kazinczyt Széphalomban található birtokán temették el. A jelenleg Kazinczy sírjánál látható emlékoszlop 1983-ban készült. Pál Mihály szobrászművész munkája arányaiban és formájában pontos másolata a Török Sophie által 1833-ban állíttatott emlékműnek. Török Sophie Kazinczy egyik tervét valósította meg a neki állított emlékoszloppal. A síremlék az évfordulóra mintegy 4 millió forintból újult meg – áll a közleményben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat