Választójogi reformot sürget Johannis a külföldi szavazókörzetek hatékonyabb működése érdekében

MTI 2019. június 19., 17:18 utolsó módosítás: 2019. június 19., 18:29

A külföldi szavazóhelyiségeknél kialakult sorok felszámolását, a voksolás gördülékenységét garantáló választójogi reformot követel Klaus Johannis román államfő a bukaresti kormánytól és parlamenttől.

„Szívügye” a diaszpóra. Az elnökválasztáson újra elinduló Johannis népszerű a külföldre szakadt románok körében Fotó: Facebook/Klaus Iohannis

Az elnök szerdai sajtónyilatkozatában felidézte, hogy a május 26-i voksoláson több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat.

„A szabad választás minden demokratikus rendszer alapja, és semmilyen működőképes megoldás nem túl drága, ha általa lehetővé válik, hogy minden román állampolgár leadhassa voksát az országban, vagy külföldön” – mutatott rá Johannis.

A jobboldali államfő felszólította a szociálliberális kormányt:

sürgősen terjessze be a választások megszervezését jobbító törvénytervezetet, hogy a parlament még a – június 30-án véget érő – tavaszi ülésszakban elfogadhassa azt.

Johannis kilátásba helyezte: szükség esetén maga fogja kezdeményezni, hogy a parlament rendkívüli ülésszakon folytassa munkáját a választójogi reform véglegesítéséig.

Hozzátette: az elnöki hivatal keretében az európai parlamenti választások után szakértői bizottság alakult, amely az illetékes intézmények bevonásával konkrét javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormánynak, a parlamentnek és az érintett hatóságoknak a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.

A választójog szabad gyakorlásának megkönnyítését célozná egyebek közt a bürokrácia csökkentése, a külföldi választókörök számának növelése és műszaki felszereltségük javítása. Johannis törvénymódosítást is szükségesnek tart annak érdekében, hogy a külföldön élő román állampolgárok több napon keresztül voksolhassanak az év végi elnökválasztáson, illetve azért, hogy más típusú választásokra is kiterjesszék a levélben történő voksolás lehetőségét, amelyet eddig csak a parlamenti választásokon alkalmaztak.

Az elnök szerint a közeljövőben egy átfogó választási kódexet is ki kellene dolgozni Romániában, amely egységesítené a négy típusú – az államelnöki, önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti – választást, illetve valamennyi típusú népszavazást.

Liviu Pop, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora szerint az államfő is tudja, hogy

a kormány nem „spórolhatja meg” Johannis kedvéért a közvitát és ilyen rövid idő alatt nem küldhet törvénytervezetet a parlament elé.

A politikus szerint a jobboldali államfő már elkezdte az újraválasztását célzó kampányt, és csak az vezérli, hogy „melegen tartsa” a külföldi voksolás körüli fennakadások témáját, amellyel – szerinte megalapozatlanul – a kormányt támadja.

Romániában év végén rendeznek elnökválasztást. Johannis már bejelentette, hogy második mandátumra is pályázik, a PSD várhatóan csak nyáron nevezi meg államfőjelöltjét.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat