Páva Adorján

2018. február 07., 09:11

Bérre menő hamis kártyázás

Elérkezett az igazság pillanata: végre kiderül, volt-e, marad-e bármiféle valóságalapja a Szociáldemokrata Párt (PSD) legfőbb választási ígéretének.

A lakosság nagy része ezekben a napokban kapja kézhez januári fizetését, munkavállalók százezrei pedig amiatt aggódnak, hogy a hosszú hónapokon keresztül hangoztatott béremelések helyett legalább annyival maradjanak, amennyit korábban kerestek.

Nehéz lenne felsorolni, hogy a szociál-liberális kormánykoalíció tagjai közül hányan és hányszor hitegettek: új bérpolitikájuknak köszönhetően 300, 100, 50, 30, 25 százalékkal nő ilyen és olyan közalkamazotti csoportok fizetése; majd az adópolitikai módosítások kiötlése után – alaposan visszavéve az ígéretekből – már arról esküdöztek, hogy 2018. január elsejétől senkinek, de senkinek sem csökken a keresete.

Ehhez képest már most biztosra vehető, hogy több tízezer közalkalmazott kevesebbet visz haza, a versenyszférában pedig több millió munkavállalónak nem módosították munkaszerződését, azaz hivatalosan nem emelték meg a bruttó fizetését, miután a kormány a cégekről az alkalmazottakra ruházta át a társadalombiztosítási hozzájárulás rendezését.

A privát szektorban dolgozók kiszolgáltatottságára gyakorlatilag rá sem hederített a PSD–ALDE-koalíció: annyival letudták a dolgot, hogy közölték: a vállalkozók szakszervezeteinek vezetői szerint a munkáltatók „biztosan” fizetést emelnek. Eközben a közszférában hangzatos módon hirdették meg a javadalmazási igazságtalanságok felszámolását, ennek szellemében pedig növelték a minimálbért, a magas beosztásúak fizetését pedig csökkentették.

Csakhogy az átgondolatlan, populista intézkedések figyelmen kívül hagyják a két véglet között húzódó, messze nem elhanyagolható réteget, amely hiába remélt előrelépést az új bértörvénytől: a tb-járulékok terhe lenullázza a várt többletet. Így fordulhat elő sok helyen, hogy egy szakképesítéssel, sokéves munkaviszonnyal rendelkező, középvezetői szerepkört betöltő hivatalnok nem kereshet többet, mint egy frissen felvett, szakképzetlen kolléga.

A következő napokban, hetekben kiderül, hogy ezreknek, tízezreknek, százezreknek, netán millióknak hazudott a PSD vezette kormánykoalíció, miközben januártól több mint 800 lejjel, csaknem 10 ezer lejre nőtt a képviselők, szenátorok havi fizetése. Ugyanakkor az is elválik, mekkora elégedetlenséget, felháborodást, tiltakozást vált ki az a fajta hamis kártyázás, amely már az emberek zsebére megy. Amely nem holmi „pitiáner” igazságügyi módosításokról, hataloméhségről, korrupcióról, jogállamról szól, hanem a kedves választópolgárok pénzével játszik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...