Gyertyagyújtás Erdély-és Partiumszerte Erőss Zsolték emlékére

Hírösszefoglaló 2013. május 26., 16:49

A Békás-szorosból szállítanak egy sziklát a múlt héten a 8586 méteres Kancsendzönga megmászása után eltűnt Erőss Zsolt emlékére a Bükki Nemzeti Parkba, ahol a legeredményesebb magyar hegymászó tiszteletére kopjafát terveznek állítani.

Erőss Zsoltról, aki a Békás-szorosban szeretett bele a hegymászásba, Erdély- és Partiumszerte megemlékeznek. A Csomolungma első magyar meghódítójának és Kiss Péternek az eltűnése után egy héttel, holnap 21 órakor gyertyagyújtásra hívja tagjait és minden természetbarátot az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE). Erőss Zsoltról, akinek sikerült megmásznia a világ 14 nyolcezrese közül tízet, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) közleményben úgy fogalmazott: mély megrendüléssel veszi tudomásul mint EKE-társ és -barát eltűnését. Egy héttel azután, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt a Himalájában, minden erdélyi városban, ahol EKE osztály van, illetve ahol a hegymászó előadásait hallgatta közönség, egyidőben gyertyát gyújtanak. Minden résztvevőt arra kérnek, hogy hozzon magával egy szál gyertyát vagy mécsest.

A magyar hegymászók eltűnéséről nyilatkozott a sajtónak a napokban Oscar Cadiach katalán hegymászó, aki utoljára látta őket. Sokáig fotózkodtak a Kancsendzsönga csúcsán, és hosszasan rádióztak az alaptáborral Erőss Zsolték – egyebek mellett erről számolt be Cadiach egy hegymászással foglalkozó portálnak, amelyet a 444.hu idézett. A katalán férfi, aki szintén megmászta a Kancsendzöngát,  elmondta, hétfőn többször is utolérte őt Kiss Péter, aki kevés felszerelésével gyorsan tudott haladni. Egy útszűkületnél a katalán előre akarta engedni, de a magyar mászó ezt elutasította, Cadiach szerint azért, hogy megvárhassa \"mesterét, a lábnélkülit\".

Miután napokig hiába kutattak az Erőss Zsolték keresésére indított serpák az eltűnt hegymászók után, pénteken a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai elhagyták az alaptábort.. Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól, és nem érték el a legmagasabban, 7600 méteren fekvő alaptábort. Az expedíció szóvivője, Vincze Szabolcs szerint Erőss Zsolt halála nemcsak Magyarországon, de a világon is visszhangot vált ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat