Nem kezdhető elég korán a bántalmazás megelőzése: tizenéveseknek indítottak nevelési programot

Oláh Eszter 2022. november 25., 19:01 utolsó módosítás: 2022. november 25., 19:02

Tájékoztatni kell a serdülőkorú lányokat a kapcsolatokban előforduló erőszak formáiról, következményeiről, a megelőzésről – vallja Fazakas Ildikó sepsiszentgyörgyi iskolapszichológus, aki nevelési programot indított a bántalmazással kapcsolatos tévhitek tisztázása céljából. A kezdeményezést a Kovászna megyei tanfelügyelőség is támogatja.

Nem kezdhető elég korán a bántalmazás megelőzése: tizenéveseknek indítottak nevelési programot
galéria
A fizikai erőszakhoz nem csupán az ütlegelés vagy a szabadsággal való korlátozás sorolható, ide tartozik a rúgás, a lökdösődés is Fotó: Veres Nándor

A nők bántalmazásának megelőzésére irányuló nevelési programot indított serdülőkorú lányok számára Fazakas Ildikó sepsiszentgyörgyi iskolapszichológus. A Kovászna megyei tanfelügyelőség által elfogadott projekt célja a kapcsolati erőszak mentén felmerülő kérdések és tévhitek tisztázása. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját egyébként 1981 óta november 25-én tartják.

A szakember kezdeményezését a serdülő lányokkal folytatott csoportos és egyéni munka, illetve egy korábbi prevenciós program tapasztalata hívta életre, amely során kirajzolódott, hogyan viszonyulnak a tizenévesek az erőszak különböző formáihoz.

Mint mondta, legtöbben nem látnak kivetnivalót abban, ha a barátjuk elolvassa üzeneteiket, és helyénvalónak tartják, ha be kell számolniuk arról, mikor mit csinálnak, hol tartózkodnak. Az is kiderült, hogy főként a szélsőséges fizikai vagy szexuális támadást tekintik erőszaknak, a szóbeli és lelki bántalmazást kevésbé. Az erőszak jelenségéről általában véve úgy gondolkodnak, mint ami főként felnőttekkel történhet meg.

„A serdülőkorú lányok már létesítenek kapcsolatokat, amibe sok esetben a nemi élet is belefér. A velük folytatott munka során fogalmazódott meg bennem, hogy informálni kell őket: bizonyos dolgokat tudatosítani, a tévhiteket lerombolni. Ez leginkább egy prevenciós program keretében tud megtörténni” – mutatott rá a pszichológus.

A programot, amelynek célja információhoz juttatni a serdülőkorú lányokat az erőszak formáiról, következményeiről, a Kovászna megyei tanfelügyelőség is jóváhagyta, és az idei tanévtől nevelési projektként futhat az iskolákban.

Fazakas Ildikó szeretné, ha a fiatalok arra is választ kapnának, hogyan lehet elkerülni vagy kimenekülni egy hasonló jellegű kapcsolatból, kihez fordulhatnak szükség esetén. A résztvevők ugyanakkor a pozitív és negatív érzelmekkel való megküzdést is gyakorolhatják, megtudhatják, milyen tévhitekkel szokás igazolni az erőszakos viselkedést, illetve, hogy ezért ki a felelős, mikor számít magánügynek, és mikor helyénvaló a külső beavatkozás.

„A program aktualitását jelzi az is, hogy a nők elleni bántalmazás továbbra is világszintű jelenség, a felszámolásáért folytatott cselekvési tervnek pedig okvetlenül tartalmaznia kell a megelőzést. Elengedhetetlen, hogy figyelmet fordítsunk a kamaszkori, párkapcsolati erőszakra és annak következményeire” – hangsúlyozta Fazakas Ildikó.

Kamaszkor: fókuszban a másik nem

A fiatalkori bántalmazás tematizálása előtt érdemes a kamaszkori kapcsolatok alakulását megérteni. A szakember szerint ebben a korban jellemző egyfajta átmeneti elkülönülés, amely alapján úgy tűnhet, semmibe veszik egymást, valójában viszont a kamaszok egyik fő témája a másik nem. A 13–14 éves korosztálynál kialakulnak hosszabb-rövidebb románcok, de ezek többnyire a kézfogásban és a csókban merülnek ki, céljuk pedig a tapasztalatgyűjtés, felfedezni a másik nem gondolkodásmódját.

Természetes, hogy a serdülők ingadoznak a gyerekes és a felnőttes viselkedés közt, amikor pedig komolyra fordulna a dolog, elbizonytalanodnak, és visszatérnek a gyerekes magatartáshoz”

– mutatott rá a pszichológus.

Hozzátette, az online térben való jelenlét az érzelmeket „felgyorsította”, régebb az udvarlás hetekig, akár hónapokig is elhúzódott, a virtuális térrel azonban együtt jár egyfajta sürgetettség: mindenki folyton elérhető és azonnali szerelmet, intimitást akar. Mint fogalmazott, az online világ sajátossága az is, hogy a fiatalok hirtelen mindent szeretnének tudni egymásról, ez pedig nem a bizalmon alapuló szerelem sajátossága. „A szerelem alapját az elfogadás, a közös érdeklődési terület és a közösen végzett tevékenység képezi” – emelte ki Fazakas Ildikó.

A kamaszkorban szerzett tapasztalatok kiemelt jelentőséggel bírnak a későbbi párkapcsolatok alakulásában, ezért sem mindegy, milyen élményeket szerez a serdülő az első kapcsolatai során.

A szakember szerint ezek a korai viszonyok sokkal jobban megragadnak az egyénben, az első szerelem élménye áthatóbb, viszonyítási alapként szolgálhat a későbbiekben. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a későbbi kapcsolatok sikeressége nem teljesen attól függ, hogy milyen élményekkel jöttünk ki az elsőből, minden sérülés, bántottság, még a legnehezebb kapcsolati tapasztalatok is felülírhatók, újragondolhatók.

Fotó: Pixabay.com

Az erőszak látható és rejtett formái

A fiatalok jellemzően tizenévesen élik át először a kapcsolatok örömeit és csalódásait, ilyenkor adott esetben felütheti a fejét az erőszak is. A felismerés érdekében a szakember fontosnak tartja tudatosítani, hogy az erőszaknak nem csupán a látható, fizikai formája ismert, hanem léteznek rejtett, kevésbé észrevehető megnyilvánulásai is. Mint mondta, az erőszak különböző formái öt kategóriába sorolhatók, amelyek közé a testi, a lelki, a szexuális, a gazdasági, a rejtett formában történő erőszak, illetve a különlegesebb alformák tartoznak. A fizikai erőszakhoz nem csupán az ütlegelés vagy a szabadsággal való korlátozás sorolható, ide tartozik a rúgás, a lökdösődés, a megragadás, sőt a hajtépés is. Lelki erőszaknak számít a manipulálás, a kényszerítő kontroll, a lényeges dolgok letagadása, az áldozat önbecsülésének a lerombolása, illetve a szélsőséges féltékenykedés.

A szexuális erőszakhoz sorolandó minden kényszerítő jellegű cselekvés, ami a szexuális életet érinti. Gazdasági, társadalmi erőszaknak nevezzük, amikor az illető a családtól, a rokonoktól vagy a barátoktól szigeteli el az áldozatát. A rejtett formát az olyan szóbeli, erőszakos megnyilvánulások képezik, mint a megfélemlítő üvöltözés, testi fenyítéssel, öngyilkossággal történő fenyegetés, a kritizálás, a becsmérlés és a sértegetés, de ide sorolható a beszélgetés akadályozása, aláásása is.

A különlegesebb alformák közt a szakember a „randierőszakot” emelte ki, amely az egyik fél határainak megsértésén alapul, az elkövető pedig legtöbbször a közeledés szándékának tisztázatlanságára hivatkozva igazolja tettét. Mint rámutatott, a kapcsolat korai szakaszában az elszigetelés és a lelki terror eszközei jellemzőek, ahol az áldozat a szerelem jeleként értelmezheti a kisajátító féltékenységet, és csak a kapcsolat későbbi szakaszában veszi észre, hogy az állandó figyelem elszakította a többi embertől és elgyengítette őt.

Felismerhető jelek

Azokban az esetekben, amikor a bántalmazásnak nincsenek fizikailag látható jelei, az eltávolodásról és a passzivitásról lehet felismerni, hogy esetleg gond van. A szakember szerint a serdülő viselkedésében ilyenkor drasztikus változás történik: elhanyagolhatja azokat a tevékenységeket, amelyek iránt korábban érdeklődött, érzelmileg eltávolodik, elbizonytalanodik. Esetenként megjelenhet a hazudozás, illetve hogy kényelmetlenül érinti, ha a párkapcsolatáról érdeklődnek.

Aki korábban dicsekedett a kapcsolatával, és mindent elmesélt, hirtelen elhallgat, a környezet pedig észreveheti, hogy nem szívesen beszél a barátjáról. Ezek apró jelek, de ha a környezet nyitott füllel, szemmel van jelen, észreveheti”

– tette hozzá a szakember.

Szülők számára kissé nehezebb lehet a felismerés, a kamaszkori kapcsolatok nagy része ugyanis nem vállalt, a serdülők amúgy is törekszenek a különállóságra, a pszichológus szerint azonban egy-egy telefonbeszélgetésből fel lehet ismerni a jeleket, illetve akkor is, ha a kamasz, aki korábban szívesen részt vett a családi eseményekben, hirtelen zárkózottá válik, a kisírt szemek szintén árulkodóak lehetnek.

Az erőszakos viselkedést övező tévhitek

Fazakas Ildikó elmondta, a serdülők hajlanak arra az elképzelésre, hogy a bántalmazás főleg az iskolázatlan, szegény rétegek körében történik, a tévhitet a pszichológus rendszerint hamar le is rombolja: hangsúlyozta, ez bárkivel előfordulhat, nem korhoz, iskolázottsághoz és szociális réteghez kötődő jelenség.

Meglátása szerint a szerelmes fiatal hajalmos elnézni a másik fél szélsőséges viselkedését, úgy véli, belefér a kapcsolatba a másik félen történő feszültséglevezetés, a szóbeli, sőt, akár a fizikai bántalmazás is.

„Hajlamosak olyan mondatokra, hogy „csak ideges volt”, vagy „a lányok kiprovokálják, hogy megverjék őket”, vagy „csak az ital miatt volt goromba”. Helyénvalónak tartják, hogy féltékenységből akár egy pofon is elcsattanhat” – mutatott rá a szakember.

Véleménye szerint a tabusítás, bagatellizálás azért történik, mert a szerelmes kapcsolatokat nem a realitás vezérli, így könnyen figyelmen kívül maradnak olyan tulajdonságok, amelyek esetleg nem tetszenek a partnerben. Ezenkívül a családból hozott minta is befolyásolhatja, hogy az egyén nem veszi észre a kapcsolati erőszak jeleit. „Szerepet játszhat a tehetetlenség érzése, a passzív viselkedés, az erőszakkal szembeni reakciók hiánya is, valamint az önhibáztatásra, a bűntudatra és a szégyenérzetre való hajlam, amelyek mind önértékelési problémákból fakadnak. Nagyon sok fiatal lány küzd ezzel” – hangsúlyozta.

Rövid és hosszú távú következmények

A szakember elmondta, nagyon nehéz meghatározni, mennyire potenciális áldozat egy serdülő lány, mint ahogy azt sem lehet tudni, milyen fiúba lesz szerelmes. Meglátása szerint azokban az esetekben, ahol az agresszió megjelenik valamilyen formában, de az áldozat felismeri, és ki tud lépni az adott kapcsolatból, nincs gond. A probléma ott kezdődik, amikor a serdülő a szófogadó szerepben ragad, és egyik bántalmazó kapcsolatból a másikba lép, hosszú távon pedig kialakul egy viselkedésrepertoár. Mint mondta, abban az esetben, amikor az illető találkozik a jelenséggel, de még bizonytalan, nem tud mit kezdeni a helyzettel, kezdetben megjelenhetnek az alvási zavarok, az ingerlékenység, a koncentrálási nehézségek, a döntésképtelenség, illetve a tanulmányi teljesítmény is romolhat.

Ha időben tovább húzódik, hogy valaki szabadulna, de nem tud, megjelennek a depresszió tünetei, az iskolakerülés, az agresszív, durva viselkedés, akár a szerhasználat mint feszültséglevezető szer.

„Ha így alakítom 17 évesen a kapcsolatom, majd 20, 25 és 28 évesen is, előszobája lehet annak, hogy olyan nővé cseperedjek, aki huzamosan áldozat lesz. Sokszor nehéz kilépni az elfogadhatóbbnak tűnő, enyhe formák esetében. De ha hiányzik a nemet mondás képessége, és elfogadom az enyhe, majd az egyre durvább formát, könnyen el lehet jutni addig, hogy áldozattá váljak” – nyomatékosította a pszichológus. Úgy összegzett, ezen a ponton ér össze a fiatalkori és felnőttkori bántalmazás témája, és reméli, a hasonló prevenciós programok segítenek felismerni, ha valaki nem megfelelő kapcsolatban van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport