Nyolcezresek vonzásában: élménybeszámolót tartott Varga Csaba váradi hegymászó Kolozsváron

Bede Laura 2020. február 13., 10:36

A fénylő faltól a fehér hegyig címmel tartott előadást szerda este Varga Csaba nagyváradi hegymászó. A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban a tavaly megmászott, fénylő falnak is nevezett Gasherbrum I-ről, illetve a fehér hegy jelentésű Dhaulagiriről beszélt.

Varga Csaba kimagaslóan sikeres évként értékelte a tavalyit Fotó: Bede Laura

Rámutatott,

2019 volt az első év, amikor két nyolcezres megmászására indult, és annak ellenére, hogy utóbbi csúcsát nem érte el, kimagaslóan sikeres évként értékelte a tavalyit.

Varga Csaba kisfilm levetítésével nyújtott betekintést az expedíciókba: elsőként a 8080 méteres Hidden Peak (Gasherbrum I. vagy G1) pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélküli megmászását mutatta be. Július 1-jén érkezett meg a Pakisztán és Kína határán található hegy alaptáborába, és két akklimatizációs kört teljesített, hogy felkészítse szervezetét a tengerszint feletti magasság növekedésével együtt járó oxigénhiányra.

A csúcstámadásra július 16-án indult az alaptáborból, és még aznap felért a 6400 méteren kialakított 2-es táborba. Ezt követően indult tovább a 3-as táborba, megmászva az úgynevezett Japán-kuloár több száz méteres, meredek, hóval és jéggel borított sziklafalát. A csúcstámadás utolsó szakaszát magyar idő szerint az éjszakai órákban indította meg, mintegy 1000 méter szintemelkedést kellett teljesítenie rögzített kötelek nélkül, néhol 40-50 fokos meredekségű szakaszokat mászva. Nyolcezer méteres magasság fölött, az úgynevezett halálzónában már minden megtett méter küzdelem, a hármas táborból a 8080 méteres csúcsig több mint 12 órát vett igénybe a feljutás.

Az expedíció érdekessége, hogy a csúcstámadás napjára jó időt jósoltak, ennek ellenére rossz időjárási körülmények voltak. Nehéz volt feljutni, de nem fordultunk vissza”

– fogalmazott a nagyváradi alpinista, aki a csúcsról közvetített üzenetében ezúttal is üdvözölt mindenkit a Partiumban, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Felvidéken, Őrvidéken, Délvidéken és az anyaországban. Ugyanakkor zárásként kiemelte, hogy „ne hagyjuk Úzvölgyét, és tiszteljük őseinket”. Augusztus végén részt vett a katonai temetőben tartott megemlékezésen, majd elindult Nepálba. Ugyanis a sikeres expedíció után alig másfél hónappal, „az utolsó perceben” úgy döntött, hogy megpróbálja elérni a 8167 méter magas Dhaulagiri csúcsát.

Szeptember 15-én már az alaptáborban volt, két héttel később, rövidre szabott akklimatizációs mászásai után elindult a csúcstámadásra, de a folyamatos havazás és a hegyen felgyülemlett extrém hómennyiség miatt visszafordult. Október 8-án ismét megpróbálkozott a csúcs elérésével, de a viharos időjárás ezúttal sem adott esélyt.

A Dhaulagirit nem hiába nevezik fehér hegynek, nagyon csapadékos, az alaptáborban folyton esik az eső, magasabban pedig a hó hull folyamatosan. Olyan is volt, hogy ki kellett ásni a sátrat a hó alól”

– mutatott rá a Kalifa Alpin Csapat hegymászója. Hozzátette, a társa rosszul lett és visszafordult, ezért egyedül próbált feljutni éjjel. „A kötelek a hó és jég alatt voltak, egyedül nagyon lassan haladtam. Szinte 10-12 óra volt még a csúcsig, úgy éreztem, hogy nincs reális esély a csúcshódításra. A társ pszichikailag nyújtott volna segítséget, és a nyomtaposással tudtunk volna könnyebben haladni” – mondta a nagyváradi hegymászó.

Varga Csaba áprilisban a Mount Everest meghódítására indul, célja, hogy első magyarként mássza meg oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb, 8850 méter magas csúcsát.

{K1}