Ömlik a pénz Váradon: európai szinten is irigylésre méltó az élményfürdő által termelt nyereség

Pap Melinda 2020. február 14., 13:13

Nemcsak a népszerűsége nő a nagyváradi élményfürdőnek, évről évre egyre több nyereséget termel a szabadidős létesítmény. Tavaly mintegy tízmillió lej, azaz 2,1 millió euró folyt be innen a városkasszába.

Erdély valamennyi szegletéből érkeznek látogatók a térség egyetlen akvaparkjába Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Az egyik legjövedelmezőbb beruházásnak bizonyul a nagyváradi önkormányzat számára a három éve európai uniós támogatással felépített Nymphaea akvapark, a szabadidős létesítmény tavaly 2,1 millió euró, azaz 10 millió lejnyi profitot termelt. Az akvaparkot is menedzselő közterület-fenntartó vállalat igazgatója, Liviu Andrica a 2019-es év mérlegét ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta:

a 15,3 millió lejes profitból 10 millió az akvaparkból származik.

A nyereség 24 százalékkal nőtt az előző, 2018-as évhez képest, amikor 12,4 százalékos volt, mondta az Agerpres beszámolója szerint az igazgató. Az élményfürdőn kívül az Őssi strandot és az állatkertet is menedzselő vállalatnak az üzleti forgalma tavaly több mint 5 millió euró volt, a bevétel 48,4 millió lejt tett ki, és 7 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. Liviu Andrica igazgató büszkén mesélte, hogy

a nagyváradi akvapark egyike a legjövedelmezőbb ilyen jellegű létesítményeknek Európában.

Elmondta, folyamatosan igyekeznek fejleszteni, minél jobb körülményeket és szolgáltatásokat biztosítani. 

A népszerűsége töretlen, amit mi sem jelez jobban, minthogy már kereskednek is a belépőkkel. „Akkora a kereslet, hogy kiderült: csempészek kereskedtek a jegyekkel, 100 lejért kínálva azokat” – mesélte az igazgató. A létesítménybe egyébként 60 lej az egész napos belépő, a szaunák és a törökfürdő használatáért pótdíjat kell fizetni. Kisebb érdeklődés esetén 30 lejért 3 órára is adott a fürdőzési lehetőség, míg 35 lejért 17 órától 22 óráig lubickolhatnak a vendégek.

Fotó: Facebook/Aquapark Nymphaea Oradea

Mint arról januári helyszíni riportunkban beszámoltunk, a váradi élményfürdőt Máramarosszigettől Temesvárig az ország minden részéből látogatják.

Csak a téli ünnepek alatt, 2019. december 25. és 2020. január 5. között több mint 17 ezer vendég fordult meg itt, a jegyek zöme elővételben elkelt, alig kellett megnyitni a kasszákat.

Jelenleg a belépők felét online értékesítik. A váradi akvapark nemcsak a hivatalos szabadnapokon népszerű, hét közben is látogatják. Télen átlagban 600, nyáron 1500 vendég szokott itt megfordulni naponta, zömében romániaiak, a külföldi látogatók csupán a vendégek 2-3 százalékát teszik ki.

{K1}

A 2016-ban 20 millió eurós beruházással megnyitott Nymphaea akvapark kétségtelenül az Ilie Bolojan polgármester vezette önkormányzat legjövedelmezőbb üzlete, egyben a legnagyobb ilyen jellegű beruházás a régióban.

Három éve 88,3 millió lejből valósult meg, ebből 38,9 millió lejt a helyi önkormányzat biztosított, a fennmaradó részt az Unió folyósította vissza nem térítendő támogatásként.

Már első évben 4,8 millió lejes (1,04 millió euró) profitot termelt, amit 2018-ban szinte sikerült megduplázni, akkor 90 százalékos volt a gazdasági növekedés. Az illetékesek szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket: turistákat vonz a Körös-parti városba, akik előszeretettel látogatnak meg más idegenforgalmi létesítményeket, vendéglátóipari egységeket is.