Őszinte és önkritikus a PSD belső jelentése

Balogh Levente 2020. február 14., 12:03

Lesújtó kritikát mond a tavaly októberben, közel háromévi kormányzás után ellenzékbe taszított Szociáldemokrata Pártról (PSD) a párt országos tanácsát ideiglenesen vezető Ionuț Vulpescu által készített jelentés.

Fotó: Barabás Ákos

A dokumentum többek között leszögezi: a 2016-os választási győzelem és 2019 vége között a pártot kevésbé ihletett stratégiai irányultság, nem igazán megalapozott taktikai döntések és a globális politikai kontextus megértésének hiánya jellemezte.

A jelentés bírálja a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadását, az igazságügyi törvények módosítását, valamint a tisztségek betöltőinek kiválasztásakor alkalmazott kontraszelekciót is.

A jelentés rámutat: a 2016-os parlamenti választás és a tavalyi államfőválasztás között a PSD közel 1,2 millió szavazót veszített. Ez a csökkenés ráadásul annak ellenére is folytatódik, hogy kormányzása idején nőtt az életszínvonal. Ezt a szerző annak tudja be, hogy

a PSD képtelen volt megérteni az egyre bővülő középosztály igényeit, amely már a nyugati értékek mellett sorakozik fel, és jobboldali gazdasági elvárásai vannak, ugyanakkor viszont baloldali szociális igényei.

Felrója azt is, hogy továbbra is a kommunizmussal hozzák őket összefüggésbe, mivel a párton belül nem működött a demokrácia, a bírálókat félreállították, a döntéseket fent hozták meg. Arra is rámutat, hogy a népesség életkori szerkezetének átalakulása miatt a párt továbbra is hátrányos helyzetben lesz, ha csak az idősebb polgárokat próbálja megszólítani.

A jelentés azt is ostorozza, hogy a párbeszéd helyett a PSD saját szocialista európai pártcsaládjának tagpártjaival is konfliktusba került, mint ahogy azt is, hogy a kormánytagok – miniszterek és államtitkárok – kinevezésekor is a klientúraépítés és a nepotizmus volt a fő szempont, ami a kormányzás minőségére is kihatott. Az igazságügyi törvények módosítását is felrója, leszögezve:

Kijelenthető, hogy az igazságszolgáltatással folytatott több mint kétéves harc után önmagunkat vertük meg, és saját magunkat állítottuk sarokba”.

Rámutat: a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet, amely csökkentette volna a hivatali visszaélés büntetését, és legalább 200 000 lej összegű károkozáshoz kötötte volna annak bűncselekményként való besorolását – elfogadása mindenkit meglepett, hiszen a kormányprogramban sem esett szó róla.

A jelentés szerint az egyeztetés hiányáért és a rendelet kierőszakolásáért Liviu Dragnea akkori pártelnök a felelős, aki önkényesen döntött, döntését pedig szervilisen hajtották végre. Rámutat: ez a lépés a kormányt is és a pártot is olyan helyzetbe hozta, amelyben képtelen volt a védekezésre. Ennek nyomán a rendelet visszavonása elkerülhetetlen volt, a PSD pedig elismerte a vereségét, amely egy kis csoport hibája miatt következett be, amely azt hitte, dróton rángathatja az egész kormányt, és ezen keresztül az országot is. Bírálja a jelentés a 2018. augusztus 10-i szétvert kormányellenes tüntetés kezelését is.

A dokumentum ezért többek között a párt ideológiai reformját és alapértékeinek megfogalmazását, illetve a párt demokratizálását javasolja,

azt, hogy a tisztségekre az alkalmas jelölteket nevezzék ki, gazdaságpolitikájában pedig a munkahelyteremtés, a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatása, a sebezhető rétegek jövedelmének növelése, a közszolgáltatások minőségének növelése kapjon fő hangsúlyt.