„A magyar örökség ápolása olyan, mint az oldalbordám” – díszpolgári címet kapott a pécskai Nagy István tanár és közösségszervező

„A magyar örökség ápolása olyan, mint az oldalbordám” – díszpolgári címet kapott a pécskai Nagy István tanár és közösségszervező

Antal Péter polgármester, Nagy István díszpolgár és Miodrag Stanoiov alpolgármester

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Pedagógusi, közösségszervezői és a szellemi örökség védelme terén kifejtett tevékenysége elismeréseként díszpolgári címmel tüntették ki Pécskán Nagy István nyugalmazott fizikatanárt, volt alpolgármestert, míg tudományos kutatói munkájáért Pécskai gyökerek-díjat adományoztak dr. Kovács Gábor vegyésznek, egyetemi adjunktusnak. Az Arad megyei település képviselőtestületének vasárnapi ünnepi ülésén több kitüntetést is átadtak abból az alkalomból, hogy Pécskát húsz éve emelték városi rangra.

Pataky Lehel Zsolt

2024. május 20., 13:522024. május 20., 13:52

2024. május 20., 14:182024. május 20., 14:18

Szerdától vasárnapig tartott az idei Pécskai Városnapok elnevezésű szórakoztató rendezvénysorozat, amely a városi rangra emelés 20. évfordulója jegyében zajlott. 2004 áprilisában kormányhatározat erősítette meg a helyi népszavazás eredményét; a referendummal a helyiek – és a közigazgatásilag Pécskához tartozó Tornya, Szederhát és Óbodrog lakosai – kinyilvánították szándékukat, hogy az Aradtól húsz kilométerre nyugatra fekvő nagyközség visszakapja közigazgatási rangját. (Pécska mezőváros volt az 1830-as évektől 1920-ig, aztán a trianoni békediktátummal Romániához csatolt települést községgé nyilvánították, s az is maradt több mint nyolcvan évig, holott Arad megye második legjelentősebb települése volt.) A városnapokon pénteken tartották az úgynevezett „magyar napot”, amikor is a magyarokról, illetve a magyaroknak szóló programok voltak túlsúlyban – a csúcspontot az idén ötven éves EDDA koncertje jelentette, a magyar rockzene emblematikus együttesének fellépésre zsúfolásig megtelt a főtér.

Vasárnap tartotta díszülését a városi képviselőtestület, amelyen – szokás szerint – kitüntetéseket adtak át. Az önkormányzat a település hírnevének öregbítéséért, a kulturális vagy a hitélet gazdagításáért, illetve erősítéséért, továbbá a helyi szellemi, természeti és épített örökség ápolásáért végzett tevékenységet ismeri el az emlékplakettekkel és díszoklevelekkel – magyarázta Antal Péter pécskai polgármester.

A legrangosabb kitüntetést, a díszpolgári címet idén Nagy István nyugalmazott fizikatanárnak, korábbi alpolgármesternek adományozták, aki több évtizeden át volt az egykori pionírház, majd a két tannyelvű, de hagyományosan „magyar iskolának” tartott 2-es számú általános iskola elhivatott pedagógusa.

„Mérnök szerettem volna lenni, de aztán a tanári pályán kötöttem ki. Örülök neki, mert szerettem tanítani, s talán a gyerekek egy része is szeretett engem, pedig nehéz tantárgyat tanítottam – nyilatkozta a díjátadó és a köszönőbeszéd után, amikor arról kérdeztük, hogy sokrétű tevékenysége közül mi a fontosabb számára. – Nem rangsorolok semmit, végzem éppen azt a dolgot, ami szembejön. Kitalálom, végig viszem, s amikor megvan, jön a másik ötlet, a másik munka.”

Galéria

Dr. Kovács Gábor a Pécskai gyökerek díjjal

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Nagy István az 1989-es rendszerváltás után alapítója volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezetének, amelynek színeiben 1992-től 2004-ig három ciklusban töltött be alpolgármesteri tisztséget, majd még egy mandátumot viselt helyi tanácsosként. A közügyektől nem fordult el, de 2008-ban abbahagyta a politizálást, mert „rájöttem, hogy a politika nem nekem való, ez a fajta politika pedig végképp nem”.

Digitalizálta többek között a Márki Sándor-féle Arad vármegye és Arad szabad királyi város Monographiáját, több könyv és monográfia szerkesztője, szerzője, vagy társszerzője. Az általa alapított Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnökeként ápolja Pécska jeles szülötteinek emlékét, szobor- és emléktáblaállításokat kezdeményezett, az ő indítványára alakították ki a római katolikus temetőben az ott nyugvó második világháborús magyar honvédek síremlékét, a kápolna falán pedig a néhai pécskai pedagógusok neveit tartalmazó emléktáblát helyezett el egy éve.

Idézet
Úgy nőttem fel, hogy magyarként a magyar dolgokat föl kell karolni, s lehetőségünk szerint ápolni kell. Ezt tanultam otthon, a szülőfaluman, ezt tanultam a középiskolában, s ez a sajátom, olyan, mint az oldalbordám”

– mondta az elhivatottságáról.

A nap másik magyar kitüntetettje a pécskai születésű dr. Kovács Gábor vegyész, tudományos kutató, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi kara kertészmérnöki tanszékének adjunktusa volt. Ő a Pécskai gyökerek-díjat vette át meghatottan, hogy ilyen fiatalon – még nincs negyven éves – elismerte eddigi tevékenységét az önkormányzat.

Galéria

A két magyar kitüntetett: dr. Kovács Gábor és Nagy István

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

„Több témában kutattam, az egyik az úgynevezett biocenzorok: ezek olyan mérőeszközök, amelyek a vércukorszint-mérőkben meghatározzák az ebben a betegségben küzdők vércukorszintjét. Ezenkívül félvezetőkkel, olyan anyagokkal foglalkozom, amelyek a fényre sötétedő ablakokban vagy lencsékben vannak. Ilyen anyagok előállítása, kutatása, fejlesztése, másrészt ezek az anyagok más környezetben akár víz tisztítására is alkalmasak, sőt még hidrogénfejlesztésre is, ami aztán üzemanyagként felhasználható” – magyarázta érdeklődésünkre a munkáját.

Rajta kívül Ștefan Damian román író, szerkesztő, műfordító kapott Pécskai gyökerek-díjat, míg a magyarul is beszélő Ana Ungureanu nemzetközi hírű karnagy és Claudia Lucica Florea Aradon élő zenepedagógus a Tiszteletbeli polgár-diplomát vehette át. Nagy Istvánt és dr. Kovács Gábort a pécskai RMDSZ terjesztette fel a kitüntetésekre, méltatásukat Tóth Brigitta helyi tanácsos olvasta fel a kétnyelvű ülésen.

Pécskán él Arad megye második legnagyobb számú magyar közössége: a legutóbbi népszámlálás szerint valamivel több mint 2300-an vallották magyarnak magukat, ez az ismert nemzetiségű lakosság 22 százaléka. A Maros-parti város többek között arról nevezetes, hogy ott született gróf Klebelsberg Kuno volt magyar vallásügyi és közoktatási miniszter, akinek szobra is áll a római katolikus templom kertjében. A múzeumalapító Ormós Zsigmond művészettörténeti író, Nagy Oszkár festő és Balla Ignác, A pécskai cigánysoron kezdetű műdal szerzője is Pécskán látta meg a napvilágot.
A központi parkban található az 1956-os emlékmű, amely a Szoboszlay Aladár néhai római katolikus pap nevével fémjelzett koncepciós per áldozatainak állít emléket. Impozáns a város gótikus stílusban, szilárd nyerstéglából épült római katolikus temploma, amelynek tornya 49 méterre magasodik a központ fölé, és a település határában található a Maros-ártér Natúrpark, amely Románia nyugati vidékének legfontosabb vizes élőhelye. A folyó partján épült látogatói központban kerékpárok kölcsönözhetők, a digitális múzeumban pedig a településtörténeten kívül az érdeklődőknek a gyakorlatban is bemutatják, hogyan sütik a pécskai kenyeret, amely 2023-ban európai oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék lett.

korábban írtuk

Számozott utcák Klebelsberg Kuno szülőföldjén, Pécskán
Számozott utcák Klebelsberg Kuno szülőföldjén, Pécskán

Pécska olyan híres szülöttekkel büszkélkedhet, mint Klebelsberg Kuno. Emlékét szobor, emléktábla és több helyi konferencia is megörökítette. Riportunkban megnézzük, hogy a híres felmenőkkel rendelkező magyarság hogyan boldogul a partiumi városkában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 20., hétfő

Nyárias időre, de lehűlésre és esőkre is számíthatunk a következő két hétben

Május 20-a és június 2-a között az időszakra jellemző időjárás várható, a hőmérsékleti értékek megfelelnek majd a május végi, június eleji sokévi átlagnak – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nyárias időre, de lehűlésre és esőkre is számíthatunk a következő két hétben
2024. május 20., hétfő

Hosszas elzárás után „felszabadíthatják” a turisták a szászkézdi parasztvárat

Hamarosan befejeződik a 14. században épült szászkézdi parasztvár felújítása, mely során többéves késést halmoztak fel, de augusztusban végre elkészül az UNESCO-listás Maros megyei település büszkesége. Ezek után titkos alagutat is megnyitnának.

Hosszas elzárás után „felszabadíthatják” a turisták a szászkézdi parasztvárat
2024. május 19., vasárnap

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE

Őrizetbe vették azt a 24 éves Szeben megyei fiatalembert, akit barátnője megölésével gyanúsítanak – közölte vasárnap Elena Welter, a Szeben megyei rendőrség szóvivője.

Elfogták az erdőben bujdosó, 21 éves barátnője megölésével gyanúsított nagyszebeni fiatalembert – FRISSÍTVE
2024. május 18., szombat

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)

Átadták szombaton a nagyváradi repülőtér új, 40 millió eurós beruházással épült utasterminálját.

Átadták a nagyváradi repülőtér új, a korábbinál négyszer nagyobb utasterminálját (VIDEÓ)
2024. május 18., szombat

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra – mondta Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke.

A csíksomlyói búcsú szónoka: az élő és éltető imádság megtartó ereje és forrása a ránk váró megújulásnak
2024. május 18., szombat

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron

A kolozsvári regionális sürgősségi kórház építési munkálatainak hivatalos avatóünnepségén vett részt szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki ez alkalomból kijelentette: érezhetően javulni fog az egészségügyi ellátás minősége Romániában.

A kampány kedvéért is felavatták a regionális kórház munkatelepét Kolozsváron
2024. május 18., szombat

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén

Csak néhány hétig élvezhették az aradiak a volt Nagypiac helyén kialakított park díszszökőkútjának sugár- és fényjátékát, pénteken az esti tűzijátékot szervező cég mikrobusza ráhajtott a járdaszinten lévő létesítményre, amely beszakadt a jármű alatt.

Tönkretette a tűzijátékot szervező cég a vadonatúj szökőkutat az aradi román közigazgatás ünnepén
2024. május 17., péntek

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását

Nagyot fog lendíteni Magyarország európai uniós elnöksége Romániának a schengeni övezethez történő teljes körű csatlakozásán Magyar Levente, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint.

Magyar Levente a Krónikának: a magyar EU-elnökség előmozdíthatja Románia schengeni csatlakozását
2024. május 17., péntek

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt

Életre kelt Erdély főnixmadara, megannyi erdélyi és magyarországi notabilitás jelenlétében pénteken átadták a felújított gyalui várkastélyt. A főnixmadár hasonlatot Tóthfalusi Gábor építész, a felújítási munkálatok tervezője használta.

Életre kelt Erdély főnixmadara, átadták a felújított gyalui várkastélyt
2024. május 17., péntek

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben

Egy hároméves gyermek meghalt, másik két személy megsérült egy közlekedési balesetben pénteken a 19-es országúton, a Szatmár megyei Gombáspusztán.

Hároméves gyermek vesztette életét egy Szatmár megyei balesetben