Fesztiválsztárokkal erősít a megnövekedett Vibe

Bede Laura 2020. február 14., 11:15

Új zenei fellépőkről, közéleti előadókról, helyszíni érdekességekről számoltak be a 4. Vibe fesztivál szervezői csütörtökön Kolozsváron. Július 2–5. között több mint 80 ezren tombolhatnak a Maros-parton.

A Vibe fesztivál szervezőcsapata több mint 80 ezer résztvevőt vár a bővített programú rendezvényre Fotó: Bede Laura

„Kinőttük a fesztiválhelyszínt, és ezt pozitív csalódásként értékeltük. Szeretnénk több programot szervezni, több zenei teret kialakítani, ezért

a tavalyihoz képest idén másfélszeresére növeljük a területet” –

mondta Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató. Hozzátette, a 2019-es fesztiválon összesen 48 760-an vettek részt, 2020. július 2–5. között ezt a számot 80 ezer fölé szeretnék növeli. A kincses városi K+ közösségi térben tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a fellépőlista összeállítása három pillérre épül:

mivel a fesztivál célközönsége a magyar diákság, igyekeznek napjaink legjobb magyarországi előadóit elhozni a Maros-parti rendezvényre.

Mint kifejtette, tavaly minden magyar toplistás zenész fellépett a marosvásárhelyi fesztiválon, ugyanakkor a nemzetközi fellépők terén még fejlődhetnek, színesíthetik a palettát. A nemrég bejelentett előadók között szerepel Burak Yeter, a Nervo, az Ofenbach, a Rudimental, a Sigma – olyan zenészek, akik nagyszínpados fellépők voltak neves európai fesztiválokon.

Talán a legfontosabb, hogy minden évben segítünk a feltörekvő erdélyi zenekaroknak, lemezlovasoknak az Epic Music Battle tehetségkutató által.

Ezzel kapcsolatban számos pozitív visszaigazolást kaptunk, és már most sokan érdeklődnek a lehetőség iránt” – részletezte a főszervező. Hozzátette, pozitív példa a 4. Vibe-on első alkalommal fellépő Bagossy Brothers Company, amelynek tagjai Gyergyószentmiklóson nőttek fel, sokszor zenéltek diákrendezvényeken, most pedig a top magyarországi zenekarok között szerepelnek, nagy helyszíneken adnak telt házas koncertet.

Tudatosság, trend, természet téma köré épül a fesztivál tudásfóruma

– mutatott rá Tankó Helén, a Vibe Koli főszervezője. Mint mondta, ez nemcsak környezettudatosságról szóló előadásokat foglal magában, hanem olyan meghívottak beszélnek majd, akik tudatosan élnek, példát mutathatnak a diákoknak. Ebben a témakörben például Zacher Gábor neves magyarországi toxikológus, főorvos értekezik.

A természet kérdését szakmai szempontból taglalják, a trenddel való foglalkozást pedig azért tartották fontosnak, mert az influencerek (befolyást gyakorló személyek) hozzájárulnak a fiatal generáció életének alakításához, ezért lényeges lehet a találkozás. Az előadók között szerepel még Tibi atya (Tóth Máté), a TrollFoci Facebook-oldal működtetője, illetve a Vászonzsákoslány (Antal Éva).

Fotó: Haáz Vince

Buryán Tünde programigazgató

idei érdekességként kiemelte az ökoprojektet, amely keretében próbálnak környezettudatosabbak lenni a szervezésben, többek között szelektív hulladékgyűjtéssel, szívószálmentességgel.

Sport- és kulturális programokat idén is szerveznek, az életmódsarok pedig a fenntartható divat, organikus kozmetikumok és hulladékmentes (zero waste) életmód témák köré épül. A szervezők néhány nevet is bejelentettek a sajtótájékoztatón: Csalár Bence magyarországi divatblogger, Ferencz Borbála erdélyi divattervező, Ledán Szende – Dishy tetoválóművész, Bálint Krisztián és Csoma Nóra vállalkozók.

Lázár Beáta közösségi menedzser a Bálint-napi jegyvásárlási akcióról beszélt. Mint mondta, eddig páros, két személynek szóló kedvezményeket nyújtottak, de most gondoltak a „gyertyatartókra” is, így három személynek szóló csomagot kínálnak. A vásárlók között sorsolnak is: nyaralást, wellnesst, rózsacsokrot vagy VIP-élményt lehet nyerni a bérletekkel. A jegykedvezmények február 14-ig érvényesek, bővebb információk elérhetők a Vibefestival.ro oldalon.

A tájékoztatón részt vett Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke és Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) vezetője is. Arról beszéltek, hogy a Vibe fesztivál magját magyar diákok képezik, és találkozási pontot jelent számukra, amelyre már régóta igény mutatkozott. Ugyanakkor mindegyik diákszervezet bekapcsolódik a szervezésbe, számukra is fontos, hogy találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek.