Májusra elkészül a nagyváradi szecessziós múzeum épülete

Pap Melinda 2020. február 14., 19:01

Májusig befejeződnek az ország egyetlen szecessziós múzeumának otthont adó nagyváradi Darvas–La Roche-ház felújítási munkálatai, és augusztus végére be is bútorozzák, fel is szerelik az ingatlant.

A Darvas-La Roche-ház jól ismert üvegablakai Fotó: Oradea.ro

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a 2018 januárjában elkezdődött felújítási-restaurálási munkálatokkal már 70 százalékban megvannak, az utolsó simítások után a múzeum berendezése valósul meg az uniós pályázat keretében. A munkálatot áfával együtt 5 704 198,01 lejért vállalta a Constructorul Sălard Kft.

Jelenleg az ingatlan belső tereinek festése zajlik, és az elektromos hálózatot újítják fel.

Az uniós forrásokból megvalósuló felújítás célja, hogy a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcai ingatlan még hitelesebben mutassa be a Nagyvárad építészetét meghatározó szecessziós stílust.

A bécsi szecesszió stílusában készült, építészeti gyöngyszemnek tartott nagyváradi ingatlan a Regionális Operatív Program keretében újul meg, a beruházás összértéke több mint 10,5 millió lej, melyből 9,7 milliót az Unió biztosít vissza nem terítendő támogatásként. A projekt keretében az épület felújítása mellett ennek az anyagát is bővítik.

Az ingatlan kertre néző, már felújított terasza Fotó: Oradea.ro

A restaurálás, az évtizedek során elveszített szecessziós jegyek „visszanyerése” mellett a projektben kulturális központ létrehozása is szerepel, az ingatlan a kiállítások mellett kulturális, turisztikai és ifjúsági rendezvényeknek is helyt adna. A városvezetés azt reméli, hogy a teljes váradi szecessziós belvárost jelképezni hivatott intézmény ötezer turistát vonz majd évente.

{K1}

A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlant pár éve vásárolta meg az önkormányzat, és szecessziós múzeumot hozott létre benne.

A Darvas–La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A háromszintes villa megrendelői Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit voltak, nevét a hátsó bejárat kapuja felett szereplő cégtábláról kapta. Ennek feliratából kiderül, hogy az ingatlan nemcsak magánházként szolgált, Darvas és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek.