A rendőrség a ditrói nyomozásról: nemcsak az ázsiaiak elleni uszítást, hanem a magyargyalázást is vizsgálhatják

Szucher Ervin 2020. február 13., 14:31

Hosszas, szerteágazó folyamatnak ígérkezik a Gyergyóditróban dolgozó két Srí Lanka-i vendégmunkás körül kirobbant botrány rendőrségi és ügyészségi vizsgálata. A hatóságok szerint nemcsak azok ellen indulhat eljárás, akik a színes bőrű pékek ellen uszítottak, hanem a magyargyalázók ellen is.

A csendőrség jelen volt a korábbi gyergyóditrói lakossági megmozdulásokon is Fotó: Beliczay László

Túl sok részletet nem árulhatnak el a két hete folyó ditrói nyomozás részeredményeiről a Hargita megyei rendőrség illetékesei. Az intézmény sajtószóvivője, Gheorghe Filip a Krónikának annyit mondott, hogy az ügyészséggel együtt próbálják feltérképezni, kik voltak azok a hangadók, akik az egyszerű véleménynyilvánításon túl xenofób és rasszista módon uszítani kezdtek a Srí Lankából Gyergyóditróba érkezett vendégmunkások ellen.

Az álnevet használókat is megtalálják

Kérdésünkre, hogy azok ellen is vizsgálódnak-e, akik a Facebook közösségi oldalon névtelenségbe burkolózva támadták bőrük színe és idegen kultúrájuk miatt a hivatalos munkaengedéllyel rendelkező pékeket, a rendőrségi szóvivő igennel válaszolt. Mint kifejtette,

a nyomozó hatóságnak nem jelent különösebb gondot megtalálni és előállítani az álnév mögé bújó személyeket, még akkor sem, ha a Facebook-csoport eltűnt a közösségi oldalról.

„Egyetlen betörő sem hagy névjegykártyát, esetenként még ujjlenyomatot sem, mégis, a legtöbbször sikerül megtalálnunk” – tette hozzá Filip.

Puskás Elemér, a település polgármestere nem tud arról, hogy a rendőrség kihallgatott-e ditróiakat vagy sem, az ombudsmani hivatal képviselőin kívül nála senki nem jelentkezett. Amint beszámoltunk róla, az elmúlt napokban a nép ügyvédje hivatala vizsgálódott a gyergyószéki nagyközségben, ahol az ombudsman megállapította, Puskás Elemér polgármester példaértékűen kezelte a helyzetet, és megfelelően látta el közvetítői szerepét.

{K2}

A magyargyalázók ellen is eljárás indulhat

Azt is meg szerettük volna tudni, hogy a rendőrség figyelme kiterjed-e azokra az internetes kommentelőkre, akik az ügy kirobbanása után tömegesen, és a lehető legalpáribb módon kezdték el pocskondiázni az erdélyi magyarságot. A rendőrségi illetékes előbb a hatóságok tárgyilagosságáról, az állampolgárokkal szembeni egyenlő bánásmódról próbált biztosítani, majd

amikor másodjára is nekiszögeztük a kérdést, hogy a magyargyalázók esetében terveznek-e valamiféle vizsgálatot, kifejtette, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a román portálok és oldalak kommentelői is kimerítették az etnikai uszítás fogalmát, a rendőrség őket is vizsgálni fogja.

„Mi mindenesetre feljelentést teszünk ellenük a rendőrségen is, a diszkriminációellenes hivatalnál is” – szögezte le érdeklődésünkre Puskás Elemér polgármester. Hiszen a ditrói botrány kirobbanását követően az erdélyi magyarokat pocskondiázó kommentáradatok jelentek meg a román hírportálok Facebook-oldalain is.

Fotó: Beliczay László

Mint várható volt, az uszító hozzászólások egy része a magyarellenességből szinte egymással versengő Dan Tanasă civil aktivista és Marius Paşcan parlamenti képviselő oldalain látott napvilágot.

A finomabban fogalmazók közül is az egyik nyershús-evőknek nevezte a magyarokat, akiktől – egy másik eszmefuttató szerint – meg kellene vonni a román állampolgárságot.

A bejegyzésekből az is kiderül, hogy egyesek úgy vélik, ha az erdélyi magyarok „gyújtogatnak vagy megölnek néhány románt”, Magyarországra menekülnek, hiszen „ott senki, még az FBI sem találja meg őket”.

Az efféle vélemények már nem is jelentenek meglepetést, tekintve, hogy a megszólalók egyike szerint „a székely Bantusztánban a sovinizmus és rasszizmus általános”. Amennyiben a nyomozószerveknek sikerül a gyűlöletkeltést vagy a diszkriminációt valakire rábizonyítaniuk, a megnevezett bűncselekményért az illető hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

{K1}