Harc vagy megbékélés a nyakunkon ülő varjakkal

Harc vagy megbékélés a nyakunkon ülő varjakkal

Károk és károgások. A varjúfélék a madárvilág egyik legintelligensebb csoportja, nem hiába gyűlik meg velük az ember baja

Fotó: Haáz Vince

Amit nem pusztított el az aszály, azt elpusztították a hatóságok által védett varjak – ilyen és ehhez hasonló szalagcímek jelentek meg az elmúlt hetekben az erdélyi sajtóban. A Szatmár megyei Halmi polgármestere megerősítette a Krónikának, hogy valóban nagy károkat okoznak a madarak, a gazdák pedig tehetetlenek, törvényi szabályozásra várnak. Pedig léteznek állatbarát megoldások is – tudtuk meg Veres-Szászka Judit biológustól, akit a – valójában nem védett – varjak viselkedéséről, hasznáról, problémakezelésről, együttélési lehetőségekről is faggattunk.

Simó Helga

2022. október 31., 14:262022. október 31., 14:26

Erdély számos településén problémát jelent a károkat okozó varjak jelenléte, lakott és mezőgazdasági területeken egyaránt. Így van ez Szatmár megyében is, ahol a helyi sajtó korábbi beszámolói szerint „amit nem pusztított el az aszály, azt elpusztították a hatóságok által védett varjak”.

Példaként többek között Halmit említik.

Incze Lajos, a község polgármestere a Krónikának megerősítette, hogy valóban elszaporodtak és komoly problémát jelentenek a gazdák számára a madarak, melyekkel szemben tehetetlenek. Veres-Szászka Judit biológus, a Román Madártani Egyesület munkatársa ugyanakkor lapunkkal ismertette, törvény tiltja valamennyi madárfaj zavarását a költési időszakban, tehát ilyenkor valóban tilos fellépni ellenük, ami miatt sokan azt hiszik, védett fajnak számítanak – ám ez nem így van.

Csak a kárral maradnak a gazdák

Incze Lajos, Halmi RMDSZ-es elöljárója a Krónikának kifejtette, rengeteg panasz érkezett hozzájuk a varjakkal kapcsolatban. Sok gazda jelentette, hogy az elültetett palántákat is kiszedték a földből, kilyukasztották a csepegtetős öntöző rendszereket, amely nagy kárt jelentett az aszály sújtotta időszakban.

Eközben azon kívül, hogy elriasztják őket, nincs semmi törvényes módszer velük szemben. Mikor elhajtják őket, távoznak, aztán egy idő után visszatérnek. Halmi elöljárója szerint a polgármesteri hivatal és a református templom között húzódó parkban amíg egy-két éve le nem metszették alaposan a fákat, addig nem lehetett ott közlekedni. Azóta a madarak elköltöztek oda, ahol találnak magasabb élőhelyet.

Idézet
Ilyenkor kapunk hideget is, meleget is, hogy annyira drasztikusan lemetsszük az ágakat, pedig az már első évben elkezdett visszanőni.

Innen is látszik, hogy a természet megoldja a problémáit. Jobban, mint az ember” – vélekedett a polgármester. Hangsúlyozta, hogy különösen intelligens állatokról van szó, amelyek emiatt jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban. Eközben a gazdák semmiféle kártérítést nem kapnak, ezért Incze Lajos szerint úgy látja, hogy törvénnyel kellene megoldást nyújtani erre az országos problémára.

Galéria

Osztozunk az otthonon. A varjak hangosak és odapiszkítanak, de sokat „takarítanak” is lakott területeken

Fotó: Haáz Vince

A valóságban nem védettek a varjak

A varjakra vonatkozó jelenlegi szabályozásokról, illetve a madarak viselkedéséről Veres-Szászka Judit biológust faggattuk. A Román Madártani Egyesület munkatársa elmondta, a varjak mindenevők, így a költési időszak befejeztével, főleg a vetési varjakat (Corvus frugilegus) gyakran látni a kaszálókon és szántóföldeken – innen ered mind népi, mind tudományos megnevezésük.

Viszont a le nem aratott gabona helyett sokkal szívesebben keresgélnek a tarlókon és friss szántásokon gerinctelenek és szétszóródott magvak, illetve a diófák alatt lehullott diók után. Napjainkban pedig kedvenc „terülj-terülj asztalkájuk” a nem megfelelően tárolt háztartási hulladék. A szakember szerint egyrészt az út menti fasorok kivágása, és így fészkelőhelyeik eltűnése, másrészt a könnyen hozzáférhető és bőséges táplálékforrás az, ami a lakott területek felé kényszeríti és vonzza őket.

Az általuk okozott károk nagy részét a városokban tapasztalt problémák, az általuk okozott zaj és a kolóniák környékén lehulló madárürülék teszi ki.

„Ebben az időszakban, egészen a tél végéig a számuk jelentősen megduzzad az északról hozzánk érkező állományoknak köszönhetően, így, ha hosszabb-rövidebb útra indulunk, hatalmas varjúcsapatokat figyelhetünk meg a szántóföldek környékén. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy mostanra a terményeket betakarították, így azokban akkor sem tudnának kárt tenni, ha táplálékuk jelentős hányadát tennék ki” – mutatott rá a biológus.

Aki arra is kitért, hogy ezek az állatok valójában nem védettek. A törvény a költési időszakban tiltja minden madárfaj zavarását, ám mivel a legtöbb velük kapcsolatos konfliktus akkor éleződik ki, amikor visszatérnek a városi parkokban épített kolóniáikba – és ilyenkor valóban tilos fellépni ellenük –, az emberek többségében ez úgy ülepedik le, hogy védett fajnak számítanak.

Ugyanakkor a kihalással fenyegetett fajok 2021-es európai „vörös listáján” már sérülékeny kategóriába került,

mivel – pontosan a fészkelőhelyek tönkretétele miatt – az európai állomány 30 százalékos csökkenést mutat. Az idén megjelent romániai vörös listán a faj nem veszélyeztetett besorolást kapott.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Mindenevő, túl okos takarítók

Veres-Szászka Judit arról is beszélt, hogy ha listát kellene írni ezen madarak pozitív tulajdonságairól és hasznukról, az egyik legfontosabb a takarító szerepük. Mindenevőként elfogyasztják az elhullott állatokat (többek között a számos elütött állatot is), így lehetséges fertőzésforrásokat számolnak fel, míg a településeken feltakarítják az általunk szétdobált ételmaradékokat, egészségesebbé téve környezetünket.

A szántókon és gyepeken gerincteleneket és akár pockokat is fognak, megakadályozva azok elszaporodását.

Fészkeiket többek között ritka és védett fajok (pl. kék vércse, erdei fülesbagoly) használják költésre, így ezek jelenléte szorosan kapcsolódik a varjakéhoz. Emellett a varjúfélék a madárvilág egyik legintelligensebb csoportja, fejlett szociális struktúrával rendelkeznek, így képesek játékra, eszközhasználatra, és viselkedésük megfigyelése igazán jó időtöltés lehet bárki számára.

„Sajnos pont a fejlett intelligenciájuk és remek alkalmazkodóképességük az, amely a velük való konfliktushoz vezet, de Európa számos pontján a városi biodiverzitás elfogadott részét képezik, így lehet, hogy nálunk is részben a saját alkalmazkodóképességünkön és intelligenciánkon múlik, hogy együtt tudjunk élni velük” – fejtette ki a szakember.

Állatbarát megoldás: faültetés, hulladékkezelés

A vetési varjú a hatályos törvény értelmében vadászható, viszont fő problémaként a szakember szerint nem annyira azok elszaporodásáról, mint inkább a településekre való koncentrálódásukról kell beszélni. Ez ellen pedig a legjobb megoldás egyrészt a településeken kívüli facsoportok, illetve út menti fasorok ültetése, hogy alternatívát biztosítsunk számukra a parkjaink helyett.

Másrészt, és talán ez a legfontosabb, a megfelelő hulladékkezelés.

A szemétlerakóhelyek megfelelő kialakításával és kezelésével megszüntető ezen madarak fő táplálékforrása a települések környékén, arra ösztönözve őket, hogy azoktól távolabb nézzenek élelem után.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Kolozsvár problémái

Kolozsváron a többi európai nagyvároshoz hasonlóan számos varjúkolónia található, amely a már ismert konfliktusokhoz vezet. A fő probléma itt is a pataréti szemétlerakó, amely állandó és bőséges táplálékforrást biztosít a számukra.

Az itteni városvezetés a parkok fáinak agresszív nyesésével próbálta felszámolni a nagyobb kolóniákat, arra ösztönözve ezzel a madarakat, hogy a parkok közepéből a lakónegyedek tömbházak közötti fáira költözzenek, tovább mélyítve a konfliktust a madárfaj és városlakók között.

„Vizsgálatokból, és talán saját tapasztalatból is tudjuk, hogy a jó általános közérzethez elengedhetetlen a természet közelsége. Ezért tartunk cserepes virágot és ezért fektet számos nyugat-európai és romániai nagyváros és kisebb település is minél többet zöldövezetek kialakításába.

Idézet
Azt is tudjuk, hogy egy város biodiverzitása, természeti sokszínűsége egyenesen arányos a benne lakók jó közérzetével.

Viszont azt is el kell fogadnunk, hogy ennek a sokszínűségnek részei olyan fajok is, mint a varjak, amelyek, bár hangosak, de szépek, viccesek és ugyanúgy a város lakói, mint mi magunk” – összegzett Veres-Szászka Judit biológus.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi
2024. április 10., szerda

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor

Április 10-re virradóra, tragikus körülmények között elhunyt Bíró István, a Madéfalvi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora – jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Református Egyházkerület.

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor
2024. április 10., szerda

A választási csatározások közepette a béke szigete szeretne lenni a 15. Kolozsvári Magyar Napok

Már bevett szokás, hogy Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének, a Kolozsvári Magyar Napoknak a szervezői áprilisban lerántják a leplet a legfontosabb fellépők névsoráról, a tervezett újdonságokról.

A választási csatározások közepette a béke szigete szeretne lenni a 15. Kolozsvári Magyar Napok
2024. április 10., szerda

Intim fotók nyilvánosságra hozásával zsarolta tanárnőjét egy hetedikes diák az egyik erdélyi városban

Jobb jegyeket akart, ezért megzsarolta történelemtanárnőjét egy hetedikes diák Brassóban.

Intim fotók nyilvánosságra hozásával zsarolta tanárnőjét egy hetedikes diák az egyik erdélyi városban
2024. április 10., szerda

Csak Nagyváradig jutott el a gyilkosságért elítélt magyar férfi, aki Bukarestben szökött meg a rend őrei elől

Szerdára virradóra elfogták Nagyváradon azt a férfit, aki kedden egy bukaresti orvosi rendelő előtt szökött meg egy rabszállító járműből. Egy személy felismerte őt, és hívta a 112-es segélyhívószámot.

Csak Nagyváradig jutott el a gyilkosságért elítélt magyar férfi, aki Bukarestben szökött meg a rend őrei elől