Nehezen „szelídíthető” meg a medveprobléma: sok még az ismeretlen a nagyvadak azonnali eltávolítása körül

2021. augusztus 17., 08:21 utolsó módosítás: 2021. augusztus 17., 08:26

Egyik napról a másikra nem oldódik meg a településekre bejáró, az emberéletet és a javakat veszélyeztető medvék problémája a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter viszont bízik abban, hogy az önkormányzatok napokon belül megkötik a szerződéseket.

Nehezen „szelídíthető” meg a medveprobléma: sok még az ismeretlen a nagyvadak azonnali eltávolítása körül
galéria
Fontos lépés. A súlyos medveproblémával küszködő Tusnádfürdőn már szerződést kötöttek állatorvossal, vadásztársaságokkal Fotó: Beliczay László

Miután már hatályban van az úgynevezett medverendelet, amely lehetővé teszi a veszélyes medvék eltávolítását a településekről, illetve az emberekre támadó nagyvadak kilövését, az önkormányzatok térfelén pattog a labda, most ugyanis rajtuk van a sor: szerződéseket kell kötniük állatorvosi és vadászati szakszolgáltatásokra.

Arról, hogy a veszélyes medvék kiemelése hogyan is fog működni a gyakorlatban, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter érdeklődésünkre felidézte, a kormány július 21-én fogadta el az azonnali beavatkozást szabályozó sürgősségi kormányrendeletet, augusztus 13-án pedig megjelentek a Hivatalos Közlönyben a környezetvédelmi minisztérium azon kiegészítő rendeletei is, amelyek által gyakorlatilag is alkalmazhatóvá vált az intézkedés.

A településekre bejáró medvéket három veszélykategóriába sorolták, és minden szinthez sajátos eljárás kapcsolódik.

Alacsony kockázatot jelentenek azok az egyedek, amelyek nem jelentenek veszélyt a lakosságra, a háziállatokra, a javakra, csak ritkán láthatók lakott területeken, és visszariadnak az emberektől. Az ebbe a kategóriába tartozó medvéket elűzik olyan eszközökkel, amelyek nem okoznak nekik sérüléseket.

A közepes kockázati kategóriába azok a nagyvadak sorolhatók, amelyek nem jelentenek veszélyt az emberekre, állatokra és javakra, de rendszeresen visszajárnak a településekre, nem riadnak vissza az emberektől, azok jelenlétében is a szeméttárolókból táplálkoznak, nem állítják meg őket a meglévő védelmi eszközök. Az ilyen példányok esetében

az elűzés, altatás vagy az áthelyezés mellett dönthetnek az illetékesek.

A harmadik kategóriába a magas kockázatot jelentő nagyvadak tartoznak, amelyek behatolnak a gazdaságokba és agresszívvé válnak, emberre támadnak lakott területen, kárt tesznek a jószágokban, javakban, vagy engedély nélkül kihelyezett csapdába esés okozta sérülés, illetve altatólövedék alkalmazása miatt agresszívvé válnak. A hasonló helyzetekben lehet az eljárás része a veszélyes medve kilövése (vagy az eutanázia).

Jöhet a szerződéskötés

Arról, hogy egy-egy medve melyik kockázati kategóriába tartozik, az azonnali sürgősségi beavatkozást végrehajtó csapat dönt, amelyet a polgármester, esetenként az alpolgármester irányít.

„Minden olyan településen, ahol a medvék rendszeresen bejárnak a lakott területre, az önkormányzatoknak szerződéseket kell kötniük állatorvosi és vadászati szakszolgáltatásokra. Ez azt jelenti, hogy az állatorvosok elaltathatják a medvét az áthelyezés vagy az eutanázia érdekében, a vadásztársulatok szakszemélyzete pedig a beavatkozások során biztosíthatja a felügyeletet, mert ha bárki élete veszélybe kerül, a medvét azonnal ki lehet lőni, illetve ugyanez a helyzet akkor is, ha a kockázati besorolás szerint a legmagasabb szintű veszélyt jelenti az adott példány. Minden esetben, amikor lakott területen valaki medvét észlel, azonnal hívni kell a 112-es egységes segélyhívószámot, és akkor indulnak el a folyamatok” – magyarázta Tánczos Barna. Rámutatott:

az első szintű beavatkozás az elűzés, ám ha ezt követően is felmerül a probléma, élni lehet az áthelyezéssel vagy a kilövéssel.

Az áthelyezési helyszíneket a minisztérium közli az önkormányzatokkal, ugyanis meg lesznek határozva azok a természetes életterek, ahová a kockázatos példányokat át tudják helyezni. A tárcavezető bízik abban, hogy az említett szakszolgáltatásokra napokon belül megkötik a szerződéseket az önkormányzatok, hogy minél előbb lehetőség nyíljon az azonnali beavatkozásra.

Tusnádfürdőn már léptek is

Mióta június 20-án áttelepítették a Tusnádfürdőn több házba is betörő anyamedvét és három bocsát, valamelyest enyhült a medveprobléma a fürdővárosban, legalábbis egy ideig. Vasárnap este azonban ismét egy bocsos anyamedve miatt figyelmeztették a lakosságot a Ro-Alert rendszeren keresztül.
Mint Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármestertől megtudtuk, korábban is arról szóltak a becslések, hogy egy három- és egy kétbocsos anyamedve is bejár a településre, de eddig azt hitték, hogy valójában ugyanarról a felnőtt példányról van szó, csak néha az egyik bocsát nem látták az észlelések során. Most azonban bebizonyosodott, hogy az elszállított hárombocsos anyamedvén kívül egy kétbocsos is fel-felbukkan a város utcáin. Emellett több másik példány is rendszeresen bejár a településre.

A súlyos medveproblémával küszködő város vezetője üdvözölte az emberéletet veszélyeztető medvék azonnali eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet, és elmondása szerint meg is tették az ennek gyakorlatba ültetéséhez szükséges lépéseket. Szerződést kötöttek az állatorvossal és az illetékes vadásztársaságokkal, illetve egy olyan vállalkozással is, amely a tetemek elégetését végzi. Emellett egy csendőrt is kihelyeztek a településre, aki minden este gumilövedékes fegyverrel biztosítja a rendet.

A polgármester hangsúlyozta: nem a medvék kilövése az elsődleges céljuk, inkább azok elhajtásával vagy áthelyezésével szeretnék biztonságosabbá tenni a kisvárost.

Nem könnyű elkergetni a településre bemerészkedő nagyvadakat Fotó: Veres Nándor

Mikóújfaluban most nem aktuális

„Most éppen nem esedékes a medvék azonnali eltávolítása a településekről, mert a mezőkön érik a termés, oda tömörültek a vadak, és nem járnak be a falvakba” – jelentette ki megkeresésünkre Demeter Ferenc, a Kovászna megyei Mikóújfalu polgármestere. Hozzátette, a termésben hatalmas kárt tesznek a medvék, ám mivel az elmúlt években késett a kártérítés,

a gazdák többsége már nem is jelenti a kárt, nem bajlódnak a bejelentéssel.

Demeter Ferenc szerint akkor lesz aktuális a medvék azonnali eltávolítása, miután betakarítják a mezőkről a termést, a vadak nem jutnak könnyű élelemhez, és újra bemerészkednek a településekre.

Sok még a kérdőjel

Egyik napról a másikra nem oldódik meg a településekre bejáró, az emberéletet és a javakat veszélyeztető medvék problémája – vallja azonban Rétyi Csaba, a Kovászna Megyei Sporthorgászok és Vadászok Egyesületének igazgatója. Mint a Krónika megkeresésére tegnap elmondta, a kormányrendelet egy első lépés, ám annak alkalmazása csak enyhíti, de nem oldja meg a problémát.

A vadászok még nem látják át pontosan, hogy mekkora terhet ró rájuk ez a feladat, ezért egyelőre halogatják a szerződéskötést. Már érkeznek a megkeresések az önkormányzatoktól, többször találkoztunk, egyeztettünk, keressük a legjobb megoldást”

– részletezte Rétyi Csaba. Rámutatott, eddig is mindig mentek, ha a csendőrség arról értesítette őket, hogy medveveszély van a településeken, ám attól tartanak, ha szerződést kötnek, folyamatosan kell őrizniük a falvakat, erre pedig nincs fizikai lehetőség.

Fenntartások vannak amiatt is, hogy a vadászok nem használhatják a fegyvert belterületen.

Ha a vadász belterületen meghúzza a ravaszt, már indul is a bűnvádi eljárás, másnap leszerelik”

– irányította rá a figyelmet az egyesület igazgatója. Erről is egyeztetnek a rendőrség fegyverekkel foglalkozó ügyosztályával, mielőtt meghozzák a döntést.

„A polgármesterek által koordinált bizottság munkáját megfelelően össze kell hangolni, hiszen megnehezíti a folyamatot, hogy több szakterületről kell összehívni a tagokat. Az elmúlt hetekben egy gépkocsi által elgázolt, sérült medvét kellett elaltatni, reggeltől délig telefonálgattak, amíg minden érintett hatóság képviselője összegyűlt”– idézte fel Rétyi Csaba.

Az is kérdés, hogy lehet elűzni a medvét, hiszen eddig is próbálkoztak, hangoskodnak, petárdákat dobálnak, ám a tapasztalat szerint a medve csupán száz méterrel megy odébb, és amint a csendőrök, vadászok távoznak, újra visszatér. Arra sem tudják egyelőre a választ, hová szállítják majd az elaltatott medvét.

Ha Sugásfürdőről elviszik Kommandóra, akkor ott jár be majd a faluba, vagy az sem kizárt, hogy visszatér a megszokott helyére.

„A települések környékén portyázó, a falvakba bejáró medvék többsége már a közelben született, ezt a viselkedést szokták meg, soha nem mennek vissza az erdőbe, ott nem tudnak megélni, így nincs ahová kergetnünk, szállítanunk ezeket” – mutatott rá Rétyi Csaba. Hangsúlyozta, a vadászegyesületeknek csak kárt okoznak a medvék, megeszik az élelmet, amit felhordanak a vaddisznóknak, a szarvasoknak, viszont a medvét nem szabad etetni. „Éjjel-nappal hívnak, megyünk szívesen szerződés nélkül is, de sok esetben tehetetlenek vagyunk. Rengeteg medve van a mezőkön, a kukoricatáblákat teljesen tönkretették. Arra nincs kapacitásunk, hogy folyamatosan őrizzük a falvakat, a termőföldeket” –  részletezte Rétyi Csaba, aki szerint az állományszabályozásra feltétlenül szükség van, különben nem tudnak megbirkózni az elszaporodott, rengeteg medvével.

Az állatorvosoknak is fel kell készülniük

„Megvannak a szerződéskötés feltételei, a típusnyomtatványok, az árak, a folyamatnak be kell indulnia, az állatorvosoknak is fel kell készülniük, hogy teljesítsék az elvárásokat” – mondta megkeresésünkre Örsi Csaba állatorvos, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. Jelezte egyúttal, hogy Háromszéken egyetlen állatorvosnak van bódító lövedékes távcsöves puskája és engedélye, tehát csak ő teljesíti a szerződéskötés feltételeit.

Egy ilyen fegyver 3–4 ezer euróba kerül, tehát elég nagy befektetés, eddig az állatorvosok többsége nem volt érdekelt, hogy megszerezze a fegyvertartási engedélyt, majd megvásárolja a puskát.

Az igazgató abban reménykedik, hogy a szerződéskötés lehetősége ösztönzően hat az állatorvosokra, hogy mindezt megtegyék. Tudomása szerint még egy esetben folyamatban van az engedélyeztetés.  Hangsúlyozta, az orvosnak tapasztalatra is szert kell tennie, bár 30–40 méterről el lehet találni a vadat a bódítólövedékkel, ám pontosan ki kell számolni az adagot, hogy elérje a megfelelő hatást. Ugyanakkor csak olyan állatorvos kérhet fegyverre engedélyt, aki rendelőt működtet, hiszen másként nem rendelhet altatót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport