Johannis kinevezett három minisztert, az „ellentmondásos hírnévvel” rendelkező Corlățeant újfent elutasította

MTI 2019. június 07., 18:22 utolsó módosítás: 2019. június 07., 18:23

Klaus Johannis államfő három minisztert nevezett ki pénteken, elfogadva Viorica Dăncilă miniszterelnök javaslatait, egy negyediket, Titus Corlățean volt külügyminiszter személyét viszont elutasította.

Johannis a kormányfőhöz címzett levélben fejtette ki, hogy miért utasította el Corlățeant, akit Románia stratégiai partnerségi kapcsolataiért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségre javasolt Dăncilă. Az elnök szerint Corlățean nem rendelkezik csorbítatlan hírnévvel, ugyanis őt tekinti felelősnek azért, hogy a 2014-es elnökválasztás idején – amikor Corlățean külügyminiszter volt – rosszul szervezték meg a külföldi szavazást, ezért sokan nem tudták leadni voksukat.

Az elnök ugyanakkor kinevezett három minisztert, közöttük az igazságügyi tárcavezetőt Ana Birchall személyében, aki eddig a már említett miniszterelnök-helyettesi posztot töltötte be.

Tudorel Toader volt igazságügyi miniszter április közepén mondott le, azóta ideiglenes tárcavezetők látták el a minisztérium irányítását, miután Johannis elutasított korábban egy másik jelöltet. Az igazságügyi szaktárca élére javasolt személy azért volt kényes téma és vitatott a balközép kormánykoalíció, valamint a jobbközép államelnök között, mert a kabinet többször megpróbált átfogó igazságügyi reformot végrehajtani, amit az elnök, az ellenzék, illetve Brüsszel és Washington ellenzett.

A másik két miniszteri tisztség is április közepén ürült meg, amikor Dăncilă átfogóbb kormányátalakítást akart végrehajtani. Johannis mostani kinevezése nyomán Roxana Mînzatu tölti be az európai pénzalapokért felelős miniszteri tisztséget és Natalia Intotero felel a határon túli románokért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat